[2019-12-04] Η κρατικοδίαιτη Τράπεζα Πειραιώς απολύει εργαζόμενους

TRAPEZA_PEIRAIWS

Η κρατικοδίαιτη Τράπεζα Πειραιώς απολύει εργαζόμενους

Τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την απόλυση 24 εργαζομένων της τράπεζας που προέρχονται από το τμήμα διαχείρισης κόκκινων δανείων και τους τελευταίους 2μιση μήνες βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια.

Η τράπεζα δικαιολόγησε τις απολύσεις με σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι: «Η τράπεζα μετά από κοπιώδη προσπάθεια πολλών μηνών για την ανεύρεση λύσης και αφού προηγουμένως εξάντλησε στο πλαίσιο και της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ, όλες  τις δυνατότητες και κάθε περιθώριο χειρισμού, προχώρησε σήμερα 2/12/2019 στη λύση της σύμβασης εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU εφαρμόζοντας τον Κανονισμό εργασίας και τον νόμο. Για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, προηγήθηκε σχετική έγκριση του ΔΣ της τράπεζας. Η δύσκολη αυτή απόφαση έρχεται ως κατάληξη της επαναλαμβανόμενης άρνησης των παραπάνω συναδέλφων του πρώην RBU, να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος συνέχισης της απασχόλησής τους»

Τα όσα αναφέρει η τράπεζα είναι ωμά ψέματα και απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό που δεν γνωρίζει την υπόθεση, ενώ δίνει γραμμή και στα ΜΜΕ τα οποία χρηματοδοτεί αδρά μέσω διαφημίσεων.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι προτάσεις της τράπεζας στους εργαζόμενους που απασχολούνταν στα κόκκινα δάνεια και δεν δέχτηκαν να απασχοληθούν στην εταιρεία διαχείρισης των δανείων που έφτιαξε η τράπεζα με τη σουηδική εισπρακτική εταιρεία Intrum ήταν εντελώς προσχηματικές και αφορούσαν μακρινά καταστήματα της επαρχίας, την ώρα που τα κενά στα καταστήματα της Αθήνας είναι τεράστια, όπως φαίνεται και από τη διαρκή ταλαιπωρία όσων επισκέπτονται καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς. Ένας μάλιστα από τους 24 απολυμένους είχε αποδεχτεί την πρόταση που του έγινε για τοποθέτησή του σε μακρινό νησί, χωρίς όμως ποτέ η τράπεζα να του απαντήσει.

Η τράπεζα Πειραιώς με τις απολύσεις αυτές παραβιάζει την κλαδική σύμβαση στην οποία είχε συμφωνηθεί η προστασία της απασχόλησης, αλλά και την ειδική συμφωνία που υπέγραψε με την ΟΤΟΕ για τους εργαζόμενους του κλάδου των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να αξιοποιήσει σε άλλες υπηρεσίες όσους δεν δέχονταν να πάνε στο νέο εταιρικό σχήμα. Με την κίνηση αυτή, η τράπεζα επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους περίπου 500 εργαζόμενους των κόκκινων δανείων που βρίσκονται ακόμα στη μισθοδοσία της, ώστε είτε να δεχτούν την μετάβασή τους στη νέα εταιρεία είτε να εξωθηθούν σε εθελούσια έξοδο.

Η μη ανάκληση των 24 απολύσεων θα αποτελέσει ιστορική ήττα για το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται απολύσεις μετά τη δεκαετία του 1970. Επιπλέον, η κίνηση αυτή οδηγεί στην πλήρη απαξίωση την ΟΤΟΕ την οποία η τράπεζα «αδειάζει» με την παραβίαση της κλαδικής σύμβασης, αλλά και με την παραβίαση της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας Πειραιώς η οποία υπογράφτηκε τον Ιούλιο.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά ήττα για τη λογική του κατευνασμού και της κοινωνικής συνεργασίας που κυριαρχεί στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου και αποτυπώνεται και στους συσχετισμούς στην ΟΤΟΕ και τα σωματεία.

 

Σύγκρουση με όλα τα μέσα μέχρι την ανάκληση των απολύσεων

Ο αγώνας των εργαζομένων του τραπεζικού κλάδου για την αποτροπή των απολύσεων στην τράπεζα Πειραιώς είναι ένας αμυντικός αγώνας που πρέπει να στηριχθεί από ολόκληρη την εργατική τάξη. Η έκβαση αυτής της μάχης είναι ζωτικής σημασίας για το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί με όλα τα μέσα και σε όλα τα επίπεδα. Οι συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις της εργατικής τάξης πρέπει να στηρίξουν τον αγώνα αυτόν καταρχήν σπάζοντας τη συνωμοσία σιωπής που θα επιχειρήσει να επιβάλει η τράπεζα μπουκώνοντας τα ΜΜΕ με καλοπληρωμένες διαφημίσεις. Νίκη της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς σε βάρος των εργαζομένων θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω ομαδικές απολύσεις σε όλο τον τραπεζικό τομέα αλλά και παντού. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί από τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς ξεκίνησαν ως υπάλληλοι μιας δημόσιας τράπεζας, της Αγροτικής, για να βρεθούν να πετιούνται σήμερα στα αζήτητα από μια ιδιωτική τράπεζα που επιβιώνει χάρη στα κεφάλαια του δημοσίου που πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Επιβάλλεται να θυμίσουμε ότι η τράπεζα Πειραιώς υπάρχει σήμερα, όπως και οι υπόλοιπες «συστημικές τράπεζες», χάρη στην αθρόα κρατική χρηματοδότηση και στήριξη. Ειδικά η τράπεζα Πειραιώς υπάρχει και λειτουργεί σήμερα χάρη στα πάνω από 14 δισ. ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε, κεφάλαια τα οποία αθροίστηκαν στο δημόσιο χρέος και χάρη στην συγχώνευσή της με κρατική – κυβερνητική εντολή με άλλες τράπεζες και ιδιαίτερα με την Αγροτική Τράπεζα, από την οποία απόκτησε τεράστια ακίνητη περιουσία.

Οι κρατικοδίαιτοι τραπεζίτες που διοικούν την τράπεζα σήμερα, απέκτησαν το «δικαίωμα» να κάνουν απολύσεις από τις αλλεπάλληλες μνημονιακές κυβερνήσεις που κατοχύρωσαν το προνόμιό τους να απομυζούν κρατικά κεφάλαια.

Το «δικαίωμά» τους στηρίζεται επίσης στο κλίμα ασυδοσίας που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση με τις νομοθετικές διατάξεις που συνεχίζουν το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και οδηγούν στη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και στην ολομέτωπη επίθεση των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων, η περίφημη «κανονικότητα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση κάνει πλάτες στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που παραβιάζει τη συλλογική σύμβαση η οποία προέβλεπε την εθελοντική μετάβαση των εργαζομένων στην Intrum. Και όλα αυτά για να μπορέσουν να ξεφορτωθούν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αυτή είναι η ουσία της ανάπτυξης στον καπιταλισμό: το τσάκισμα των εργαζομένων για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των καπιταλιστών.

Η δυνατότητα της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς να απολύει κατά το δοκούν είναι προϊόν της ήττας του κινήματος της εργατικής τάξης, η οποία έχει ταξικό συμφέρον να επιβάλει την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος χωρίς αποζημίωση.

 

  • Να ανακληθούν οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς
  • Καμιά υποχρεωτική μετάβαση των υπαλλήλων της Τράπεζας στην εταιρεία Intrum.
  • Να απολυθούν τα αφεντικά των τραπεζών, αυτοί που χρεοκόπησαν τις τράπεζες, οι πολιτικοί που τους κάνουν πλάτες – όλα αυτά τα παράσιτα που τρέφονται από την εργασία του εργαζομένων. Εθνικοποίηση των τραπεζών.

 

κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ