[2020-04-27] ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»

Ένας μήνας εν μέσω επιδημίας και η κυβέρνηση ακόμα δεν ετοιμάστηκε, ακόμα δεν μας θωράκισε για να την αντιμετωπίσουμε.

Χωρίς διαγνωστικά τεστ και χωρίς μέτρα προφύλαξης για τους εργαζόμενους και το λαό, χωρίς εξοπλισμό και στελέχωση των νοσοκομείων, χωρίς προσλήψεις προσωπικού, χωρίς επαρκείς μονάδες ΜΕΘ.

Η μη εξέλιξη της επιδημίας στη γειτονιά μας δίνει στην κυβέρνηση το «δικαίωμα» να επαίρεται για τα μέτρα που πήρε, εμείς όμως ξέρουμε ότι με τον κορονοϊό δεν ξεμπερδέψαμε και είμαστε το ίδιο ανέτοιμοι και αθωράκιστοι όπως ακριβώς στην αρχή της επιδημίας.

 

Γιατί για την αντιμετώπιση των επιδημιών τον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να γυρίζουμε στις μεσαιωνικές λύσεις της καραντίνας και της καταστολής.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση πατώντας ακριβώς πάνω σ’ αυτά και θεωρώντας την κρίση ευκαιρία εντείνει την επίθεσή της ενάντια σε κάθε εργασιακό-λαϊκό δικαίωμα που έμεινε όρθιο από την επίθεση της προηγούμενης περιόδου.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας βλέπουν καθημερινά ότι η εικόνα που προσπαθεί να φτιάξει η κυβέρνηση μέσα από τις διακηρύξεις της και την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ είναι μια πλαστή εικόνα, είναι ένα ψέμα. Και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε όπως εξ άλλου όλος ο λαός.

Γνωρίζουμε ότι το νοσοκομείο μας δεν είναι έτοιμο για να παίξει το ρόλο του, της υπεράσπισης της ζωής των αρρώστων μας αυτή την περίοδο. Για λόγους στελέχωσης, εξοπλισμού και οργάνωσης.

 

Την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζόμενων με τον Διοικητή, με τη Νοσηλευτική-Ιατρική-Διοικητική Υπηρεσία, με το ΝΤ ΑΔΕΔΥ.

Στις συναντήσεις αυτές κυριάρχησε για άλλη μία φορά η επικίνδυνη κληρονομιά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων: η υποστελέχωση του Νοσοκομείου, η οποία γιγαντώνεται  με βάση τις πραγματικές απαιτήσεις της πανδημίας. Συγκεκριμένα υπάρχουν περισσότερες από 50 κενές θέσεις νοσηλευτών, με τον ισχύοντα αναχρονιστικό και ανακριβή οργανισμό στον οποίον 5 κλινικές που λειτουργούν απασχολώντας προσωπικό, δεν αποτυπώνονται σε αυτόν. Γεγονός που τις 50 αυτές αποτυπωμένες κενές θέσεις, τις αυξάνει σε τουλάχιστον 200 πραγματικές κενές θέσεις.

Ένας οργανισμός που επιπλέον δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες. Οργανισμός χτισμένος με υλικό την πολιτική λογική που λέει, ότι η υγεία του λαού είναι κόστος και πρέπει να μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη των δημοσιονομικών μεγεθών κόντρα στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας!

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ζητήθηκαν άμεσα να προσληφτούν κατεπειγόντως νοσηλευτές-τραυματιοφορείς και λοιπό προσωπικό. Η επικίνδυνη και ανεύθυνη απάντηση της διοίκησης- ΥΠΕ – Υπουργείου ήταν η προκήρυξη μόλις 5 θέσεων. Απάντηση που αποδεικνύει ότι γι’ αυτούς δεν άλλαξε τίποτα στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες στελέχωσης και λειτουργίας ενός σύγχρονου νοσοκομείου. Οι δυσμενείς συνέπειες για τους «τάχα ήρωες» της πλήρους υποκριτικής ρητορικής της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι οι εξής:

Το κρεβάτι ΜΕΘ-covid που «άνοιξε» στο πολυδύναμο στελεχώνεται με το ήδη υπάρχων προσωπικό των κλινικών του Νοσοκομείου που έχει εμπειρία σε ΜΕΘ, με την παράλογη και επιστημονικά επικίνδυνη, έγγραφη απαίτηση από τον διοικητή, οι νοσηλευτές σε κάθε βάρδια να χρεώνονται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ τα δύο πόστα, του πολυδύναμου και των τμημάτων τους.

Το ζήτημα των αδειών ειδικού σκοπού ευπαθών ομάδων υγειονομικών, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις αμφισβήτησης της αξιοπιστία και φερεγγυότητας των κριτηρίων που χρησιμοποιεί η επιτροπή ιατρών που λειτουργεί στο ΠΓΝΙ, στην οποία έχει ανατεθεί η έγκριση των αδειών μετά από έλεγχο των αποδεικτικών ιατρικών στοιχείων.

Όσον αφορά τους γιατρούς, δεν υπάρχει καμία κυβερνητική πρόθεση μόνιμων προσλήψεων. Επιχειρείται, όπως και πανελλαδικά, να καλυφθούν τα κενά -που σχεδόν όλες οι κλινικές έχουν- με μπαλώματα! Π.χ., το Πολυδύναμο λειτουργεί με γιατρούς που μετακινούνται, απογυμνώνοντας τα Κέντρα Υγείας, ενώ την ίδια στιγμή μετακινούν δύο γιατρούς της ΜΕΘ στο ΠΓΝΙ. Για το ότι δεν προσλαμβάνονται επικουρικοί γιατροί η Διοίκηση επικαλείται ότι δεν υπάρχουν στη λίστα ενδιαφερόμενοι γιατροί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί αλλά ότι δεν ενδιαφέρονται για θέσεις επικουρικού και δεν ισχύει για όλες τις ειδικότητες που επείγει να προσληφθούν γιατροί.

Η κυβερνητική πολιτική μετράει τις ζωές μας, τις συνθήκες εργασίας μας, τις αντοχές μας, τις παροχές υγείας που δίνουμε στους ασθενείς, με οικονομικά μεγέθη, νούμερα και εξάμηνους προϋπολογισμούς, που δεν έχουν καμία σχέση με την κάλυψη πραγματικών αναγκών. Πολιτική στη λογικής του κόστους, που μας έφερε στα χάλια που είμαστε, ανέτοιμοι για την κάλυψη των αναγκών μιας πανδημίας.

Αλήθεια, πόσο κοστολογούν την αγωνία και τον κίνδυνο των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες; Πόσο κοστολογούν το άγχος μας όταν γυρνάμε σπίτι -εκτεθειμένοι στον ιό χωρίς μέτρα προστασίας υψηλής ασφάλειας- με το φόβο μήπως μεταφέρουμε τον ιό στο παιδί μας, στη μητέρα μας;

Πώς αντιλαμβάνονται τη δική μας ανασφάλεια, με τις περιβόητες οδηγίες του ΕΟΔΥ, που είναι προσαρμοσμένες στη βάση της έλλειψης των υλικών;;

Ανέλαβε λοιπόν το κράτος τη δική του ευθύνη; ΟΧΙ είναι η απάντηση! ‘Θεός’ τους τα όρια της οικονομίας! Αλλά εκεί δεν χωράνε οι δικές μας ανάγκες, η υγεία του λαού είτε σε φυσιολογικές συνθήκες είτε σε συνθήκες πανδημίας!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι συνάδελφοι, που οριστήκαν από την Νοσηλευτική Υπηρεσία να στελεχώσουν το ένα κρεβάτι ΜΕΘ που άνοιξε στο χώρο νοσηλείας ύποπτων κρουσμάτων στο πολυδύναμο, ζήτησαν όπως προβλέπεται με βάση όλα τα πρωτόκολλα διαχείρισης λοιμώξεων, από τη Διοίκηση να απασχολούνται αποκλειστικά εκεί. Η απαξιωτική και επικίνδυνη έξω από κάθε δεοντολογία απάντησή, ήταν «τι θέλετε να έχετε χρόνο να πίνετε καφέ;;» Αυτή είναι η εκτίμηση της Διοίκησης, ότι πίνουμε καφέ;;;!

Ρωτάμε: Πώς είναι δυνατόν εν μέσω χειρουργείου, αιμοκάθαρσης ή στεφανιογραφίας, ο νοσηλευτής να κληθεί, να διαχειριστεί το ύποπτο περιστατικό και, ανεξάρτητα από το αν αποδειχθεί θετικό ή αρνητικό, να επιστρέψει ξανά στο χειρουργείο, στον ασθενή με την αιμοκάθαρση, ή στον καρδιολογικό ασθενή στο αιμοδυναμικό, ή στον ασθενή στα ΤΕΠ; Πώς είναι δυνατόν να εργάζονται σε δύο τμήματα;;

Δεν περιμένουμε από αυτούς  που έκλειναν Νοσοκομεία και διεκδικούσαν από την τρόικα την πατρότητα των απολύσεων χιλιάδων υγειονομικών, αυτοί που προωθούσαν τη λειτουργία των Μονάδων υγείας ως ΑΕ επιχειρήσεις, που πρότυπο τους έχουν το Σουηδικό μοντέλο, να είναι σήμερα οι τιμητές του κοινωνικού αγαθού της υγείας. Όπως δεν περιμένουμε κι από τους «άλλους» που ως προηγούμενη κυβέρνηση διατήρησε κλειστά όσα νοσοκομεία έκλεισε η ΝΔ, που μείωσε κατά 40% την κρατική συμμετοχή στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων σε 5 χρόνια, που αποθέωσε την επιχειρηματικότητα με το νοσοκομείο Σαντορίνης της ΑΕΜΥ Α.Ε., που έβαλε σε πιλοτική λειτουργία της ΕΣΑΝ Α.Ε του, που διόγκωσε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και έμεινε πιστός στην μη ένταξη μας στα ΒΑΕ.

Με όρους «επόμενης ημέρας», εμείς οι υγειονομικοί μαζί με τον λαό, δίνουμε  τη μάχη από σήμερα, με τον ορατό εχθρό που έχουμε μπροστά μας. Όλοι πλέον διαισθάνονται τις βαριές επιπτώσεις της αξιοποίησης της πανδημίας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται, ότι η πανδημία είναι καταλύτης, για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τα εναπομείναντα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που άφησαν τα τρία μνημόνια.

Στις 28 Απριλίου συμμετέχουμε σε νέα πανελλαδική κινητοποίηση που καλεί η ΟΕΝΓΕ. Συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου στις 12.00΄.

Την 1η Μάη καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό να συμμετέχουν στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις.

Διεκδικούμε:·

  • Μονιμοποίηση των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού) για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των ΚΥ.
  • Οργανισμός του Νοσοκομείου που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και να περιλαμβάνει όλες τις κλινικές του Νοσοκομείου. Και το ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ
  • Μέτρα και μέσα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των υγειονομικών και όλου του λαού.
  • Να χαρακτηριστεί ο χώρος των νοσοκομείων ανθυγιεινός με ότι αυτό συνεπάγεται. Ένταξη στα BAE.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 24/4/20

Αναζήτηση