[2022-04-30] Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Η σημαία της ειρήνης είναι κόκκινη

 

Η φετινή απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται στη σκιά της πολεμικής αναμέτρησης στην Ουκρανία. Μια πολεμική αναμέτρηση που προκάλεσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για την εξελισσόμενη καταστροφή της Ουκρανίας. Στήριξαν το φασιστικό πραξικόπημα του 2014, χάιδεψαν τις ακροδεξιές ομάδες του Μαϊντάν κι έκαναν πως δεν έβλεπαν τη δράση των φασιστικών ταγμάτων στην Ανατολική Ουκρανία. Ρισκάρισαν το μέλλον και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας την σαν πιόνι στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Παραπέρα, με τις οικονομικές κυρώσεις, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βυθίζουν ακόμα περισσότερο την περιοχή στον πόλεμο, εξυπηρετώντας έναν κρίσιμο στόχο των Αμερικάνων που είναι να αποκόψουν τη Ρωσία από την ευρωπαϊκή αγορά, εξέλιξη που την πληρώνει ήδη η εργατική τάξη με την αύξηση των τιμών.

Ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη διαψεύδει –για μια ακόμα φορά– τις θεωρίες για τη δυνατότητα μιας διαρκούς και μόνιμης ειρήνης στον καπιταλισμό. Αντίθετα, επιβεβαιώνεται ότι η κανονικότητα στον καπιταλισμό είναι οι ανταγωνισμοί, οι συγκρούσεις και οι πολεμικές αναμετρήσεις.

Ζήτημα πρώτης γραμμής για το εργατικό κίνημα είναι σήμερα η πάλη ενάντια στην πολεμική προσπάθεια των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτήν.

  • Καμιά εμπλοκή στον πόλεμο. Καμιά αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Καμιά χρήση του εδάφους της χώρας για τις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ και των αμερικανών ιμπεριαλιστών.
  • Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Διάλυση του ΝΑΤΟ. Να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις.
  • Λεφτά για τη δημόσια υγεία-παιδεία-κοινωνική ασφάλιση και όχι για εξοπλισμούς. Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές.
  • Εγρήγορση της εργατικής τάξης. Καταγγελία κάθε ενέργειας του κράτους ή και ιδιωτών να εμπλακούν στον πόλεμο της Ουκρανίας.
  • Όχι στις οικονομικές κυρώσεις που παρατείνουν τον πόλεμο και βυθίζουν την εργατική τάξη στη φτώχεια.
  • Τα εργατικά συνδικάτα να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της άρνησης αποστολής πολεμικού υλικού και προσωπικού στην Ουκρανία.