[2020-01-11] Χαιρετισμός της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Χαιρετισμός της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία

Σάββατο, 11 Γενάρη 2020

Η δολοφονία Σουλεϊμανί υποδηλώνει την αδυναμία των ΗΠΑ να ελέγξουν την περιοχή. Ο Σουλεϊμανί δολοφονήθηκε γιατί ήταν ο άνθρωπος που οργάνωνε την επέκταση της Ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, οργανώνοντας σιιτικές ομάδες στο Ιράκ, στη Συρία, στην Υεμένη, στο Λίβανο. Αυτήν την επιρροή θέλουν να σταματήσουν οι αμερικανοί. Η επιρροή αυτή του Ιράν, μαζί με την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, ενισχύθηκε, καθώς οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές έδωσαν βάρος στη μάχη του περιορισμού της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, ανοίγοντας μέτωπο στην Ουκρανία και επιχειρώντας να περικυκλώσουν με βάσεις και στρατιωτικές δυνάμεις τη Ρωσία.

Η δολοφονία δεν ήταν αποτέλεσμα καπρίτσιου του Τραμπ. Όπως φαίνεται οι αμερικανοί είχαν στο στόχαστρό τους τον Σουλεμαϊνί εδώ και πολλά χρόνια και χτύπησαν όταν βρήκαν ευκαιρία. Η ενέργεια αυτή είναι σύμφωνη με τη γενικότερη τακτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που χρησιμοποιεί στρατιωτική βία για να αποσταθεροποιήσει περιοχές τις οποίες ελέγχουν ανταγωνιστικές δυνάμεις.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα κρατικό δολοφονικό-τρομοκρατικό χτύπημα, για πολλαπλό έγκλημα για το οποίο υπεύθυνοι είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και ο ίδιος ο Τραμπ και για το οποίο πρέπει να πληρώσουν. Είναι επίσης φανερό ότι η περιοχή γίνεται η σκηνή νέων συγκρούσεων για τις μεγάλες δυνάμεις. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι αλλαγές συσχετισμών στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα δεν γίνονται αναίμακτα. Η άνοδος της Κίνας και της Ρωσίας και η αποδυνάμωση των ΗΠΑ είναι αυτό που μετατρέπει την περιοχή σε διεκδικούμενο φιλέτο για τον πιο ισχυρό. Περισσότερο από ποτέ σ’ αυτήν τη γενιά προβάλλεται η ορθότητα του συνθήματος ότι οι ιμπεριαλιστές χαράσσουν τα σύνορα με το αίμα των λαών.

Η δική μας συμβολή στην αποτροπή ενός γενικευμένου πολέμου έχει να κάνει με την ανάπτυξη της πάλης ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην πρόσδεση της χώρας στο πλευρό του άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου, για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για το κλείσιμο των βάσεων του θανάτου και την απεμπλοκή από κάθε πολεμική ενέργεια.

-Καμία συμμετοχή σε πιθανό πόλεμο στο Ιράν. Καμία ανάμειξη στον πόλεμο στη Λιβύη.

-Κανένας φαντάρος/ναύτης/αεροπόρος νεκρός για τα συμφέροντα των πολυεθνικών του πετρελαίου και των ιμπεριαλιστών.

-Καμία παροχή διευκολύνσεων στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ για τις πολεμικές τους εξορμήσεις.

-Κοινός αγώνας με τους λαούς της Τουρκίας, της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Παλαιστίνης και τους άλλους λαούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ενάντια στους ιμπεριαλιστές, για την εκδίωξη των ξένων στρατών και το σταμάτημα των πολεμικών συγκρούσεων.

-Καμιά μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ.

-Καμία συμφωνία την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου με το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ και τη δικτατορία του αλ-Σίσι.

-Σταμάτημα των εξοπλισμών, δαπάνες για τις κοινωνικές ανάγκες, ικανοποίηση των αιτημάτων του εργατικού κινήματος για δουλειά, ασφάλιση, αξιοπρεπείς μισθούς, ενάντια στα πλεονάσματα και την αποπληρωμή των χρεών.

Την ίδια στιγμή πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα: ποια κυβέρνηση και ποια εξουσία θα ικανοποιήσει τα αιτήματα του κινήματος; Μπορεί μια κυβέρνηση Μητσοτάκη ή Τσίπρα, κάτω από την πίεση του κινήματος, να ικανοποιήσει τέτοιου είδους αιτήματα, και κυρίως το αίτημα για έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ;

Η πάλη του κινήματος πρέπει να στοχοποιεί τις κυβερνήσεις που μας οδηγούν, ή θα μας οδηγήσουν σε συμμετοχή σε πολέμους ή σε εμπλοκή σε πόλεμο, για την ανατροπή τους και για την ανάδειξη εργατικής κυβέρνησης και εξουσίας η οποία θα απαγκιστρώσει τη χώρα από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου, και θα μπορεί να δώσει ειρηνική διέξοδο στην Ελληνοτουρκική διένεξη με τη συνεκμετάλλευση των όποιων πηγών ενέργειας κριθούν εκμεταλλεύσιμες στο Αιγαίο.

Κάτω τα χέρια από τους λαούς της Μ. Ανατολής και του κόσμου. Έξω οι Αμερικάνοι από τη Μ. Ανατολή, μαζική λαϊκή πάλη για την εκδίωξή τους. Επιστέγασμα αυτής της λαϊκής πάλης ενάντια τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό πρέπει να είναι, μια Μ. Ανατολή της ειρήνης, της δουλειάς, της προκοπής, της εθνικής ανεξαρτησίας, χωρίς την παρουσία ξένων στρατών, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε ένα τέτοιο αντιπολεμικό κίνημα πρέπει να συγκροτείται το μέτωπο της εργατικής τάξης εναντίον του πολέμου αλλά και της αστικής κυριαρχίας. Ένα τέτοιο μέτωπο απαιτεί την πλατιά συνεργασία όλων των δυνάμεων της αριστεράς και κάθε δύναμης που έχει αναφορά στην εργατική τάξη. Ενιαίο μέτωπο της εργατικής τάξης στο ζήτημα του αντιπολεμικού κινήματος, όπως και στο ζήτημα της κατάληψης της εξουσίας, δεν σημαίνει ιδεολογική συμφωνία. Σημαίνει σκληρό αγώνα για να κατακτηθούν οι πλατιές μάζες των εργαζομένων στη διεκδίκηση εκείνων των αιτημάτων που στρέφονται κατά του πολέμου και του καπιταλισμού.

κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

www.anasyntaxi.gr