[2020-11-16] 47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΨΩΜΙ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

POLYTENXEIO_2020

Η απαγόρευση της πορείας και των εκδηλώσεων για τα 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν γίνεται γιατί η κυβέρνηση νοιάζεται για την υγεία του λαού. Αν η κυβέρνηση νοιαζόταν για την υγεία μας, θα έπαιρνε μέτρα για την προστασία της, μέτρα αυτονόητα για κάθε εργαζόμενο στη χώρα, όπως:

  • ενίσχυση της δημόσιας υγείας (προσλήψεις, νέα νοσοκομεία, νέες ΜΕΘ, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας σε όλους, κτλ),
  • ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης (περισσότερες αίθουσες, μικρότερες τάξεις, περισσότεροι εκπαιδευτικοί),
  • ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών,
  • ενίσχυση των νοικοκυριών των εργαζομένων ώστε να αντέξουν της συνέπειες της πανδημίας (προστασία στους χώρους εργασίας, απαγόρευση των απολύσεων, οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών).

Αντί γι’ αυτά, έδειξε το πραγματικό της ενδιαφέρον ενισχύοντας τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών και των φαρμοκοβιομηχανιών, την ιδιωτική εκπαίδευση, τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ, τα μεγάλα αφεντικά των τραπεζών και των επιχειρήσεων (με αντεργατικά μέτρα, τον πτωχευτικό κώδικα, παροχή ζεστού χρήματος κτλ), και φυσικά των μεγαλοκαναλαρχών που έχουν αναλάβει να ωραιοποιήσουν την πολιτική της. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει 10 δισεκ. ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς και αυξάνει τη στρατιωτική θητεία.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατέψει το λαό, όχι γιατί αποτελείται από ανίκανους αλλά γιατί έχει διαλέξει στρατόπεδο: την προστασία των καπιταλιστών και των συμφερόντων τους.

Η κυβέρνηση στρέφεται ενάντια στις πορείες και εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και ενάντια σε κάθε αντικυβερνητική εκδήλωση γιατί αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η άθλια πολιτική της υπέρ του κεφαλαίου και ενάντια στα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας για υγεία, ψωμί, παιδεία, ελευθερία γεννά θυμό και διάθεση για αντίσταση σε πλατιά στρώματα εργαζομένων.

Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση είναι ότι ο θυμός και η αγωνία της εργατικής τάξης, της νεολαίας, του εργαζόμενου λαού μπορεί να βρει διέξοδο και να στραφεί οργανωμένα εναντίον της και ενάντια στο σάπιο σύστημα του καπιταλισμού.

Γι’ αυτό κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει μια τέτοια εξέλιξη: με τη χρήση ιδεολογικών μέσων, π.χ., διακινώντας την άποψη ότι για τη διάδοση του κορωνοϊού υπάρχει μόνο ατομική ευθύνη, ελπίζοντας έτσι να ξεπλύνει τη δική της. Μέσα από τις πληρωμένες πένες των συγκροτημάτων ειδήσεων ρίχνει την ευθύνη για τη μετάδοση του ιού στη συγκέντρωση στο Εφετείο, ενώ αποκρύπτονται οι συνωστισμοί στα λεωφορεία, οι ευθύνες της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού, για τα 25μελή τμήματα στα σχολεία, η συγκέντρωση και ο συγχρωτισμός στα εργοτάξια, τα εργοστάσια, τις βιομηχανίες, και οι ευθύνες της εκκλησίας που βάζει τις «ιερές» της μπίζνες πάνω από την υγεία του λαού. Η κυβέρνηση προσπαθεί μ’ αυτά τα μέσα να αντιστρέψει την πραγματικότητα σχετικά με το τι φταίει για τη διάδοση και μετάδοση του ιού.

Γι’ αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιεί και τους πρόθυμους «ειδικούς» λοιμωξιολόγους-επιδημιολόγους, οι οποίοι προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στην επιστήμη και στο λαό επιλέγοντας να γίνουν λακέδες της εξουσίας.

Επειδή τα ιδεολογικά μέσα δεν επαρκούν και επειδή γνωρίζει ότι έρχονται χειρότερα –περισσότερα αντεργατικά μέτρα, περισσότερα κρούσματα και θάνατοι, ενώ το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του– έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση με καταστολή (επιβολή lockdown, απαγόρευση της κυκλοφορίας, αστυνομοκρατία, έλεγχο πάνω στη ζωή των πολιτών και πλήρη απαγόρευση κάθε συλλογικής δράσης που διεκδικεί στοιχειώδη δικαιώματα).

 2020_11_16_POLYTEXNEIO_ENANTIA_STON_AYTARXISMO

Οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο παραμένουν ζωντανές εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος και όχι μουσειακές επετειακές εκδηλώσεις τόνωσης του εθνικού φρονήματος. Και πρέπει να παραμείνουν έτσι ενάντια στην άγρια καταστολή και την ιδεολογική τρομοκρατία των εκάστοτε κυβερνώντων.

Η δική μας συλλογική ευθύνη είναι να διατηρήσουμε ζωντανό το εξεγερτικό και επαναστατικό πνεύμα του Πολυτεχνείου.

Καμία υποχώρηση μπροστά στον πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση ενάντια στην υγεία και τα δικαιώματα του λαού. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα καλό από τους κυβερνώντες και τα αφεντικά.

Η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, με τον αγώνα μας μπορούμε να σωθούμε και από την πανδημία και από το άθλιο παρόν και το ακόμα πιο άθλιο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Γι’ αυτό πρέπει να πρωτοστατήσουμε στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και να μετατρέψουμε τον θυμό μας σε ανυποχώρητο συνειδητό αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης και συνολικά της αστικής εξουσίας.

Μπορούμε να περιφρουρήσουμε τους αγώνες μας και να προστατέψουμε την υγεία μας, παίρνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα, και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ασφυξία στην κυβέρνηση.

Να απαιτήσουμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας και παιδείας: προσλήψεις, νέα νοσοκομεία και μονάδες ΜΕΘ, μαζικά και δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας και τεστ, κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των μονάδων του ιδιωτικού τομέα υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας· λιγότεροι μαθητές ανά αίθουσα, πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών, επίταξη των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, κ.ά.

Να απαιτήσουμε το ψωμί: τη στήριξη των εργαζομένων, την απαγόρευση των απολύσεων, την πληρωμή κανονικών μισθών σε όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, σε δηλωμένη ή αδήλωτη εργασία, επίδομα ανεργίας σε κάθε άνεργο. Να πληρώσουν οι καπιταλιστές από τα κέρδη τους.

Να απαιτήσουμε τη στάση πληρωμών και την άρνηση του δημόσιου χρέους, χωρίς την οποία τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να γίνει. Να παλέψουμε για τη διαγραφή του χρέους, έχοντας συναίσθηση ότι αυτό συνεπάγεται την απαλλοτρίωση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, τη σύγκρουση με ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες.

Να απαιτήσουμε την ελευθερία μας: την κατάργηση των δυνάμεων καταστολής, των αντεργατικών νόμων, της απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Την έξοδο από το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων. Να πούμε ΟΧΙ στον πόλεμο, στους πολεμικούς εξοπλισμούς, στις πολεμικές δαπάνες και στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Με λίγα λόγια να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και του αγώνα του Πολυτεχνείου. Όπως ο αγώνας του Πολυτεχνείου άνοιξε το δρόμο για την πτώση της χούντας, μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ και κάθε κυβέρνησης που υλοποιεί μνημόνια, που υπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών, που οδηγεί στον θάνατο και την εξαθλίωση το λαό.

Αγώνας για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία δεν είναι σε θέση να προστατέψει την υγεία της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, ενιαίο μέτωπο όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων εργατικής αναφοράς ενάντια στον καπιταλισμό και για την υλοποίηση ενός εργατικού προγράμματος από θέση εξουσίας.

κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, www.anasyntaxi.gr

Η κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 47 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ:

ΣΤΟΑ ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ, 15:30 μμ

<,

 

Αναζήτηση