Από τον ΟΜΕΔ και φέτος η κλαδική σύμβαση στις τράπεζες

Από τον ΟΜΕΔ και φέτος η κλαδική σύμβαση στις τράπεζες


Εκδόθηκε στις 29 Σεπτέμβρη, η απόφαση του ΟΜΕΔ για την κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων. Στον ΟΜΕΔ είχε προσφύγει η ΟΤΟΕ μετά την άρνηση των διοικήσεων των τραπεζών να συζητήσουν για τη σύμβαση, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Με τη διαιτητική απόφαση δόθηκαν αυξήσεις στα κλιμάκια του μισθολογίου 3% από 3/6/2009 και 2,5% από 1/9/2009. Επίσης, αυξήθηκε το επίδομα πολυετίας από 1,80% σε 1,85% και επεκτάθηκε η χορήγησή του και στους νέους συναδέλφους.


Η εξέλιξη αυτή πανηγυρίστηκε από την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, η οποία εξέδωσε και σχετικό φυλλάδιο με τίτλο: «Νίκη της ΟΤΟΕ» !!!! Εκεί αναφέρεται μάλιστα ότι: «Η ΟΤΟΕ είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα στην αντιπαράθεση με τις τράπεζες…». Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των τραπεζών επιμένουν στο δικαστικό αγώνα ενάντια στην προηγούμενη κλαδική σύμβαση (η οποία επίσης είχε προκύψει με διαιτητική απόφαση), στρεφόμενες ουσιαστικά και εναντίον του ίδιου του ΟΜΕΔ. Από κοντά και ο αστικός τύπος με χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο κάποιου Μπάμπη Παπαναγιώτου στην «Καθημερινή» της 4/10, όπου ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει την Ελλάδα «το τελευταίο σοβιέτ της Ευρώπης», με αφορμή την ανωτέρω απόφαση του ΟΜΕΔ!!!


Η ηγεσία της ΟΤΟΕ, οδηγεί με σίγουρα και σταθερά βήματα το συνδικαλιστικό κίνημα στις τράπεζες σε διάλυση. Και πώς να μην είναι έτσι, όταν την τελευταία φορά που η ΟΤΟΕ έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τις τράπεζες για να διαπραγματευτεί σύμβαση, «κατόρθωσε» να χάσει το ωράριο, συμφωνώντας σε λειτουργία καταστημάτων απογεύματα και Σαββατοκύριακα, με αντάλλαγμα τις ίδιες περίπου αυξήσεις με αυτές που έδωσε ο ΟΜΕΔ.


Αντικειμενικά λοιπόν τίθεται το ζήτημα της αναδιοργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο. Αυτό πρέπει να είναι και το κεντρικό ζήτημα της παρέμβασης των ταξικών δυνάμεων, τόσο στο επερχόμενο συνέδριο της ΟΤΟΕ (20-22 Νοέμβρη), όσο και στην παρέμβαση στα τραπεζοϋπαλληλικά σωματεία.