Ενωτική Πρωτοβουλία: Ανακοίνωση για τις εκλογές του 2009 στο Σωματείου “Ο Βύρωνας”

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Ενωτική Πρωτοβουλία: Ανακοίνωση για τις εκλογές του 2009 στο Σωματείου “Ο Βύρωνας”


Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Είναι αλήθεια ότι εμείς οι εργαζόμενοι καθηγητές στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών του Νομού Αττικής βιώνουμε με τον πιο δραματικό τρόπο ένα εργασιακό περιβάλλον όπου κυριαρχεί η ανασφάλεια, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας, η μερική απασχόληση, η αυθαιρεσία, η μη καταβολή δεδουλευμένων, η κλοπή των επιδομάτων και ενσήμων.

Είναι αλήθεια ότι η ακόρεστη εργοδοτική πλευρά κατάφερε να συρρικνώσει τις ήδη πενιχρές, τις χαμηλότερες στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, αμοιβές μας με άρμα το κλαδικό ψευδο-«Σωματείο Εργαζομένων στα ΚΞΓ Νομού Αττικής» που, κατά γενική ομολογία, η ίδια συνέστησε. Το εργοδοτικό σωματείο οργάνωσε αρχαιρεσίες με μπράβους και κατάφερε με δικολαβίστικα μέσα, όπως δίκες και προσφυγές κατά του σωματείου μας, να υφαρπάξει την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου. Το Υπουργείο Εργασίας και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κήρυξε...

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

υποχρεωτική την τρίτη κατά σειρά, διετούς διάρκειας, κατάπτυστη σύμβαση που μειώνει τις απολαβές μας, ακόμα και πάνω από 40%!

Είναι αλήθεια ότι αυτή η σύμβαση ισχύει νομίμως σήμερα σε όλη την Αττική (από 1.9.2008 έως 31.8.2010)!

Είναι αλήθεια ότι οι θεσμοθετημένες εκφράσεις του σημερινού συνδικαλιστικού κινήματος (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος κ.ο.κ.) ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να τεθούν στο περιθώριο οι παραπάνω ενέργειες.

Είναι αλήθεια ότι το ιστορικό σωματείο μας, μετά από εισήγηση της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΑΣΚ), αντί να μετατραπεί σε κλαδικό Σωματείο στα ΚΞΓ, έγινε κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση (2006), επικαλύπτοντας την δράση άλλων μαχητικών σωματείων του χώρου της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Είναι αλήθεια ότι οι εισηγητές της παραπάνω αλλαγής εκτιμούσαν ότι το σωματείο μας θα μαζικοποιηθεί, θα δυναμώσει, θα αγωνιστεί… Αντιθέτως απομονωθήκαμε και ό,τι είχαμε κατακτήσει με αγώνες τόσων χρόνων, το χάσαμε! Επιπλέον δημιουργήθηκε ένα ακόμα σωματείο-σφραγίδα, η «Πανελλήνια Ένωση Εργαζομένων στα ΚΞΓ»…

Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, με πρόσχημα την αλλαγή του καταστατικού μας, διέγραψε αδίκως το σωματείο μας από τις τάξεις της όταν μάλιστα δεχόμασταν τα πυρά των εργοδοτών.

Είναι αλήθεια ότι όταν η πρώην υφυπουργός Εργασίας Σ. Καλατζάκου της Ν.Δ. κήρυξε υποχρεωτική την στημένη σύμβαση του ψευδο-σωματείου (Δεκ. 2008), κανένας συλλογικός φορέας της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν διαμαρτυρήθηκε! Οι εκλεγμένοι, με το ψηφοδέλτιο της ΑΣΚ, εκπρόσωποι στο Δ.Σ. του σωματείου μας, της μοναδικής τα τελευταία χρόνια παράταξης …το πληροφορήθηκαν αργότερα! Δεν παρενέβησαν, δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια να μπλοκάρουν την διαδικασία και την απόφαση.

Είναι αλήθεια ότι η ΟΙΕΛΕ υπέγραψε σύμβαση εργασίας (25-02-2009) με πεδίο ισχύος την υπόλοιπη χώρα, αορίστου διάρκειας και μηδενικής αύξησης (!) που εμφανώς υπονομεύει το εργασιακό παρόν και μέλλον όλων μας και συμβάλλει στην παγίωση εξευτελιστικών όρων εργασίας.

Είναι αλήθεια ότι στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου μας (29-11-2009), η ΑΣΚ (η μέχρι τότε μοναδική παράταξη), αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι είναι ανίκανη να διαχωρίσει την λειτουργία του ιστορικού μας σωματείου από τα στενά παραταξιακά της συμφέροντα.. Η γραπτή μας πρόταση για σύγκληση καταστατικής συνέλευσης δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία όπως είχαμε ζητήσει! Η πρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ. δεν δίστασε να κατακεραυνώσει κόμματα της αριστεράς αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης! Μετά από δική της πρόταση εκδιώχτηκαν οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) που ήθελαν να καταθέσουν πρόταση της γενικής τους συνέλευσης για κοινή συνέλευση και δράση των δύο σωματείων!

Είναι αλήθεια ότι το σωματείο μας κάτω από την ηγεσία ενός περιχαρακωμένου Δ.Σ. δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στους υποτιμημένους κινδύνους που διαφαίνονταν να απειλούν τον κλάδο μας ήδη από την εμφάνιση του εργοδοτικού σωματείου (2004).

 

Πιστεύουμε ότι ένα πρώτο βήμα για την ανασυγκρότησή μας είναι η μαζικοποίηση του συλλόγου μας και η αλλαγή του καταστατικού μας σε «Σύλλογο Εργαζομένων στα ΚΞΓ νομού Αττικής “Ο Βύρων”». Δεν πρέπει πια να προσφέρουμε έδαφος στους εργοδότες και τα ψευδο-σωματεία τους.

Απαιτούμε από το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ να κάνει άμεσα και πάλι δεκτό το σωματείο μας ως ισότιμο σωματείο-μέλος της Ομοσπονδίας. Καλούμε όλους εκείνους τους συναδέλφους που παγιδεύτηκαν σε κομματικές επιλογές και «συνδικαλιστικά παιχνίδια» στημένων σωματείων να μην συνεχίσουν να δίνουν άλλοθι στους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού.


ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

  • Την άμεση αναστολή της ισχύος της Σ.Σ.Ε. του ψευδο-σωματείου και καταγγελία των εργοδοτικών-αυτουργών του συνδικαλιστικού πραξικοπήματος και όσων συνέπραξαν με αυτό.

  • Την υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. για τους εργαζόμενους καθηγητές στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών από το σωματείο μας.

  • Την αναγνώριση της αναγκαστικής καλοκαιρινής επιδοτούμενης ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

  • Την μισθολογική μας εξομοίωση με όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρες ωράριο και ασφάλιση.

  • Την επαναφορά των 50 ενσήμων, ως προϋπόθεση παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το ΙΚΑ, όπως ίσχυε πριν την αλλαγή Πετραλιά αλλά και την περαιτέρω δωρεάν και χωρίς όρους περίθαλψη.

  • Την θέσπιση διοριστήριου από τα Γραφεία Εκπαίδευσης και την αναγνώριση της εκπαιδευτικής μας προϋπηρεσίας μετά το διορισμό.

  • Την δημιουργία δημοσίων και δωρεάν εκπαιδευτικών κέντρων εκμάθησης ξένων γλωσσών για ενήλικες καθώς και την δημιουργία Γυμνασίων και Λυκείων Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης όπου οι μαθητές θα μαθαίνουν τη γλώσσα της επιλογής τους μέσα από ένα ευρύτερο ιστορικό-πολιτικό πρίσμα, σε ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

  • Την οριστική κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης και την σταδιακή και οριστική αφομοίωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην δημόσια εκπαίδευση.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ελάτε να παλέψουμε όλοι μαζί, μέσα από το ιστορικό σωματείο του «Βύρωνα» και την ακηδεμόνευτη πρωτοβουλία μας που συγκροτήθηκε και αποτελείται από παλιά και νέα μέλη του σωματείου μας, καθηγητές που εργάζονται σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών και ήταν μαζί σε όλες τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος. Μια συλλογικότητα ανοικτή σε κάθε συνάδελφο που θέλει να αγωνιστεί για μια προοπτική ανάκαμψης της αξιοπρέπειας μας.Σας ζητάμε να στηρίξετε την Ενωτική Πρωτοβουλία και να συμμετέχετε ενεργά


Μαζί για ένα δυνατό σωματείο