Καθεστώς ανοιχτής τρομοκρατίας στα Εξάρχεια

Καθεστώς ανοιχτής τρομοκρατίας στα Εξάρχεια


Η ειρωνική ανακοίνωση του ΛΑΟΣ για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο του Γεωργιάδη (“καλή αρχή κύριε Χρυσοχοϊδη” ανέφερε χαρακτηριστικά) ήρθε και έδεσε με τις δηλώσεις του υφυπουργού Βούγια για “εστία ανομίας στα Εξάρχεια” και τις δηλώσεις του Χροσοχοϊδη ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός του «αστυνομικού της γειτονιάς» που “θα ενεργοποιήσει χιλιάδες αστυνομικούς που έχουν χαθεί σε «αδρανείς» θέσεις”.


Από τη νύχτα της Πέμπτης 8 Οκτώβρη, με αφορμή επίθεση ανεγκέφαλων (στην ...καλύτερη περίπτωση) σε τράπεζα και το βιβλιοπωλείο του Άδωνι Γεωργιάδη, έχει επιβληθεί στα Εξάρχεια καθεστώς ανοιχτής τρομοκρατικής αστυνομοκρατίας. Με μια πρωτοφανή επιχείρηση, κάτι σαν ομαδικά αντίποινα σε μια ολόκληρη γειτονιά, πάνω από τετρακόσιοι “προστάτες του πολίτη” “σπορ” ασφαλίτες και ένστολοι διαφόρων.... χρωμάτων και ειδικοτήτων, στρατοπέδευσαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, πραγματοποιώντας βίαιη επίδειξη δύναμης, αναίτιους σωματικούς ελέγχους και προσαγωγές περαστικών, κατοίκων και θαμώνων της περιοχής. Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα.


Οι πραίτορες του Πολύδωρα μεταμφιέστηκαν σε “δημοκρατική και εθνική αστυνομία προστασίας του πολίτη”. Μάλιστα ο Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι όποιος αστυνομικός ακουμπά πολίτη θα φεύγει απ' το “σώμα” με συνοπτικές διαδικασίες. Οι ευγενικές προσφωνήσεις του τύπου “θα σας γα...σουμε κω...παιδα”, οι σφαλιάρες, τα τραβήγματα, τα χουφτώματα, το μπουκάρισμα σε μπαράκια ρίχνοντας φακούς στα πρόσωπα των θαμώνων, οι σωματικοί έλεγχοι χωρίς να αναφέρεται για ποιο πράγμα θεωρείται ύποπτος ο ελεγχόμενος, τα μαρσαρίσματα των Δελτάδων καθώς διασχίζουν με τις μοτοσυκλέτες τους πεζόδρομους, η προκλητική πολύωρη παρουσία τους στο σημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, γενικά ο αμέτρητος κατάλογος της δράσης των “προστατών του πολίτη”, θεωρείται “ακούμπημα” κύριε Χρυσοχοϊδη;


Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά στα Εξάρχεια, παρόμοιες επιχειρήσεις – σκούπα, πραγματοποιούνται σε πολλές περιοχές της Αθήνας, εναντίον κυρίως μεταναστών, βασανιστήρια και θάνατοι κρατουμένων αποκαλύπτονται, αν και αποτελούν κλάσμα της συνολικής κατρακύλας, της παραβίασης στοιχειωδών ανθρωπίνων, ατομικών, πολιτικών κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.


Δεν έχουμε ανάγκη τη “μηδενική ανοχή” του Χρυσοχοϊδη και του Παπανδρέου. Χρειαζόμαστε – για να μη γεννήσει η κρατική βία και τρομοκρατία έκρηξη τυφλής βίαιης απάντησης - την ανάπτυξη οργανωμένων αντιστάσεων και κινήματος μηδενικής ανοχής απέναντι στην επίθεση στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.