[2015-4-11] Κοινό Δελτίο Τύπου/ κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, "Ξεκίνημα", Κομμουνιστική Ανανέωση, Πρωτοβουλία των 1000

Για την πορεία του Σύριζα

Έχουν περάσει ήδη 100 ημέρες από την λαϊκή ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις 25 Ιανουαρίου που κατέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ με την στήριξη των ΑΝΕΛ, κυβέρνηση. Σε αυτές τις 100 ημέρες η κυβέρνηση προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ  και το ΔΝΤ, για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα έδινε ρευστότητα στην οικονομία.

 Στους μήνες που έχουν περάσει από τις 25 Ιανουαρίου, έχει σταματήσει η εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων και έχει ανακουφιστεί ένα μεγάλο κομμάτι του λαού από τη μη εφαρμογή μνημονιακών μέτρων. Αυτό είναι σημαντικό και δίνει στην κυβέρνηση χρόνο και στήριξη από μεγάλο τμήμα των λαϊκών στρωμάτων παρότι ο αρχικός ενθουσιασμός έχει υποχωρήσει. Η συγκρότηση της επιτροπής λογιστικού ελέγχου είναι σημαντική καθώς θα μπορέσει να προσφέρει επαρκή τεκμηρίωση κυρίως προς τους λαούς των άλλων χωρών, για την αναγκαιότητα αλλά και το «δίκαιο» στη διαγραφή του χρέους. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων. Όμως τελικά η απόφαση για το χρέος είναι πολιτική και όχι «τεχνική».

Πρώτο ορόσημο των διαπραγματεύσεων ήταν η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η υπογραφή της οποίας σηματοδότησε μια υποχώρηση στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναγνώριση όλων των υποχρεώσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων και των ιδιωτικοποιήσεων, δημιουργεί ένα αρνητικό τετελεσμένο.

 

Είναι σαφές, ότι μετά από κάθε υποχώρηση, η επόμενη μάχη δίνεται από χειρότερες θέσεις, και στο βαθμό που δεν γίνεται πλατιά κουβέντα στην κοινωνία για τα ενδεχόμενα και τις πιέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, η θέση της κυβέρνησης αποδυναμώνεται περαιτέρω, πόσο μάλλον εάν το ενδεχόμενο της ρήξης,  θεωρείται καταστροφή από την πλειοψηφούσα ομάδα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πρωτοβουλία των 1000, συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της υλοποίησης μιας σειράς φιλολαϊκών μέτρων. Επισημάναμε ωστόσο, ότι ο μοναδικός τρόπος για ξεπεραστεί η κρίση, προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, ότι ο μοναδικός τρόπος να παρθούν ακόμα και στοιχειώδη φιλεργατικά μέτρα είναι η υλοποίηση ενός αριστερού ριζοσπαστικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα περιλαμβάνει καταρχήν την κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων και την άρνηση αποπληρωμής του χρέους προς τους δανειστές. Στη συνέχεια απαιτείται το πέρασμα του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων επιχειρήσεων και των βασικών τομέων της οικονομίας στην ιδιοκτησία, τη διαχείριση και τον έλεγχο της κοινωνίας και των εργαζομένων. Μόνο σε μια τέτοια κατεύθυνση θα μπορέσει η κοινωνία να ξανασταθεί τα πόδια της και να προχωρήσει σε ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και του κοινωνικού συνόλου.

Είναι σαφές, ότι όσο δεν προχωράει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του προγράμματος που εξήγγειλε και για το οποίο την ψήφισε ο ελληνικός λαός, σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, κινδυνεύει να προκαλέσει μαζική απογοήτευση και δίνει χρόνο στους αντιπάλους της να προετοιμάσουν την επίθεσή τους.

Η Πρωτοβουλία των 1000, συνεχίζει να στηρίζει κάθε θετικό μέτρο της κυβέρνησης, επιμένει στην αναγκαιότητα να καταργηθεί το μνημονίο και στην επαναφορά των λαϊκών κατακτήσεων του περασμένου διαστήματος. Είμαστε όμως εξαιρετικά ανήσυχοι με την μέχρι στιγμής πορεία της κυβέρνησης.

Κατά τη γνώμη μας, η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να μην εφαρμόσει κανένα αντιλαϊκό μέτρο και να ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΑ ΜNHΜΟΝΙΑ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ. Εάν αυτό απαιτεί, που απαιτεί, την παύση πληρωμών προς τους εξωτερικούς δανειστές, τότε έτσι πρέπει να γίνει. Εάν αυτό απαιτεί έξοδο από την ΟΝΕ, που όντως απαιτεί, έτσι θα πρέπει να γίνει.

Στα πλαίσια αυτού του προβληματισμού, επιδιώκουμε συνάντηση με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, για να ενημερωθούμε επίσημα για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να ανταλλάξουμε απόψεις για την πολιτική κατάσταση της χώρας.

 
Κομμουνιστική Οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση «Ξεκίνημα»
Κομμουνιστική Ανανέωση
Πρωτοβουλία των 1000