Δελτίο Τύπου για την κυκλοφορία της Αριστερής Ανασύνταξης τ.36

Δελτίο Τύπου για την κυκλοφορία της Αριστερής Ανασύνταξης τ.36

Πάει καιρός από τότε που εκδόθηκε το τελευταίο επετειακό τεύχος της Αριστερής Ανασύνταξης αφιερωμένο στον Κώστα Μπατίκα. Το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα είναι εν μέρει δικαιολογημένο από την απώλεια όχι μόνο του ιδεολογικού και οργανωτικού στυλοβάτη του περιοδικού αλλά κυρίως του ανθρώπου που ενέπνεε στους άλλους ανθρώπους την γοητεία του σπουδαστηρίου και έδωσε έτσι σε αυτό το περιοδικό το πνεύμα της μελέτης του μαρξισμού και της χρήσης του για την επίλυση σύγχρονων και συγκεκριμένων προβλημάτων. Δικό μας μέλημα στο εξής θα είναι η διατήρηση αυτού του χαρακτήρα και η προώθηση των ιδιαίτερων στόχων της Αριστερής Ανασύνταξης.

Ωστόσο, το παρόν τεύχος, που εγκαινιάζει μία νέα περίοδο της Αριστερής Ανασύνταξης, εκδίδεται σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο και θέτει το περιοδικό μας μπροστά σε καθήκοντα γνωστά του μεν αλλά για πρώτη φορά επιτακτικά. Η ισχυρή και παρατεταμένη οικονομική κρίση, εκδήλωση της συνολικής χρεοκοπίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, μαστίζει όχι μόνο την ελληνική κοινωνία αλλά το σύνολο σχεδόν των χωρών παγκοσμίως και απειλεί την εργατική τάξη και τα μεσαία εργαζόμενα στρώματα με εξαθλίωση ανάλογη με αυτήν που περιγράφει ο Ένγκελς στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία. Είναι η εποχή που οι κομμουνιστές επαναστάτες οφείλουν περισσότερο από ποτέ να αναλάβουν δράση. Ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία αποκτά ο ρόλος της επαναστατικής διανόησης και η συμβολή της τόσο στην ανάλυση της κρίσιμης περιόδου την οποία διανύουμε όσο και στην χάραξη της επαναστατικής τακτικής για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης.

Στις αποσκευές μας κουβαλάμε την πολύ σημαντική παρακαταθήκη της Αριστερής Ανασύνταξης όλων των προηγούμενων χρόνων. Η ενασχόληση με τρεις κυρίως θεματικές ενότητες αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και θα συνεχιστεί: πρώτον με την ανάλυση του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, δεύτερον με τη διασαφήνιση των χαρακτηριστικών της κομμουνιστικής κοινωνίας και της μετάβασης σε αυτήν, και τρίτον με τη διερεύνηση ζητημάτων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Σήμερα όμως, στην εποχή της δράσης, σταθερή ενασχόλησή μας θα αποτελέσουν πρωτίστως όλα τα θεωρητικά ζητήματα που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την επαναστατική διέξοδο από την παρούσα κρίση.

Σε αυτό το τεύχος...

Η ύλη του ανά χείρας τεύχους περιλαμβάνει τρεις θεματικές: Πρώτον, θέσεις για το μείζον ζήτημα της μετανάστευσης. Δεύτερον, αναλύσεις επιμέρους ζητημάτων σχετικών με το επαναστατικό πολιτικό πρόγραμμα (για τη θρησκεία και το γυναικείο ζήτημα). Τέλος, κριτική στην επαναφορά αντιλήψεων της νέας αριστεράς από τις οποίες εμφορείται η μεγαλύτερη οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Ελλάδα, το ΝΑΡ.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα η Συντακτική Επιτροπή και οι συνεργάτες της Αριστερής Ανασύνταξης θα ασχοληθούν κυρίως με επείγοντα πολιτικο-θεωρητικά ζητήματα του κινήματος, ανοίγοντας παράλληλα διάλογο και φιλοξενώντας τις όποιες διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις κατατίθενται με σκοπό να συμβάλουν σ' αυτόν.Αναζήτηση