[2016-09-09] Ανακοίνωση για τη ΔΕΘ (Εργατική Απάντηση-ΛΑΕ)

Η ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ

  Η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει αταλάντευτα στο δρόμο που χάραξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ακολουθεί πιστά τον κύκλο που είδαμε να επαναλαμβάνεται πολλές φορές αυτήν την εξαετία: Διαπραγμάτευση – Συμφωνία – Εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος – Αποτυχία – Νέα διαπραγμάτευση. Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση που αρχίζει να εκδηλώνεται η αποτυχία του προγράμματος που συμφώνησε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και να προβάλει η απειλή του «κόφτη».

Τα περί «παράλληλου προγράμματος» που θα απάλυναν τις συνέπειες του μνημονίου αποδεικνύονται ωμά ψέματα. Τα 6 χρόνια εφαρμογής του μνημονίου έχουν αποδείξει ότι οι μνημονιακές πολιτικές δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καμία έξοδο από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων. Οδηγούν σε συνεχή εξαθλίωση τις εργαζόμενες τάξεις χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης της κατάστασής τους.

 

Η εφαρμογή του μνημονίου παράλληλα με την κατεδάφιση μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικών υπηρεσιών, διασφάλισε τα προνόμια της κυρίαρχης τάξης. Εκτός από την πρωτοφανή μείωση του εργατικού κόστους, τα  τελευταία 6 χρόνια φορτώθηκαν δεκάδες δις. ευρώ στο δημόσιο χρέος για να διασωθούν οι ιδιωτικές τράπεζες, ξεπουλήθηκε ο δημόσιος πλούτος σε ιδιώτες επιχειρηματίες και συνεχίστηκε απρόσκοπτα το τάισμα των εργολάβων που εκμεταλλεύονται τα διόδια, ενώ δεν θίχτηκαν ούτε στο ελάχιστο προνόμια όπως η φορολογική ασυλία των εφοπλιστών και της εκκλησίας.

 Η εμπειρία των μνημονιακών χρόνων και ειδικά η εμπειρία του περασμένου καλοκαιριού αποδεικνύει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης του μνημονίου έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης της χώρας, αλλά και με τους ευρωπαίους κεφαλαιοκράτες, τα συμφέροντα των οποίων εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ανοίγονται δύο δρόμοι μπροστά στην εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό: ο ένας είναι ο δρόμος της μνημονιακής βαρβαρότητας και της διαρκούς λεηλασίας που ζούμε εδώ και έξι χρόνια. Ο άλλος είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με τους δανειστές-τοκογλύφους και τους κεφαλαιοκράτες και της απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας τους.

 

Η ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος της εξαθλίωσης απαιτεί:

- Καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων

-  Μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους (εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία)

- Εθνικοποίηση τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο

- Έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση

 

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

                         (Συμμετέχει στη Λαϊκή Ενότητα)

 

ergatiki-apantisi-lae.blogspot.com

 

 

 

 

Αναζήτηση