H 1η Μάη είναι ΑΠΕΡΓΙΑ!

 

 5 χρόνια αγώνες δώσανε εντολή!

Έξω από τα Μνημόνια, του χρέους διαγραφή!

 

 Όλοι στη συγκέντρωση της 1ης Μάη στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος!

  

1η Μάη 2015: Να απαλλαγούμε οριστικά από τις μνημονιακές πολιτικές-να αποτρέψουμε το πισωγύρισμα!

 

129 χρόνια πέρασαν από την ηρωική εξέγερση των εργατών του Σικάγο για το 8ωρο και για τη βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης. Στα χρόνια αυτά με αγώνες και αίμα κατακτήθηκαν δικαιώματα τα οποία σήμερα αμφισβητούνται στο σύνολό τους από τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους.

Το κεφαλαιοκρατικό σύστημα ταλανίζεται από βαθιά κρίση. Για να ξεπεράσει την κρίση του περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού.

Στο πλαίσιο της κρίσης οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δημιουργούν στρατιές προσφύγων που αναζητούν σε άλλες χώρες ένα καλύτερο αύριο αλλά έρχονται αντιμέτωποι με κατασταλτικά μέτρα, ξενοφοβία και ρατσισμό.

Η σύγκρουση των ιμπεριαλιστών αποσταθεροποιεί ολόκληρες χώρες και τις μετατρέπει σε πεδία πολέμου. Ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου ελλοχεύει σε κάθε σημείο της γης. Από την Ουκρανία μέχρι τη βόρεια Αφρική και τη μέση Ανατολή.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός! Πείνα, φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση, προσφυγιά, αρρώστιες και πόλεμοι, συνοδεύουν την πορεία του τους τελευταίους αιώνες. Η πάλη για την ανατροπή του αποκτάει επείγοντα χαρακτήρα ειδικά σε συνθήκες κρίσης.

Στην Ελλάδα και την ευρωζώνη η κρίση δεν φαίνεται να ξεπερνιέται άμεσα και αυτό το γεγονός καθορίζει με τη σειρά του τις εξελίξεις στην πολιτική και την οικονομία.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου αποτέλεσαν ήττα των μνημονιακών δυνάμεων και μια πρώτη νίκη του κινήματος σε βάρος των μνημονιακών πολιτικών. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στήριξαν μαζικά την εκλογή μια νέας κυβέρνησης με αντιμνημονιακό λόγο, για να απαλλαγούν από τις αντεργατικές-αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε βάρος τους και τους υπέβαλαν σε διαρκείς στερήσεις. Αποσταθεροποίησαν την κυρίαρχη πολιτική γραμμή της αστικής τάξης αλλά δεν την έχουν ανατρέψει.

Ο μόνος δρόμος απαλλαγής από τις μνημονιακές πολιτικές, είναι ο δρόμος της συνολικής σύγκρουσης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, μέσα και έξω από τη χώρα. Η κατάργηση του μνημονίου, η κατάργηση δηλαδή των εφαρμοστικών νόμων και η καταγγελία της δανειακής σύμβασης, είναι ο πρώτος κρίκος μιας αλυσίδας που αναγκαστικά συνδέεται με την παύση πληρωμών, τη μη αναγνώριση και τη διαγραφή του χρέους, το οποίο αποτελεί θηλιά στο λαιμό της εργατικής τάξης, και τείχος πάνω στο οποίο προσκρούουν όλες σχεδόν οι διεκδικήσεις της. Πράγμα που γίνεται πλατιά κατανοητό με τους συνεχόμενους εκβιασμούς των δανειστών-τοκογλύφων αλλά και τις αντιδράσεις και τις ίντριγκες των ντόπιων συμφερόντων.

Σήμερα γίνεται κατανοητό, περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε να επιτύχει οποιαδήποτε προπαγάνδα, ότι η ΕΕ δεν είναι το «σπίτι των λαών» και η ευρωζώνη δεν είναι ο επίγειος οικονομικός παράδεισος. Η ΕΕ είναι ο τοποτηρητής των καπιταλιστικών συμφερόντων σε όλη την Ευρώπη και στρέφεται ενάντια στους λαούς και τους εργαζόμενους που θα αμφισβητήσουν αυτά τα συμφέροντα.

«Έντιμος συμβιβασμός» σ’ αυτά τα πλαίσια δεν υπάρχει! Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις συνεχείς υποχωρήσεις της (ιδιαίτερα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου όπου το μνημονιακό καθεστώς παρατείνεται ως τον Ιούνιο και αναγνωρίζεται το σύνολο του χρέους) ανοίγει το δρόμο για την ήττα της και για την υπογραφή νέου μνημονίου. Με μαθηματική ακρίβεια πολύ σύντομα θα απολέσει τη λαϊκή στήριξη και ανοχή και θα οδηγήσει το κίνημα σε ήττα και πισωγύρισμα για το οποίο θα έχει την κύρια ευθύνη.

 

Για την εργατική τάξη και τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στην αθλιότητα του μνημονίου. Ο μόνος δρόμος είναι μπροστά. Τώρα πρέπει να βγει μαζικά η εργατική τάξη στο δρόμο και να διεκδικήσει:

-Στάση πληρωμών και μονομερή διαγραφή του χρέους (εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία). Δεν θα λιμοκτονήσουν οι εργαζόμενοι για να σωθούν οι καπιταλιστές-τοκογλύφοι.

-Έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

-Εθνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων, των τραπεζών, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, χωρίς αποζημίωση στα αφεντικά και με εργατικό έλεγχο.

-Την κατάργηση των μνημονιακών νόμων με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αύξηση των μισθών, την στήριξη των ανέργων, την αναστήλωση των υπηρεσιών της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας.

-Τη διάλυση των ειδικών κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ κτλ).

-Το χωρισμό εκκλησίας-κράτους, τη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

-Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

-Μέτρα για την προστασία των μεταναστών, καμιά ανοχή στο ρατσισμό και το φασισμό.

 

Οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν αναφορά στην εργατική τάξη πρέπει να συμπτύξουν πολιτικό μέτωπο που να διεκδικεί την υλοποίηση αυτού του προγράμματος από θέση εξουσίας. Καμιά αδράνεια δεν πρέπει να υπάρξει απέναντι σ’ αυτό το καθήκον. Ο αναχωρητισμός και ο σεχταρισμός δεν έχουν θέση στην τακτική της αριστεράς

Σε τελική ανάλυση, οι ιστορικές συνθήκες μας υπενθυμίζουν αυτό για το οποίο απεργεί την 1η Μάη η παγκόσμια εργατική τάξη: ο καπιταλισμός έχει φάει τα ψωμιά του. Ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός θα στηριχθεί στην πρωτοπόρα δράση της εργατικής τάξης.

Το μαζικό εργατικό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει αγωνιστικά τη διεύρυνση των κατακτήσεών του στην προοπτική της υλοποίησης της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης, η οποία προκύπτει από τη θέση της στην παραγωγή και είναι η ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος και η οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας χωρίς φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, χωρίς πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά και η πρωτοπόρα εργατική τάξη!

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και την οικοδόμηση μια νέας κοινωνίας!