Ασφαλίτικη επίθεση σε απεργούς της Χαλυβουργικής

Ασφαλίτικη επίθεση σε απεργούς της Χαλυβουργικής

Απρόκλητη επίθεση δέχτηκαν εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής από περίπου 30 κουκουλοφόρους με ρόπαλα κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης τη μέρα της πανεργατικής απεργίας στις 10 Φλεβάρη. Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο απεργοί: ένας 25χρονος χειριστής κλαρκ ο οποίος υπέστη κατάγματα στο χέρι και κακώσεις στο κρανίο και χρειάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο για νοσηλεία και ένα μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων του εργοστασίου, ο οποίος επίσης έπαθε κάταγμα στο χέρι και γλύτωσε τα χειρότερα μετά από παρέμβαση συναδέλφων, που τον τράβηξαν από τα χέρια των κουκουλοφόρων.

Οι εργάτες της Χαλυβουργικής, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση δεν είχανε πανό του σωματείου και δεν ήταν συγκροτημένοι σε μπλοκ, κάτι που διευκόλυνε τους κουκουλοφόρους. Το γεγονός σόκαρε τους εργαζόμενους, που βρέθηκαν μπροστά στην επίθεση και η πρώτη αντίδραση τους ήταν ο προβληματισμός και η απορία.

Όπως προκύπτει από αναρτήσεις στο διαδίκτυο, οι επιτιθέμενοι θεώρησαν ότι ένας από τους εργάτες ήταν φασίστας επειδή φορούσε παντελόνι παραλλαγής και χτύπησαν μαζί με αυτόν και τον άλλον εργάτη επειδή έτυχε να μιλάνε εκείνη τη στιγμή. Στους ιστότοπους στους οποίους φιλοξενούνται σχετικές συζητήσεις των αναρχικών δεν εμφανίστηκε καμία ανάρτηση, που να κάνει κριτική σε αυτήν την ενέργεια. Αυτό που μένει λοιπόν, είναι το αποτέλεσμα: μια ομάδα αναρχικών επιτέθηκε σε απεργούς εργάτες και έστειλε δύο από αυτούς στο νοσοκομείο, με πολύ πιθανό αποτέλεσμα αυτοί οι εργάτες, αλλά και πολλοί συνάδελφοι τους, να μην συμμετέχουν ξανά σε συγκέντρωση ή σε απεργία.

Δεν περιμένουμε από τους συγκεκριμένους αυτοαποκαλούμενους «αναρχικούς» να κατανοήσουν το πρόβλημα που δημιούργησαν στέλνοντας έναν εργαζόμενο άνθρωπο στο νοσοκομείο, καθώς οι σχέσεις αυτού του χώρου με τη «μισθωτή σκλαβιά» -ενάντια στην οποία υποτίθεται ότι αγωνίζεται- είναι μάλλον πλατωνικές. Θα ήταν λογικό ωστόσο, να αναρωτηθούν αυτοί που εκτέλεσαν αυτήν την ενέργεια, για το ποιόν αυτών που τους «καθοδήγησαν» σε αυτήν. Γιατί όσο και αν δεν τους αρέσει η λέξη «καθοδήγησαν», για να προβούν σε αυτήν την «αδιαμεσολάβητη» -σύμφωνα με τη γλώσσα τους- ενέργεια, κάποιοι υπέδειξαν τους στόχους και αυτοί οι κάποιοι έπεισαν και κάποιους άλλους ότι πρέπει να επιτεθούν σε δύο μεροκαματιάρηδες που απεργούσαν. Αυτοί που είχαν αυτόν το ρόλο, ήταν λοιπόν και οι «καθοδηγητές» των αναρχικών κουκουλοφόρων.

Μέσα από το συγκεκριμένο γεγονός, αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά και η διάβρωση του συγκεκριμένου χώρου, όπως και η ανάγκη περιφρούρησης των διαδικασιών και των κινητοποιήσεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργατοϋπαλλήλων Χαλυβουργικής, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το γεγονός, αναφέρει: «Το Δ.Σ. του Σωματείου μας καταδικάζει απερίφραστα την αναίτια, βάναυση και εγκληματική επίθεση από τους γνωστούς άγνωστους κουκουλοφόρους εις βάρος των δυο συναδέλφων μας, που συμμετείχαν στην ειρηνική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος που διοργάνωσαν από κοινού ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Ευχόμαστε στους δυο συναδέλφους ταχεία ανάρρωση Τέτοιες πράξεις και τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να είναι και είναι καταδικαστέες από όλους.

Τους δηλώνουμε ότι δεν τους φοβόμαστε, είμαστε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διαδηλώνουμε ειρηνικά ενάντια σε αυτή την πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και τη φτώχεια».Αναζήτηση