Κλιμάκωση της επίθεσης στους τραπεζοϋπάλληλους
Κλιμάκωση της επίθεσης στους τραπεζοϋπάλληλους
Στις 21 Ιούνη η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας κατήγγειλε την επιχειρησιακή ΣΣΕ του 2010 και μέσω αυτής, όπως επισημαίνει στην εξώδικη πρόσκληση προς το Σωματείο της τράπεζας και όλες τις προηγούμενες από το 1994 και μετά!
Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ κάλεσε σε σύσκεψη τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζοϋπαλληλικών σωματείων στις 13 Ιούλη και εξέδωσε ανακοίνωση η οποία εγκρίθηκε και από το Γενικό Συμβούλιο στην οποία τονίζει ότι: «Μια τέτοια ενέργεια δυναμιτίζει όλο το πλέγμα που διασφαλίζει τα δικαιώματά μας και καταργεί το θεσμικό πλαίσιο που αποτελούσε το δίχτυ ασφαλείας των εργασιακών σχέσεων και των αμοιβών των εργαζομένων στις Τράπεζες. Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα να καταργηθεί στην ουσία η συλλογική προστασία και έτσι τα δικαιώματα των εργαζομένων να εξαρτώνται από τις εκάστοτε προθέσεις της εργοδοσίας. Παράλληλα, ανοίγει την κερκόπορτα και για τους υπόλοιπους τραπεζίτες να αμφισβητήσουν το σύνολο των συλλογικών συμβάσεων στις Τράπεζες και στο τέλος να πλήξουν το θεσμό της κλαδικής σύμβασης Εργασίας, τη βάση δικαιωμάτων και εγγυήσεων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Γι’ αυτό η ενέργεια αυτή της τράπεζας αφορά όλους μας.» Πέρα από την ανακοίνωση, δεν αποφασίστηκε κάποια ιδιαίτερη κινητοποίηση, εκτός από κατά τόπους ενημερωτικές συγκεντρώσεις.
Στη σύσκεψη της 13ης Ιούλη τέθηκε το θέμα των γενικότερων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, όπως αναφέρεται στο πρώτο μνημόνιο. Στα ερωτήματα που τέθηκαν, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος διαβεβαίωσε τους παριστάμενους με βάση πληροφόρηση που είχε από το «περιβάλλον Βενιζέλου» ότι δεν επίκειται κάποια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες για να διαψευστεί, καθώς το βράδυ της ίδιας μέρας είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενσωματώσει σε νομοσχέδιο-σκούπα, που θα κατατεθεί μέσα στον Αύγουστο στη Βουλή, τις διατάξεις που θα ανοίξουν το δρόμο για σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στις τράπεζες. Οι διατάξεις αυτές θα προβλέπουν ότι όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι θα ενταχθούν εντός του 2011 στο ίδιο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.
Η κυριότερη «παρενέργεια» αυτής της ρύθμισης είναι ότι θα ισχύσουν για το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων οι διατάξεις της νέας εργατικής νομοθεσίας, που προβλέπουν την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Έτσι, οι τραπεζίτες θα έχουν τη δυνατότητα να «απαγκιστρωθούν» από τη διαπραγμάτευση συμβάσεων με την ΟΤΟΕ και να διαπραγματευθούν επιχειρησιακές συμβάσεις με τα σωματεία κάθε τράπεζας ξεχωριστά.
Οι τραπεζίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τους μισθούς ως το κατώτατο όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης εργασία (740 ευρώ), να απολύουν νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους χωρίς αποζημιώσεις και να περιορίζουν το χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες των τραπεζών, μειώνοντας σημαντικά τις συνολικές αποδοχές τους. Στο μνημόνιο, μάλιστα, μνημονεύεται η εξάλειψη πρόσθετων αμοιβών και αναφέρεται ενδεικτικά το επίδομα ισολογισμού. Επιπλέον, όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι θα ενταχθούν στο ΙΚΑ, χάνοντας σημαντικά ποσά από τις επικουρικές συντάξεις τους, καθώς τα ποσοστά αναπλήρωσης θα πέσουν από το 40% στο 20%.
Τέλος, για τους υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπεται γενικευμένη μείωση αποδοχών, «στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης», όπως αναφέρει το μνημόνιο του Δεκεμβρίου που θα εφαρμοσθεί τον Αύγουστο. Επίσης, «η Τράπεζα της Ελλάδας δεσμεύεται να μην απονέμει συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού της ταμείου, ώστε να εναρμονιστούν με αυτές του ΙΚΑ». Οι νέες διατάξεις εκτιμάται ότι από τον Σεπτέμβριο αλλάζουν άρδην το τοπίο στο τραπεζικό σύστημα, καθώς θα δώσουν αυξημένες δυνατότητες στους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε γενικευμένες περικοπές λειτουργικού κόστους, αλλά και να εφαρμόσουν με μεγαλύτερη ευκολία σχέδια εσωτερικών αναδιαρθρώσεων ή ακόμη και συγχωνεύσεων.
Δέσμευση της κυβέρνησης ήταν ότι το σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων στις τράπεζες θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτη. Η καθυστέρηση βοήθησε τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να σπείρει αυταπάτες και να αποκοιμίσει τον κλάδο με αποκορύφωμα τις πρόσφατες φαιδρές διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΟΤΟΕ. Πλέον, οι αυταπάτες τελειώνουν και είναι μονόδρομος για τον κλάδο η αγωνιστική συμπαράταξη με το σύνολο των εργαζόμενων για την ανατροπή του μνημονίου και της κυβέρνησης. Αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να υπηρετήσουν οι πρωτοπόρες δυνάμεις του κλάδου δίνοντας συνολική πολιτική προγραμματική κατεύθυνση με ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της εθνικοποίησης των τραπεζών με εργατικό έλεγχο.