[2018-05-20] Ανακοίνωση για την απεργία της 30ης Μάη

Στις 30 Μάη απεργούμε με τα εργατικά αιτήματα και κάτω από τις δικές μας σημαίες!

 Με Ενιαίο Eργατικό Mέτωπο και όχι κάτω από την λεγόμενη “Κοινωνική Συμμαχία” που είναι υποταγή των εργατών σε ξένα συμφέροντα!

 Όχι στην υποταγή στα συμφέροντα των μικρών και μεγαλύτερων καπιταλιστών!

 Στις 30 Μάη οι πλειοψηφίες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση από κοινού με συνδικαλιστικές οργανώσεις μικροαστών, ελευθέρων επαγγελματιών και εργοδοτών. Τα αιτήματα και οι στόχοι αυτής της κινητοποίησης αφορούν κυρίως των μικρούς και μεγαλύτερους καπιταλιστές οι οποίοι προσπαθούν να επανα-διαπραγματευτούν την θέση τους ενόψει του τέλους ενός ακόμα μνημονιακού προγράμματος. Δεν αφορούν όμως την εργατική τάξη η οποία καλείται, για μία ακόμα φορά, να κουβαλήσει νερό στο μύλο των καπιταλιστών.

 Για πρώτη φορά οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπαίνουν κάτω από τη σκέπη των αφεντικών, εμφανίζοντας μάλιστα κοινό πλαίσιο αιτημάτων.

Το γεγονός αυτό, μπορεί να είναι πρωτόγνωρο στα χρονικά του εργατικού κινήματος, είναι όμως λογική συνέχεια μιας συνεχούς πορεία υποταγής του εργατικού κινήματος στα αστικά και μικροαστικά συμφέροντα. Μόλις δύο χρόνια πριν η ηγεσία της ΓΣΕΕ καλούσε σε υπερψήφιση του ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα και τασσόταν στο πλευρό των ντόπιων καπιταλιστών και των Ευρωπαίων τοκογλύφων. Την ίδια σχεδόν περίοδο η ΑΔΕΔΥ καλούσε σε κοινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα με τους αγρότες που διεκδικούσαν μια σειρά αιτημάτων που ήταν από αδιάφορα έως εχθρικά στα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Ήταν τότε η πρώτη φορά που ένας τριτοβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας υποστήριζε ανοιχτά διεκδικήσεις που ζήταγαν κρατικό χρήμα μέσω ενισχύσεων και επιδοτήσεων.

Τότε δεν αντέδρασε κανείς, καθώς ακόμα και οι αυτοονομαζόμενες “ταξικές” πτέρυγες και παρατάξεις του συνδικαλιστικού κινήματος δεν βρήκαν τίποτε το μεμπτό σε αυτό. Και πως να βρουν άλλωστε, όταν σχεδόν σύσσωμη η Αριστερά εδώ και δεκαετίες σέρνεται πίσω από τις μικροαστικές διεκδικήσεις αγροτών, φορτηγατζήδων, ταξιτζήδων, φαρμακοποιών και λοιπών “αναξιοπαθούντων”, παραμερίζοντας τα εργατικά συμφέροντα και ξεχνώντας ότι η κοινωνία αποτελείται από τάξεις με συγκρουόμενα ταξικά συμφέροντα και τα όποια αιτήματα τα κρίνουμε με ταξική μεροληψία από τη σκοπιά της δικής μας τάξης, της εργατικής τάξης.

Η εργατική τάξη πρέπει να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση από τη σκοπιά των δικών της ιδιαίτερων συμφερόντων. Με τα δικά της αιτήματα να εναντιωθεί στην κυβέρνηση και από ταξική σκοπιά να κρίνει και τις κινητοποιήσεις των μεσαίων στρωμάτων και να οικοδομήσει τις συμμαχίες της.

 Η καπιταλιστική κρίση και τα μνημόνια επιταχύνουν την καταστροφή των μικροϊδιοκτητών. Η καταστροφή αυτή είναι προδιαγεγραμμένη και μη αναστρέψιμη. Τα μεσαία στρώματα συμπιέζονται και καταστρέφονται από τον ίδια τη λειτουργία του καπιταλισμού. Οι κρατικές παρεμβάσεις απλά επιβραδύνουν ή επιταχύνουν – όπως συμβαίνει τώρα – μια προδιαγεγραμμένη πορεία με δεδομένη κατάληξη. Όσοι υπόσχονται στους μικροαστούς τη διατήρηση της θέσης τους είτε λένε ωμά ψέματα είτε δεν καταλαβαίνουν τίποτα από τη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας.

Η εργατική τάξη λέει ΝΑΙ στην συμμαχία με τους μικροαστούς που καταστρέφονται και γίνονται προλετάριοι διεκδικώντας την απάλυνση της θέσης τους χωρίς να καλλιεργεί αυταπάτες περί της επιστροφής στην πρότερη θέση τους και την διατήρηση της μικροιδιοκτησίας τους. Μαζί να διεκδικήσουμε την διαγραφή των χρεών τους, την προστασία της πρώτης κατοικίας τους και τη μη τσαλαπάτηση της προσωπικότητας τους.

Μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά ενάντια στην υπερ-φορολόγηση, τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των χρόνων για σύνταξη. Για μέτρα προστασίας των ανέργων και μια σειρά άλλων αιτημάτων. 

Η λεγόμενη <κοινωνική συμμαχία> τίποτα από τα παραπάνω δεν εκπροσωπεί και τίποτα δεν διεκδικεί. Για αυτό πρόκειται για συμμαχία κάτω από την αστική επιρροή και στη βάση μικροαστικών και καπιταλιστικών συμφερόντων.

Η εργατική τάξη πρέπει να πάρει τη σημαία της πάλης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, με τα δικά της αιτήματα και στόχους.

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία στις 30 του Μάη και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας:

*             Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους-ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις-άμεσα μέτρα για τους άνεργους-προστασία της πρώτης κατοικίας

*             Ακύρωση των μνημονίων και των μνημονιακών - αντεργατικών νόμων

*             Στάση πληρωμών στους τοκογλύφους δανειστές και διαγραφή του χρέους

*             Εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με εργατικό έλεγχο

*             Έξοδο από Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη

*             Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών προς τις τράπεζες και την εφορία

 

 Μάης 2018

κομμουνιστική οργάνωση Ανασύνταξη