Ο πατριωτικός αντιαμερικανισμός κι η περίπτωση του κ. Δελαστίκ

Ο πατριωτικός αντιαμερικανισμός κι η περίπτωση του κ. Δελαστίκ


Διαβάζοντας κανείς την αρθογραφία του κ. Δελαστίκ στο Έθνος όσο και στο ΠΡΙΝ απορεί με τις κατ' επανάληψη προτροπές και συμβουλές του προς την κυβέρνηση. Δεν παραλείψαμε να τον «απολαύσουμε» και στο τηλεοπτικό γυαλί (ΑΝΤ1) να ασκεί χρέη εισαγγελέα κατά δημοσιογράφου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ζηλεύοντας μάλλον το λαϊκό πλην εύστοχο προσωνύμιο του έτερου συναδέλφου του.


Είναι τέτοια η συχνότητα και η αμεσότητα που προτρέπει και προτείνει δια του τύπου, που φαντάζει σαν να έχει αναλάβει τον ρόλο ενός “αριστερού” συμβουλάτορα της κυβέρνησης και της Ντόρας. Χαρακτηριστικά είναι μερικά αποσπάσματα από την αρθρογραφία του:


“η Αθήνα και η Λευκωσία δεν έχουν καμία άλλη επιλογή, πέρα από το να αρνηθούν κατηγορηματικά να αναγνωρίσουν επισήμως την ανεξαρτησία του Κοσόβου”, “η Αθήνα πρέπει να αρνηθεί κατηγορηματικά να αναγνωρίσει μονομερή ανεξαρτησία του Κοσόβου”, “Το βέτο του πρωθυπουργού στο Βουκουρέστι είναι μονόδρομος. Δεν πρέπει να διστάσει ούτε στιγμή να το χρησιμοποιήσει απαγορεύοντας να απευθυνθεί πρόσκληση ένταξης στα Σκόπια...” , “Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής”, “Η κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει και μπορεί να πετύχει πολύ καλύτερη σύνθετη ονομασία από αυτήν.”, “Η πολιτική ουσία είναι όμως πως η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάζεται να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Άλλη επιλογή δεν έχει.”


Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εγκαινιάσει και μια φρασεολογία που βρήκε ευήκοα ώτα σε πατενταρισμένους εθνικιστές σαν τον Παπαθεμελή που έσπευσαν να την οικειοποιηθούν!«Το έχει άραγε σκεφτεί καλά η κυβέρνηση της ΝΔ το θέμα, ιδίως με τη στάση που τηρεί η νέα ηγεσία της ΠΓΔΜ; Υπάρχει όντως κάτι που θα μπορούσε να συζητήσει σοβαρά με αυτά τα…σλαβοαμερικανάκια;» Οκτ. 2007 ΕΘΝΟΣ


Βέβαια δεν έχει καταλάβει ότι η αντι-αμερικάνικη φλυαρία δεν αποτελεί δικό του μονοπώλιο ούτε ιδιαίτερα δύσκολη επιλογή. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην προεκλογική του εκστρατεία το 2002 ο τότε Μακεδόνας πρωθυπουργός Γκεοργκέφσκι κατακεραύνωνε και περηφανευόταν σε σχέση με τις διαμάχες με τους Αλβανούς: «Πρέπει να πούμε ότι πέρσι δεν πολεμήσαμε μόνο συμμορίες βουνών. Πολεμήσαμε ενάντια σε όλη την δομή των Προστατευτικών Δυνάμεων του Κοσόβου, πληρωμένες και επιχορηγημένες από τα Ηνωμένα Έθνη, πολεμήσαμε ενάντια σε πολλούς στρατηγούς του ΝΑΤΟ, που δημοσίως στήριξαν τους τρομοκράτες…»


Ελαφρά τη καρδία επίσης, προσπέρασε ο κ. Δελαστίκ την άστοχη εκτίμηση του περί άφαντης εξωτερικής πολιτικής (13/9/2007 ΕΘΝΟΣ) της ΝΔ (λες και το ζητούμενο είναι να γίνει φανερή…) και ότι δεν θα ασκήσει βέτο:


«Παιχνίδια με τα Σκόπια», 27-5-2007 ΠΡΙΝ


«η κυβέρνηση Καραμανλή γνωρίζει πως αν όντως επιθυμεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέχρις ότου επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, τότε πρέπει να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τους Αμερικάνους, πράγμα αδιανόητο ή έστω άκρως απίθανο για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και τον προαναφερθέντα συσχετισμό δυνάμεων…»


Εκτοξεύοντας ιαχές, ζητούσε επίμονα βέτο, με αριστερό περιτύλιγμα, ποντάρισε στο ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να το ασκήσει, όποτε μικρό το κακό, θα έβγαινε με πηχυαίους τίτλους για άλλη μια φορά να εκτοξεύσει τα περί αμερικανοδουλείας. Η Ντόρα όμως τελικά ασκεί το βέτο και πανηγυρίζει την εθνική της επιτυχία, σέρνει όλα κόμματα από πίσω της, μαζί όλα τα ΜΜΕ και φυσικά και τον κ. Δελαστίκ που άλλου ντροπαλά αλλού πανηγυρικά θα το παραδεχτεί και ο ίδιος


“η πλειοψηφία του λαού μισεί πολύ περισσότερο μια κυβέρνηση που μειώνει τις συντάξεις και επιδεινώνει τους όρους συνταξιοδότησης από όσο συμπαθεί μια κυβέρνηση που εμφανίζεται ν αγωνίζεται με αποφασιστικότητα για έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Καθώς η κυβέρνηση Καραμανλή είναι αυτή που κάνει ταυτόχρονα και τα δύο, μειώνει δηλαδή τις συντάξεις και παλεύει αξιοπρεπώς στο Σκοπιανό”, ΕΘΝΟΣ, «Η αυτοϋπονόμευση του Καραμανλή»


Παλεύει λοιπόν αξιοπρεπώς η ελληνική κυβέρνηση στο Σκοπιανό, αλλά μας τα χαλάει λίγο με το ασφαλιστικό… ουδέν περαιτέρω σχόλιο…!


Για να μην υπάρξει καμία σύγχυση, ο κ. Δελαστίκ στα πλαίσια της εθνικής περηφάνιας που κυριαρχούσε λίγες ώρες μετά το βέτο κράυγάζει: «Δεν παρακάμπτεται το βέτο!». Πρέπει να ήταν μεγάλη η λαχτάρα του προ του βέτο και μεγαλύτερη η χαρά του κατόπιν αυτού !


Απαράδεκτη είναι και η χρόνια σπέκουλα του Δελαστίκ για τη διάλυση του κράτους της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που ήταν ακόμη κι η κυρίαρχη αντίληψη επί Παπανδρέου που αναφερόταν σε θνησιγενές κρατίδιο:


«Άταφο πτώμα πια η ΠΓΔΜ» 10-6-2001 ΠΡΙΝ


«Η ουσία είναι ότι τώρα πια η ΠΓΔΜ αποτελεί άταφο κρατικό πτώμα, το παρατεταμένο σάπισμα του οποίου απειλεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιδημίες , μολύνοντας ολόκληρα τα ήδη βαριά άρρωστα από την εθνικιστική πανούκλα Βαλκάνια.»


Προσφάτως όμως στο “Έθνος” η σπέκουλα υποχώρησε αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς πόθους του κ. Δελαστικ...


“Η Ελλάδα, αντιθέτως, έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται πολύ λιγότερο από παλιά για τη συνέχιση της ύπαρξης της ΠΓΔΜ, ή για τον διαμελισμό της ανάμεσα στην Αλβανία και τη Βουλγαρία. Η ακραία εθνικιστική συμπεριφορά της υποτελούς προς τις ΗΠΑ ηγεσίας των Σκοπίων έχει πλέον σχεδόν εκμηδενίσει το τμήμα εκείνων των Ελλήνων, κυρίως αριστερών, που κάποτε αντιμετώπιζαν με συμπάθεια την προσπάθεια επιβίωσης της ΠΓΔΜ ως κράτους, καίτοι τεχνητού και θνησιγενούς.“


Είναι πολύ σαφής ο κ. Δελαστίκ: δεν πάει να διαλυθεί η Δημοκρατία της Μακεδονίας, να αλληλοσφαχτούν Αλβανοί και Μακεδόνες και να πάρει η Αλβανία το μισό και η Βουλγαρία (;) το άλλο μισό, έκανε η ελληνική κυβέρνηση και η Ντόρα υποχώρηση για σύνθετο όνομα (που είπαμε παλεύει αξιοπρεπώς) αλλά ως αχάριστα σλαβοαμερικανάκια που είναι δεν δεχτήκανε… Αυτό φυσικά επέσυρε τη μήνι του κατά τα άλλου αριστερού λεοντόκαρδου κ. Δελαστίκ που παλιότερα αποδεχόταν την ύπαρξη του κράτους αλλά τώρα πια… ψιλοσκοτίστηκε κιόλας.


Ο κ. Δελαστίκ είναι μια κλασική περίπτωση κεντριστή αριστερού του οποία η αντιαμερικάνικη κομπορρημοσύνη εξαντλείται στην επίκληση μιας άλλης εφικτής διπλωματίας, της «διπλωματίας των λαϊκών κινημάτων». Είναι αυτή η διπλωματία που τον έκανε να μπει κάτω από τα φουστάνια της Ντόρας διεκδικώντας τον ρόλο του αριστερού υποβολέα;


Τέλος, δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά σε δημοσιευμένο σχόλιο στο «Πριν», εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς, σύμφωνα με τον τίτλο της, στην οποία ο κ. Δελαστίκ είναι διευθυντής. Στο συγκεκριμένο ανυπόγραφο σχόλιο (Φύλλο 881, 1/6/2008, Σελ. 4), η εφημερίδα αναπαράγει τις εκτιμήσεις του Υπουργείου εξωτερικών, με τρόπο που καθίσταται δυσδιάκριτο το τι αποτελεί εκτίμηση του ΥΠ.ΕΞ. και τι θέση της εφημερίδας, ενώ δεν παραλείπει να παραθέσει ασχολίαστη τη δήλωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ που κινείται στο ίδιο κλίμα. Η ερώτηση προς τη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας, αλλά και προς το φορέα που εκπροσωπεί: Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς σύντροφοι ή παπαγαλάκια του ΥΠ.ΕΞ.;Ο. Π.


Αναζήτηση