Θριάσιο: Αναβρασμός για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την ανεργία

Αναβρασμός στο Θριάσιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την ανεργία

Την προηγουμένη εβδομάδα το εργοστασιακό Σωματείο της εταιρείας «Χάλυψ» αποφάσισε 24ωρη απεργία, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση της εταιρίας να μην προχωρήσει σε αυξήσεις. Στις διαπραγματεύσεις η εργοδοσία έφτασε στο σημείο όχι μόνο να μιλάει για πάγωμα μισθών αλλά να προτείνει στο Σωματείο να εξετάσουν το ενδεχόμενο της μείωσης των θέσεων εργασίας χωρίς απολύσεις, δηλαδή την μη αναπλήρωση των εργαζόμενων που συνταξιοδοτούνται. Τακτική, που ακολουθείται εδώ και καιρό τόσο στο δημόσιο όσο και στα πιο πολλά εργοστάσια της περιοχής και οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην αύξηση της ανεργίας.

Κατά την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την ημέρα της απεργίας αποφασίσθηκε 48ωρη απεργία την Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Οκτωβρίου.

Σε νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα αποφασίσθηκε η συνέχιση της απεργίας μέχρι την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.

Στο Σωματείο του Χάλυβα κατεβαίνει ενιαίο ψηφοδέλτιο και δεν υπάρχουν οργανωμένες δυνάμεις από τις παρατάξεις που είναι κυρίαρχες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το σωματείο λειτουργούσε όπως τα περισσότερα στη περιοχή, δηλαδή γραφειοκρατικά και μακριά από οποιαδήποτε αγωνιστική διάθεση των εργαζόμενων. Πριν από δυο χρόνια όμως, οι εργαζόμενοι έβαλαν στην άκρη την εργοδοτική πλειοψηφία και οι συσχετισμοί στο ΔΣ του Σωματείου άλλαξαν. Σε 2 χρόνια έχουν κάνει πάνω από 15 Γενικές Συνελεύσεις. Μπορεί να μην έχουν τις πιο προωθημένες «ταξικές» θέσεις αλλά αυτά που λένε εκφράζουν τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο. Είναι ένα Σωματείο που δεν είναι γραφειοκρατικό, έχει εσωτερική ζωή και διεκδικεί από την εργοδοσία. Τελικά είναι πολύ πιο ταξικό από τα Σωματεία, που παίρνουν αποφάσεις, που εκφράζουν μόνο κάποιους πολιτικοποιημένους, δεν έχουν καμιά σχέση με τις διαθέσεις των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς και δεν μπορούν να δώσουν ούτε την παραμικρή κόντρα με την εργοδοσία.

Στην Ελληνική Χαλυβουργεία την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ατύχημα κατά το οποίο τραυματίσθηκαν 4 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 2 σοβαρά. Οι ευθύνες της εργοδοσίας είναι τεράστιες. Για λόγους που έχουν σχέση με την μείωση του κόστους είχε τοποθετήσει συνεργεία να εργάζονται στην περιοχή που μεταφερόταν το λιωμένο μέταλλο. Το γεγονός αυτό είχε καταγγελθεί από το Σωματείο που είχε καλέσει την επιθεώρηση εργασίας.

Μετά το ατύχημα το Σωματείο αποφάσισε στάση εργασίας προκείμενου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στο Χαλυβουργείο αλλά και να μην γίνει καμία απόλυση λόγω του σταματήματος την παραγωγής για 3 μήνες για επισκευές.

Στην Χαλυβουργική κατά τις διαπραγματεύσεις για την σύμβαση τον Ιούλη η εργοδοσία μίλαγε για αυξήσεις 0%. Ο ιδιοκτήτης σκορπίζει λεφτά για μεταγραφές εκατομμυρίων στο μπάσκετ αλλά όταν πρόκειται για τους εργάτες λυπάται αλλά δεν έχει λεφτά. Το Σωματείο αποφάσισε 2 στάσεις εργασίας τις οποίες πραγματοποίησε μέσα στο καλοκαίρι. Στις νέες διαπραγματεύσεις τον Οκτώβρη η εργοδοσία όχι μόνο συνέχισε την υποκρισία και την αδιαλλαξία αλλά έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμα και για μείωση των μισθών προκειμένου να σωθεί η εταιρία και να μην γίνουν απολύσεις. Μετά από όργιο μεθοδεύσεων και τρομοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου επικράτησε η άποψη την πλειοψηφίας του ΔΣ να συμφωνήσει το Σωματείο στο πάγωμα των μισθών, γιατί είναι δύσκολη περίοδος. Είναι μια στάση που οδηγεί στην απραξία και την μοιρολατρία, είναι τελικά μια στάση αδιέξοδη και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τίποτα.

Η αναγκαιότητα ενός γνήσιου συντονισμού Σωματείων που θα στηρίζεται στους εργάτες θα τους ενοποιεί και θα τους βάζει σε κίνηση είναι τεραστία. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα και οι αγώνες να στραφούν όχι μόνο ενάντια στην εργοδοσία αλλά και στην κυβέρνηση με δυνατότητες νίκης.

Βασίλης Κούτρης

 


Αναζήτηση