[2019-09-23] Όλοι στην απεργία στις 24 Σεπτέμβρη

Όλοι στην απεργία στις 24 Σεπτέμβρη και στη συγκέντρωση στις 11 η ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος!

Εμπρός για μια μεγάλη, ενωτική απεργιακή συγκέντρωση που θα αναπτερώσει το ηθικό των εργατών και θα αποτελέσει την απάντηση στην πιο γνήσια κυβέρνηση των καπιταλιστών!

Να γκρεμίσουμε το μνημονιακό καθεστώς που γκρεμίζει τις ζωές μας! Να διεκδικήσουμε τη διεύρυνση των κατακτήσεών μας στην προοπτική της υλοποίησης της ιστορικής μας αποστολής!

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται στην εργατική τάξη και στον εργαζόμενο λαό σε όλα τα μέτωπα. Εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους μνημονιακούς νόμους και τις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές-τοκογλύφους, και υπηρετώντας το συνολικό μνημονιακό σχέδιο για τη μετατροπή της χώρας σε μια μεγάλη «ειδική οικονομική ζώνη», με φτηνή εργατική δύναμη χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα, με ποδοπάτηση κάθε μέτρου προστασίας της φύσης, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνει γη και ύδωρ για να αυξήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου, να δελεάσει τους καπιταλιστές να επενδύσουν τα λιμνάζοντα στη Γερμανία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και αλλού, κεφάλαιά τους, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει ανάπτυξη στον καπιταλισμό: από τη μια, μεγαλύτερη ασυδοσία για το μεγάλο κεφάλαιο, περισσότερα κέρδη για τους καπιταλιστές, από την άλλη, αύξηση της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης για τους μισθωτούς εργαζόμενους και κατάργηση κάθε προστασίας τους.

Το ευαγγέλιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η συντριβή των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, ο μνημονιακός χειμώνας, ο νεοφιλελευθερισμός, οι φοροαπαλλαγές και οι παντός είδους διευκολύνσεις για τους καπιταλιστές. Φαστ-τρακ επενδύσεις, χωρίς έλεγχο, ή με έλεγχο από ιδιωτικές εταιρείες για τις περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις τους, υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, διευκόλυνση της μετατροπής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόληση είναι μερικά από τα νέα μέτρα που προβλέπει το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διστάζει να ιδιωτικοποιήσει οτιδήποτε ιδιωτικοποιείται και δεν έχει ακόμα ιδιωτικοποιηθεί από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Δεν διστάζει να εκχωρήσει την επικουρική ασφάλιση, στο πλαίσιο της συνολικής ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, πριμοδοτώντας μάλιστα τους καπιταλιστές με 50 δισ. ευρώ, από την φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές της εργατικής τάξης, για το ξεκίνημά τους!

Και επειδή τέτοια μέτρα δεν παίρνονται χωρίς κόστος, η ΝΔ φροντίζει να πάρει τα μέτρα της ενάντια στον ταξικό εχθρό, την εργατική τάξη. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ηλεκτρονικό μητρώο σωματείων και μελών και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις απεργίες. Αυτή είναι ανοικτή παρέμβαση στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι τα ίδια τα σωματεία που πρέπει να έχουν μητρώο μελών και να φροντίζουν για δημοκρατικές διαδικασίες και όχι το αστικό κράτος.

Το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε βαθιά κρίση ως προϊόν της αστικής επιρροής πάνω του. Η πρόσδεσή του στο κράτος και ο ασφυκτικός έλεγχος από αυτό, οι ανάξιες ηγεσίες και η εργατική αριστοκρατία και γραφειοκρατία στις κορυφές του, ο πολυκερματισμός των οργανωμένων δυνάμεών του, η διάσπαση της αναγκαίας ενότητας δράσης του, ο συντεχνιακός χαρακτήρας σε πολλές των περιπτώσεων, ο περιορισμένος ορίζοντας στην κατεύθυνσης της δράσης του, αποτελούν τις αιτίες της κρίσης του.

Η απουσία προλεταριακής πολιτικής και οργάνωσης, και κατά συνέπεια η απουσία πολιτικής προοπτικής από τη σκοπιά της εργατικής τάξης, καθόρισε εν πολλοίς το χαρακτήρα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ήττα του στα μνημονιακά χρόνια, στα οποία αναδείχτηκε η αναγκαιότητα και η δυνατότητα της εργατικής επανάστασης.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες πρέπει να ενωθούν οι δυνάμεις της εργατικής τάξης με την πολιτική του ενιαίου μετώπου, δηλ. την ενότητα των πλατιών εργατικών μαζών με βάση τα καθημερινά τους προβλήματα ενάντια στον καπιταλισμό. Καθώς είναι σίγουρο ότι η επίθεση των καπιταλιστών και της νέας τους κυβέρνησης θα συνεχιστεί --ειδικά όσο θα γίνεται ορατό ότι, λόγω της πιθανότητας υποτροπής της καπιταλιστικής κρίσης, τα παχιά λόγια για μια «νέα σελίδα» είναι μονάχα λόγια--, οι κομμουνιστές πρέπει να συμβάλλουν με τη δράση τους στην ανασυγκρότηση του υπάρχοντος συνδικαλιστικού κινήματος, και τη δημιουργία μιας διακριτής και συνεκτικής επαναστατικής δύναμης μέσα σ’ αυτό που θα μπορέσει να κάνει στην πράξη το εργατικό κίνημα απειλητικό για την αστική εξουσία. Αυτό σημαίνει όχι μόνο την ενεργή συμβολή να αποκτούν οι αγώνες ένα συνεκτικό πρόγραμμα διεκδικήσεων, εναρμονισμένο με την εργατική απελευθερωτική προοπτική αλλά και συστηματική προσπάθεια απόκρουσης της αποσάθρωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, για να προχωράει η ενιαία δράση της ίδιας της εργατικής τάξης ενάντια στη ρεφορμιστική χαλαρότητα και τον συμβιβασμό και τη σεχταριστική περιχαράκωση.

Η αναγέννηση των συνδικάτων δεν θα προκύψει από παρθενογένεση, ούτε από την εγκατάλειψη των παλιών συνδικάτων. Θα επιτευχθεί με την οργάνωση της πάλης μέσα στο υπάρχον συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στη γραφειοκρατικοποίηση, το ρεφορμισμό και το σεχταρισμό. Οι κομμουνιστές, όπου κι αν βρίσκονται, πρέπει να παίξουν ενεργό ρόλο για τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στα σωματεία, το πάρσιμο των αποφάσεων με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ενάντια στην γραφειοκρατικοποίησή τους και την κοινοβουλευτικοποίησή τους. Μέσα από τον εκδημοκρατισμό της συνδικαλιστικής ζωής και ενίσχυσης της αγωνιστικής διεκδίκησης πρέπει να αποκρουστούν οι διαλυτικές τάσεις και οι ενέργειες που οδηγούν στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος, με στόχο:

-ένα Συνδικάτο σε κάθε χώρο παραγωγής,

-μια Ομοσπονδία σε κάθε κλάδο παραγωγής,

-ένα Εργατικό Κέντρο σε κάθε νομό ή μεγάλη πόλη σε ρόλο συντονιστικό,

-μία ΓΣΕΕ, όργανο στα χέρια των εργατών, έξω από κάθε αστική επιρροή.

Για συνδικάτα μαζικά, ενωτικά, αγωνιστικά, αυτοτελή και ανεξάρτητα από το κράτος και τους καπιταλιστές που θα οργανώνουν στις γραμμές τους όλους τους εργάτες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μόνιμους και συμβασιούχους, άνεργους, 8μηνίτες του ΟΑΕΔ, 4ωρίτες κλπ, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, από πολιτικά και ιδεολογικά πιστεύω.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά οι πρωτοπόροι εργάτες και εργάτριες, οι ταξικοί συνδικαλιστές, οι τίμιοι αγωνιστές του κινήματος.

Ταυτόχρονα απαιτείται η οργάνωση μιας ξεχωριστής προσπάθειας επανακατάκτησης της επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής, υπεράσπισης, παραπέρα ανάπτυξης και διάδοσης του μαρξισμού-λενινισμού μέσα στην εργατική τάξη και το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Αυτή η προσπάθεια πρέπει να κατατείνει στην ανάδειξη πολιτικής πρωτοπορίας και οργάνωσης η οποία θα προβάλει την εργατική διέξοδο από το μνημονιακό καθεστώς και θα διεκδικήσει με αξιώσεις την ίδια την εξουσία για να υλοποιήσει ένα εργατικό πρόγραμμα.

Απαραίτητα στοιχεία αυτού του προγράμματος αποτελούν η μονομερής διαγραφή του δημόσιου χρέους, για να εξοικονομηθούν άμεσα πόροι για την βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, η εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, η συνεταιριστικοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών, η διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών στις τράπεζες και την εφορία, η ικανοποίηση των εργατικών διεκδικήσεων. Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε σύγκρουση με το μνημονιακό καθεστώς, την αστική τάξη και την ΕΕ. Η έξοδος από την ΕΕ, την ΟΝΕ, και κάθε ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, όπως απέδειξε και η πρόσφατη εμπειρία.

 

Όλοι και όλες στην απεργία την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη και στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος!

Εμπρός για την επιτυχία της απεργίας και μία ενιαία, μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία!

Συνελεύσεις για την οργάνωση, τον συντονισμό, την κλιμάκωση των αγώνων για να αποκρουστεί η νέα αντεργατική μνημονιακή επίθεση!

κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

www.anasyntaxi.gr