Παρουσίαση βιβλίου του Κώστα Μπατίκα "Η Μαρξιστική Θεωρία της Επαναστατικής Μετάβασης στο Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό"

Στις 10 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε, στην Αθήνα, στην αίθουσα Auditorium, η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του συντρόφου Κώστα Μπατίκα "Η Μαρξιστική Θεωρία της Επαναστατικής Μετάβασης στο Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό". Η διοργάνωση της βιβλιοπαρουσίασης έγινε από τις δυο οικογένειες του σ. Μπατίκα, τη φυσική και την πολιτική, την κομμουνιστική οργάνωση Ανασύνταξη, της οποίας αποτέλεσε ιδρυτικό στέλεχος και θεωρητικό νου.

 

 

Το βιβλίο παρουσιάστηκε από τους: Γιώργο Κωνσταντακόπουλο (ψυχίατρος, ένας εκ των επιμελητών του έργου), τη Νάντια Βαλαβάνη (συγγραφέας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) και τον Σταύρο Μαυρουδέα (πανεπιστημιακός). Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης. Η αίθουσα γέμισε από γνωστούς και φίλους, από αγωνιστές του κινήματος, από παλιούς και νέους συντρόφους.

 

Στη σημερινή εποχή, όταν η κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού αποκαλύπτει τη σήψη του ιμπεριαλισμού και παράλληλα την επικαιρότητα της επαναστατικής ανατροπής του, η επανα-ανακάλυψη των αρχών της μαρξιστικής και της λενινιστικής θεωρίας γίνεται επιτακτική ανάγκη προκειμένου να υλοποιήσουν το ιστορικό καθήκον τους οι κομμουνιστές και η παγκόσμια εργατική τάξη. Το έργο του σ. Κ. Μπατίκα αποτελεί συνεισφορά στη αποκάθαρση των αρχών αυτών από τις αστικές και τις ρεβιζιονιστικές σκουριές που τις καλύπτουν, απαντώντας σε ερωτήματα όπως:

 

  • Γιατί είναι νομοτελειακή η κατάρρευση του καπιταλισμού;

  • Είναι κοινωνική αναγκαιότητα ή ουτοπία η κομμουνιστική κοινωνία;

  • Τι είναι η διαρκής επανάσταση;

  • Ποιο είναι το πραγματικό νόημα της δικτατορίας του προλεταριάτου;

  • Είναι δυνατή η οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε μία μόνο χώρα;

  • Τι πραγματικά υπήρξε στο λεγόμενο "υπαρκτό σοσιαλισμό";

  • Γιατί η αντίληψη της σοβιετικής γραφειοκρατίας βασίστηκε στον Κάουτσκι και όχι στο Λένιν;

 

Οι απαντήσεις αντλούνται μέσα από τα κείμενα των κλασσικών (Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν) και περιγράφονται με έναν αξιοθαύμαστο συνδυασμό επιστημονικής εγκυρότητας και εύληπτης γραφής στο βιβλίο του Κώστα Μπατίκα, υπενθυμίζοντας ότι όσο κι αν ξεστράτισαν οι μετέπειτα μαρξιστές και οι ηγεσίες των κομμουνιστικών κομμάτων, όσο κι αν οι αστοί διακήρυτταν το τέλος της ιστορίας, το φάντασμα του κομμουνισμού εξακολουθεί να πλανάται πάνω απ' τα κεφάλια τους και η προλεταριακή επανάσταση είναι επίκαιρη και κοινωνικά αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε!