[2016-07-12] Μια πρώτη αποτίμηση της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Λαϊκής Ενότητας (Πλατφόρμα «Εργατική Απάντηση στην κρίση και στο μνημονιακό καθεστώς»)

1. Μετά την υπερψήφιση των Θέσεων της πλειοψηφίας του προσωρινού ΠΣ, η ΛΑΕ μετατρέπεται και με έγκριση Συνδιάσκεψης στο «κόμμα της υποτιμημένης δραχμής».

Η έγκριση των Θέσεων και της πολιτικής απόφασης επικυρώνει τη μέχρι σήμερα δημόσια εικόνα της ΛΑΕ, διαμέσου των ηγετικών στελεχών της, που εμφανίζει την έξοδο από την ευρωζώνη και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος ως επαρκή θεραπεία δια πάσα νόσο.  Η έξοδος από την Ευρωζώνη εμφανίζεται μάλιστα ως ένας «κόμβος» στη στρατηγική και τις προγραμματικές κατευθύνσεις της ΛΑΕ. Μέσω της υιοθέτησης της έννοιας του «κόμβου» εισέρχεται από το παραθυρο η χρεοκοπημένη θεωρία των σταδίων, μιας και στο κείμενο θέσεων της ΛΑΕ, όπως αυτό εγκρίθηκε και από τη Συνδιάσκεψη, δεν γίνεται λόγος για μια ενιαία διαδικασία εξόδου από την Ευρωζώνη, ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ και διαγραφής του χρέους με παύση πληρωμών και άρνηση αναγνώρισής του. Η μονομερής διαγραφή του χρέους είναι στην πραγματικότητα εκείνη η στρατηγικη επιλογή που συγκεφαλαιώνει και σηματοδοτεί τη ρήξη και την αποδέσμευση συνολικά από το ευρωσύστημα (Ευρωζώνη και ΕΕ). Όπως φανερώνουν και τα συνθήματα στην αφίσα της Συνδιάσκεψης («Κάτω τα Μνημόνια-Έξω από την Ευρωζώνη»), η ΛΑΕ ιεραρχεί αποκλειστικά την έξοδο από την Ευρωζώνη ως στόχο πάλης, χωρίς καμιά αναφορά στη διαγραφή του χρέους και στην αποδέσμευση από την ΕΕ, στην παρούσα μάλιστα διεθνή συγκυρία του Brexit!

 Η Συνδιάσκεψη ξεκίνησε την ημέρα που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο το 52% των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Η ηγεσία της ΛΑΕ, αφού σωστά χαιρέτησε ως θετικό το αποτέλεσμα και καυτηρίασε την ισοπεδωτική στάση Πόντιου Πιλάτου του ΚΚΕ απέναντι στο Δημοψήφισμα, αρνήθηκε να υιοθετήσει σαν θέση της ΛΑΕ την έξοδο από την ΕΕ.. Με τον τρόπο αυτό έδειξε ότι βρίσκεται πίσω από την κατακτημένη πολιτική συνείδηση πλατιών στρωμάτων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όπως αυτή εκφράστηκε, ανάμεσα στα άλλα, και στο περσινό δημοψήφισμα, όταν η υπερψήφιση του ΟΧΙ ταυτιζόταν από τους εκπρόσωπους της αστικής τάξης με την έξοδο από την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Η επικύρωση αυτής της ιεράρχησης από τη Συνδιάσκεψη, ισοδυναμεί με την αποδοχή και υιοθέτηση της αντεργατικής πολιτικής μείωσης των μισθών μέσω της νομισματικής υποτίμησης. Αυτή η θέση βρίσκεται σε αντίθεση με την εμπειρία και τη θεωρία της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος παγκόσμια και συνιστά αρνητική πρωτοτυπία για πολιτικό φορέα που δηλώνει ότι υπερασπίζεται τα εργατικά συμφέροντα και εντάσσεται στην Αριστερά.

Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι η αντεργατική πολιτική μείωσης των εργατικών μισθών μέσω της νομισματικής υποτίμησης, υποστηρίχθηκε από οργανώσεις και αγωνιστές της «επαναστατικής» - «αντικαπιταλιστικής» Αριστεράς και ειδικά από το κομμάτι της ΛΑΕ που προέρχεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και είχε ανέκαθεν σαφή θέση υπέρ της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της εξόδου από την ΟΝΕ και την ΕΕ.

Η επικύρωση της μέχρι σήμερα δημόσιας παρουσίας της ΛΑΕ, με την υπερψήφιση των θέσεων του προσωρινού ΠΣ, εκτιμάμε ότι θα οδηγήσει σε συνέχιση της αποδιάρθρωσης του εγχειρήματος. Κρίσιμο ζήτημα επίσης, που μας οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα, είναι το γεγονός ότι η ηγεσία της ΛΑΕ αρνήθηκε να πάρει σαφή θέση υπέρ της μονομερούς διαγραφής του δημόσιου χρέους, δηλαδή υπέρ της μονομερούς άρνησης αποπληρωμής του. Η ηγεσία της ΛΑΕ δείχνει ότι δεν κατανόησε τίποτε από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και σέρνεται στην ίδια αποτυχημένη στρατηγική διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

 

2. Παρά το ότι η διαδικασία έγκρισης του κανονισμού λειτουργίας δεν ολοκληρώθηκε, η υπερψήφιση του άρθρου 1, σύμφωνα με το οποίο «η ΛΑΕ λειτουργεί με την αρχή της πλειοψηφίας» και η απόρριψη της τροπολογίας που καταθέσαμε που αντικαθιστούσε αυτή τη φράση με τη διατύπωση «η ΛΑΕ λειτουργεί με την αρχή της συναίνεσης και της ευρείας πλειοψηφίας», δείχνει ότι πρόθεση της ηγετικής ομάδας δεν είναι η δημιουργία ενός μετώπου, αλλά ενός κόμματος, χωρίς όμως να υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις γι’ αυτό.

 

3. Το σύνολο των τάσεων της ηγετικής ομάδας της ΛΑΕ (Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ, ΑΡΑΝ, Παρέμβαση, ΑΡΑΣ, ΑΡΚ, ΔΗΚΚΙ) στοιχήθηκε πίσω από το κείμενο των Θέσεων του προσωρινού ΠΣ και την Πολιτική Απόφαση που βασιζόταν σε αυτές τις Θέσεις. Οι δυνάμεις αυτές αναλαμβάνουν την ευθύνη για την πορεία του εγχειρήματος. Η πιθανότητα να έχει ανοδική πορεία η ΛΑΕ, στη βάση της γραμμής που χάραξε η πλειοψηφία στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη είναι πολύ μικρή. Στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η ταξική πάλη αυτήν τη στιγμή στη Ελλάδα, μια τέτοια γραμμή δεν έχει έδαφος για να προσελκύσει πλατιά εργατικά στρώματα.

 

4. Η Συνδιάσκεψη δεν ολοκληρώθηκε, καθώς η διαδικασία διαλύθηκε πριν την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας. Η πρόταση που κατατέθηκε για έγκριση του κανονισμού λειτουργίας από το νεοεκλεγμένο Πολιτικό Συμβούλιο, συνιστά μια ακόμα πρωτοτυπία, καθώς σε κάθε πολιτικό φορέα –και ειδικά σε πολιτικούς φορείς που τοποθετούνται στο χώρο της Αριστεράς –οι κανονισμοί λειτουργίας και τα καταστατικά εγκρίνονται από συνεδριακά σώματα.

Η διάλυση της διαδικασίας είναι μια ακόμα απόδειξη της ανικανότητας της ηγετικής ομάδας της ΛΑΕ, η οποία μετά την αδυναμία της να διατυπώσει μια συνεκτική προγραμματική πρόταση, δεν κατάφερε ούτε καν να οργανώσει τη συζήτηση της Συνδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα:

  • Η κάθοδος των συντρόφων της πλειοψηφίας από το προεδρείο και η κήρυξη λήξης των εργασιών της Συνδιάσκεψης πριν την ολοκλήρωσή τους αποτελεί πρωτοφανή αντιδημοκρατικό χειρισμό.
  • Η υπερψήφιση της τροπολογίας για δημοψήφισμα και εσωτερική διαβούλευση μελών που δεν κατοχυρώθηκε από το προεδρείο, παρότι καταφανώς συγκέντρωσε την πλειοψηφία και ενώ ζήτημα απαρτίας δεν ετίθετο μιας και αυτή διαπιστώνεται στην αρχή των εργασιών, είναι ένας ακόμη χειρισμός που εκθέτει τα μέλη του προεδρείου που αρνήθηκαν να καταχωρίσουν την ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας.
  • Η άρνηση της πλειοψηφίας του προεδρείου να φέρει σε ψηφοφορία την πρόταση ψηφίσματος της Κομμουνιστικής Τάσης για τα οικονομικά και τα επαγγελματικά στελέχη της ΛΑΕ την προηγούμενη περίοδο επίσης είναι ακατανόητη.
  • Το ζήτημα της ψηφοφορίας χωρίς ταυτότητα ή άλλο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, παρά τις σαφείς οδηγίες που είχαν λάβει έγκαιρα όλοι οι αντιπρόσωποι αλλά και τη σχετική ανάρτηση στο χώρο της τεχνικής γραμματείας, προκάλεσε έκρυθμες καταστάσεις ανάμεσα σε συντρόφους και είναι απολύτως ενδεικτικό της παντελούς έλλειψης σεβασμού στις συνομολογημένες διαδικασίες.
  • Τέλος, προβληματική ήταν η συμπεριφορά του Οργανωτικού Γραφείου στη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου, το οποίο ευθύνεται για την πλημμελή ενημέρωση που είχαμε για τις ημερομηνίες των συνελεύσεων των ΠΕ σε όλη την Ελλάδα και την άνιση μεταχείριση των εναλλακτικών κειμένων. Ανεξαρτήτως αν αυτό έγινε με πρόθεση ή από οργανωτική ανικανότητα, γεγονός παραμένει ότι δεν εφαρμόστηκαν όσα προέβλεπε ο Κανονισμός διεξαγωγής προσυνεδριακού διαλόγου.

 

5. Κρίνουμε σαν θετικό το γεγονός της υπερψήφισης από το Σώμα της Συνδιάσκεψης, των τροπολογιών για το συνδικαλιστικό κίνημα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Πολιτική Απόφαση. Η εφαρμογή τους σημαίνει ότι, π.χ. στην περιφέρεια Αττικής, τα μέλη της ΛΑΕ πρέπει άμεσα να παραιτηθούν από τις καλοπληρωμένες θέσεις ευθύνης που κατέχουν. Ωστόσο, ελλείψει κανονισμού λειτουργίας, είναι άγνωστο με ποιον τρόπο μπορεί να περιφρουρηθεί αυτή η απόφαση. Εκτίμησή μας είναι ότι αυτή η θετική απόφαση θα μείνει στα χαρτιά και η ΛΑΕ θα συνεχίσει να εκτίθεται από την τυχοδιωκτική στάση ορισμένων στελεχών της. Ελπίζουμε να διαψευστούμε.

 

6. Κρίνουμε ότι ο προσυνδιασκεψιακός διάλογος ήταν λειψός, καθώς πολλές οργανώσεις δεν ενημερώθηκαν καν για την ύπαρξη εναλλακτικών κειμένων και η παρουσίαση τους έγινε σε μερικές δεκάδες τοπικές. Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε να συζητήσουμε με όλους τους συντρόφους και συναγωνιστές που δεν ενημερώθηκαν για την πρότασή μας. Καλούμε τα μέλη της ΛΑΕ να στηρίξουν το κείμενο της «Εργατικής Απάντησης» με την υπογραφή τους και με τη συμμετοχή τους στις συσκέψεις ενημέρωσης που θα οργανώσουμε το επόμενο διάστημα και να πλαισιώσουν την προσπάθειά μας.

 

Λαϊκή Ενότητα – Πλατφόρμα «Εργατική Απάντηση στην κρίση και στο μνημονιακό καθεστώς.»

 

 

 

Αναζήτηση