κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ: Κάλεσμα για σύσκεψη των οργανώσεων

Κάλεσμα σε σύσκεψη

Κάλεσμα της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για σύσκεψη, προς τις οργανώσεις: ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΕΑΜ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, Εργατική Δημοκρατία, Κίνηση Επαναστατικής Αριστεράς, Κόκκινο, Κομμουνιστική Ανανέωση, ΚΚΕ (μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ, ΝΑΡ, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ - Σπάρτακος, Ομάδα κομμουνιστών ΑΝΤΑΙΟΣ, ΣΕΚ, και σε ανένταχτους κομμουνιστές και άλλους συναγωνιστές.

 

Αγαπητοί σύντροφοι και συναγωνιστές. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αλλά και συνολικά της περιόδου που διανύουμε, η ένταση των αγώνων, η αντοχή, η διάρκεια και η επιμονή τους, καταμαρτυρούν όξυνση της ταξικής πάλης η οποία διεξάγεται με διάφορες μορφές (απεργίες, συγκεντρώσεις στις πλατείες, διαδηλώσεις κλπ).

Η γνώμη μας είναι ότι:

Η κρίση -αναπόφευκτο προϊόν του καπιταλισμού- φέρνει στο προσκήνιο την επαναστατική δυνατότητα, καθιστά την επανάσταση άμεσο καθήκον. Από όλες τις εξελίξεις της περιόδου που διανύουμε είναι φανερό ότι ο αδύναμος κρίκος της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας είναι η Ελλάδα γιατί έχει εισέλθει σε μια κατάσταση πολιτικής και εν δυνάμει επαναστατικής κρίσης.

Αυτό οφείλεται και στη διεθνή καπιταλιστική κρίση και στο πώς εκδηλώνεται στην Ελλάδα με τη βαθιά ύφεση της τάξης του -4,5% για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τη γιγάντωση του δημόσιου χρέους και την αδυναμία εξυπηρέτησής του, αλλά και στην εισβολή στο κοινωνικό προσκήνιο του εργατικού και λαϊκού κινήματος, της εργατικής τάξης και των υπό συμπίεση ή και καταστροφή μεσαίων στρωμάτων, που βλέπουν τη θέση τους να κλονίζεται. Το κίνημα των πλατειών, μέσα από την συμπόρευσή του με το συνδικαλιστικό κίνημα, με αντιφατικό στην αρχή τρόπο, με ξεκάθαρη αλληλοστήριξη στη συνέχεια και ιδιαίτερα στην απεργία της 15ης Ιουνίου, αλλά και στη 48ωρη στις 28 και 29/6, κατάφερε να δημιουργήσει σοβαρά γεγονότα, να κλονίσει την αστική τάξη και την κυβέρνηση. Αυτό καταμαρτυρείται και από τις εξελίξεις της προηγούμενης περιόδου σε κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό επίπεδο.

Εκτιμάμε ότι η ταξική πάλη, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου σφαγείου, που θα λειτουργήσει σωρευτικά με τα προηγούμενα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τη ζωή της εργατικής τάξης και των μεσαίων στρωμάτων. Ήδη μεγάλα τμήματά της εργατικής τάξης έχουν φτάσει στην απόλυτη εξαθλίωση, ενώ οι άνεργοι μαζί με τους υποαπασχολούμενους τείνουν να ξεπεράσουν τους εργαζόμενους, χωρίς προοπτική αντιστροφής αυτής της τάσης. Η κατάσταση για τον εργαζόμενο λαό διαρκώς χειροτερεύει με το φάσμα της πείνας να αποτελεί πλέον άμεσο κίνδυνο για τμήματα της κοινωνίας.

Μπροστά στο φάσμα της πείνας, της στέρησης εργασιακών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, οι μάζες εξεγείρονται.

Στις πλατείες και στους δρόμους όλο αυτό το διάστημα, εκδηλώνεται η αντίθεση στο μνημόνιο, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και την κυβέρνηση από μεγάλο μέρος του λαού και θα μπορούσαμε να πούμε ότι συγκροτείται ένα άτυπο «κοινωνικό μέτωπο». Η αδυναμία του συστήματος να προσφέρει εναλλακτική λύση, σε συνδυασμό με την παρέμβαση δυνάμεων της Αριστεράς, οδηγεί το κοινωνικό αυτό μέτωπο στο να συζητάει και κάποιες φορές να συγκλίνει σε στόχους όπως η διαγραφή του δημόσιου χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών κλπ. Διαμορφώνεται ευνοϊκό έδαφος ώστε να υιοθετούνται από πλατιά τμήματα της εργατικής τάξης και των μεσαίων στρωμάτων λύσεις έξω από το πλαίσιο της αστικής πολιτικής.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται δείχνει ότι έχει έρθει η ώρα να κινηθούμε στην κατεύθυνση της συγκρότησης του ενιαίου πολιτικού μετώπου της εργατικής τάξης που θα θέσει το ζήτημα της εργατικής κυβέρνησης και που θα ωθήσει το κίνημα της εργατικής τάξης και συνολικά το λαϊκό κίνημα στην επανάσταση. Έχει έρθει η ώρα αυτό το εν δυνάμει, κοινωνικό μέτωπο που βρίσκεται στις πλατείες να αποκτήσει την έκφρασή του και σε πολιτικό επίπεδο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, υπάρχει εύφορο έδαφος να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πολιτικό μέτωπο που θα θέσει τα ζητήματα της επανάστασης πλατιά στις μάζες που κινητοποιούνται και θα διεκδικήσει την υλοποίηση ενός προγράμματος που απαντάει στο σημερινό αδιέξοδο από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων, όχι σε κάποιο αόριστο μέλλον, αλλά σήμερα.

Το πολιτικό μέτωπο, για το οποίο μιλάμε, δεν περιορίζεται στα όρια ήδη διαμορφωμένων μετωπικών ή υπό διαμόρφωση σχημάτων, δεν περιορίζεται στα όρια της εξωκοινοβουλευτικής ή της κοινοβουλευτικής αριστεράς. Μιλάμε για ένα πολιτικό μέτωπο όλων των δυνάμεων που έχουν αναφορά στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της και το οποίο πρέπει να απαντήσει στην καπιταλιστική κρίση απ τη σκοπιά της εργατικής τάξης, απ τη σκοπιά των συμφερόντων του εργαζόμενου και εκμεταλλευόμενου λαού.

  • Ανατροπή του αντεργατικού Προγράμματος Σταθερότητας και του Μνημονίου, του Συμφώνου για το ευρώ και του Μεσοπρόθεσμου σφαγείου.

  • Μονομερής διαγραφή του δημόσιου χρέους εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

  • Να χάσουν τα κεφάλαιά τους οι εγχώριοι και διεθνείς τοκογλύφοι αντί να ληστευθεί η εργατική τάξη και τα εργαζόμενα στρώματα για να πληρωθούν οι απαιτήσεις των καπιταλιστών-παράσιτων.

  • Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών και των φτωχών αγροτών, ρύθμιση των χρεών των εργαζόμενων επαγγελματιών.

  • Έξοδος από την ΟΝΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

  • Κρατικοποίηση τραπεζών, μεγάλων επιχειρήσεων, οργανισμών κοινής ωφέλειας, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο.

  • Χωρισμός κράτους-εκκλησίας. Δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

  • Απαγόρευση των απολύσεων. Αυξήσεις στους μισθούς. Μείωση του χρόνου εργασίας. Δουλειά για όλους.

Στη βάση του παραπάνω προγράμματος καλούμε σε ενότητα όλους όσους παλεύουν για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από την αφετηρία από την οποία ξεκινάνε και ανεξάρτητα από το δρόμο που επιλέγουν για την εκπλήρωση των σκοπών τους,

Σαν κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις και τους αγωνιστές του εργατικού κινήματος για να συμφωνήσουμε στην κοινή πάλη για τους παραπάνω στόχους, διατυπώνοντας μια άμεση και συγκεκριμένη λύση υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης και δίνοντας πολιτική προοπτική στους αγώνες. Το πρόγραμμα αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι επαρκές για τη συγκρότηση πολιτικού μετώπου που θα είναι παρόν σε όλες τις μάχες: στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο κίνημα της νεολαίας, στις πλατείες, στις πολιτικές μάχες και τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Για να σας αναπτύξουμε καλύτερα την πρότασή μας, να ακούσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις αλλά και να κινηθούμε από κοινού και αποφασιστικά στην κατεύθυνση οικοδόμησης πολιτικού μετώπου, σας καλούμε σε σύσκεψη, την Κυριακή 10/7/2011 στις 10 η ώρα το πρωί στα γραφεία της κ.ο Ανασύνταξη.

Ιούλης 2011

κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΑναζήτηση