[2020-10-15] ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ο σ. Γιώργος Δελαστίκ έχασε τη μάχη με τη ζωή το πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2020.

Ο Δελαστίκ υπήρξε σημαίνουσα μορφή της κομμουνιστικής αριστεράς και της ριζοσπαστικής δημοσιογραφίας, ιδιαίτερα στο χώρο της ανάλυσης των διεθνών εξελίξεων.

Οργανώθηκε στην ΚΝΕ στα φοιτητικά του χρόνια, κατόπιν στο ΚΚΕ. Από το ΚΚΕ διαγράφηκε το 1989 λόγω της επαίσχυντης υποταγής της ηγεσίας του στην αστική τάξη με την απόφαση για συμμετοχή στην αστικές κυβερνήσεις του Τζαννετάκη και κατόπιν στην ‘οικουμενική’ κυβέρνηση  του Ζολώτα.

Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του ΝΑΡ και κυρίως στη συγκρότηση και λειτουργία της εφημερίδας του, του ΠΡΙΝ, το οποίο διεύθυνε για σχεδόν τριάντα χρόνια. Με το ρόλο του στην εφημερίδα αλλά και στην Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών της αντι-καπιταλιστικής αριστεράς.

Αναδείχθηκε λόγω των γνώσεων του σε έγκυρο διεθνολόγο στον οποίο κατέφευγαν ακόμα και τα αστικά μέσα για αναλύσεις σε διεθνή ζητήματα. Ήταν εξαιρετικά μορφωμένος, πολύγλωσσος, ενώ συνέγραψε πέντε βιβλία (Το τέλος των Βαλκανίων, Αποκάλυψη Τώρα – Ο δρόμος προς τη μονοκρατορία, Η νέα Γιάλτα, Συνωμοσία στη Μεσόγειο, Αφγανιστάν) και συμμετείχε σε πολλά άλλα. Διακρινόταν για την ευγένεια του χαρακτήρα του και την ηρεμία του.

Αποτελεί μεγάλη απώλεια για το χώρο της αριστεράς και της μαχόμενης δημοσιογραφίας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του και τους συντρόφους του.

κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ