Εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων 2010

Εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων 2010


Αύξηση των ψηφισάντων καταγράφηκε στις εκλογές του συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων. Ωστόσο, το στοιχείο αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση του σωματείου, η οποία περιγράφεται με μελανά χρώματα στη διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας Οικοδόμων».

«Απέναντι στο ζοφερό μέλλον για την εργατική τάξη και τον λαό η λύση δε βρίσκεται σε αφηρημένες ιδεολογικές ενότητες που διασπούν την εργατική τάξη και το λαό με βάση τις ιδεολογικές επιλογές τύπου ΠΑΜΕ. Μάλιστα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ελέγχουν την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος των οικοδόμων. Έχουν και αυτοί το μεράδι της ευθύνης για την επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι πουθενά σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν υπήρξε ούτε ένα διεκδικητικό ανοιχτό μέτωπο, τα τελευταία χρόνια. Το συνδικαλιστικό κίνημα των οικοδόμων αποδείχθηκε ανεπαρκέστατο για την αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχονται σήμερα οι οικοδόμοι. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΜΕ είναι ένα εγκεφαλικό κατασκεύασμα, έξω από κάθε εργατικό έλεγχο. Δεν είναι τυχαίο, που παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, οι οικοδόμοι δεν διεκδίκησαν ποτέ αγωνιστικά τα συμφέροντά τους μέσα από την κλαδική σύμβαση και ο δε συνολικός τους προσανατολισμός δεν υπερβαίνει τα όρια του μεταρρυθμισμού, υποταγμένος στα συμφέροντα των μικροαστών του κλάδου. Η διάσπαση του κινήματος της εργατικής τάξης μόνο την αστική τάξη και τα συμφέροντά της εξυπηρετεί.

Η γραμμή του ΠΑΜΕ στους οικοδόμους έχει δραματικά αποτελέσματα για το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Ολοένα και λιγότεροι οικοδόμοι συμμετέχουν στη ζωή και δράση του Συνδικάτου, πολύ λιγότεροι ενδιαφέρονται για το Συνδικάτο το οποίο διαρκώς συρρικνώνεται. Καμιά απολύτως συνεκτική γραμμή δράσης και διεκδίκησης δεν εκπορεύεται από την πλειοψηφία, πλην της γενικόλογης καταγγελίας του ιμπεριαλισμού και της πλουτοκρατίας. Μ’ αυτή την πολιτική, μ’ αυτή τη γραμμή, μ’ αυτή την ηγεσία, ο κλάδος θα συνεχίσει να ηττάται και να διαλύεται».

Ενδεικτικό των διαλυτικών φαινομένων είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά η εφορευτική επιτροπή δεν θεωρούσε απαραίτητο το βιβλιάριο υγείας για να μπορέσει κάποιος να ψηφίσει, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Ψήφισαν 493 (από 393), η «Ένωση Οικοδόμων» (ΠΑΜΕ) πήρε 388 ψήφους (από 236) και εκλέγει 9 έδρες στη διοίκηση (από 7). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 43 ψήφους (από 66) και 1 έδρα (από 2). Η «Ταξική Πορεία Οικοδόμων» πήρε 39 ψήφους (από 61) και 1 έδρα(από 2) και η «Πρωτοβουλία Οικοδόμων» 23 ψήφους.

 

 


Αναζήτηση