[2017-11-18] 5η Συνδιάσκεψη της Κ.Ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

 Το διήμερο 2-3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 5η Συνδιάσκεψη της κ.ο. Ανασύνταξη στην Νομική Αθηνών.

(Λόγω  κωλύματος με την Κοσμητεία της Νομικής, ο τόπος διεξαγωγής αλλάζει εκτάκτως. Για να ενημερωθείτε επικοινωνήστε μαζί μας)

Μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο των Θέσεων σε μορφή pdf εδώ.

 

 Η 5η συνδιάσκεψη της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ πραγματοποιείται στο κλείσιμο ενός πολιτικού κύκλου που άνοιξε με την εφαρμογή της βάρβαρης ταξικής πολιτικής που συμπυκνώθηκε στον όρο «μνημόνιο». Αυτός ο 7ετής πολιτικός κύκλος είναι υποσύνολο της περιόδου της καπιταλιστικής κρίσης. Κατά τη διάρκεια αυτού του 7ετούς «μνημονιακού» κύκλου, ζήσαμε πυκνά πολιτικά γεγονότα και μεγάλους αγώνες, δημιουργήθηκαν επαναστατικές ευκαιρίες –που χάθηκαν όλες– και γεννήθηκαν ελπίδες που διαψεύστηκαν.

 Η αυλαία αυτής της περιόδου, βρίσκει το αστικό κομματικό σκηνικό εντελώς διαφορετικό, με βασική αλλαγή την ισχυρή παρουσία ενός ναζιστικού κόμματος στη θέση της 3ης πολιτικής δύναμης της χώρας και την Αριστερά σε ανυποληψία και υποχώρηση. Το απόφθεγμα του Μαρξ, που χρησιμοποιήσαμε σαν οδηγό μας από το ξεκίνημα της καπιταλιστικής κρίσης: «Η κρίση είναι μήτρα της επανάστασης», επιβεβαιώνεται όχι από τη δράση των δυνάμεων εργατικής αναφοράς –που απέδειξαν ότι μόνο φιλολογική σχέση έχουν με την επανάσταση– αλλά από την αντίδραση της αστικής τάξης που μπροστά στον επαναστατικό κίνδυνο, οχυρώθηκε πίσω από τις πιο καθαρόαιμες αντεπαναστατικές δυνάμεις –τις φασιστικές– ενισχύοντας το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και μετατρέποντάς το σε μαζική πολιτική δύναμη.

 Μια από τις κορυφαίες στιγμές της μνημονιακής περιόδου, το δημοψήφισμα και η μετέπειτα υποταγή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό πλαίσιο, δεν αποτέλεσε μόνο εκδήλωση της προγραμματικής ανεπάρκειας ενός συγκεκριμένου κόμματος, αλλά εξέθεσε την Αριστερά στο σύνολό της. Κι αυτό γιατί μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εξευτελίστηκε ανακαλύπτοντας όψιμα τον «μνημονιακό μονόδρομο», όμως και οι άλλες δυνάμεις που έχουν αναφορά στα εργατικά συμφέροντα και την Αριστερά, δεν πρότειναν κανένα διαφορετικό σχέδιο, αποδεικνύοντας ότι δεν είχανε κανένα σχέδιο να προτείνουν τη στιγμή που τα πάντα ήταν ανοιχτά. Αν κάποια από τις μαζικές δυνάμεις της Αριστεράς είχε τέτοιο σχέδιο, θα έβρισκε και την ανάλογη τακτική για να το προβάλει και να το αναδείξει σαν εναλλακτική λύση απέναντι στην υποταγή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, αποδείχτηκαν όλες πολύ λίγες και αναντίστοιχες με τις περιστάσεις. Σε τελική ανάλυση, αποδείχτηκε ότι επαναστατική Αριστερά με τον τρόπο που εμείς την ορίζουμε, δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

 Φιλοδοξία μας σε αυτήν τη συνδιάσκεψη, είναι να εξετάσουμε το σύνολο αυτής της 7ετίας και να κρίνουμε και τη δική μας παρουσία με τα λάθη μας και τις παραλείψεις μας. Φιλοδοξούμε με την αυτοκριτική μας να πρωτοτυπήσουμε, μια και δεν γνωρίζουμε καμία άλλη δύναμη της Αριστεράς που να έχει παραδεχτεί λάθη ή παραλείψεις της αυτήν την 7ετία. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που αναλογεί στις μικρές μας δυνάμεις, επιδιώκοντας να οικοδομήσουμε μια οργάνωση μάχιμη και ισχυρή, που να μπορεί να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές κατάστασης και τις στροφές της ταξικής πάλης. Πιστεύουμε ότι έχει σημασία να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση, γιατί γνωρίζουμε ότι, παρόλο που η περίοδος που εξετάζουμε κλείνει με βαριά ήττα για την εργατική τάξη, αργά ή γρήγορα θα ανοίξει ένας νέος κύκλος ταξικής σύγκρουσης.

 (Από την Εισαγωγή του κειμένου των Θέσεων)