Μη μονιμοποίηση εργαζόμενης στην ΑΤΕ

Μη μονιμοποίηση εργαζόμενης στην ΑΤΕ


Εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. στο σύλλογο εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, προέκυψε θέμα με τη μη μονιμοποίηση μιας από τις νέες συναδέλφους. Συγκεκριμένα, στο υπηρεσιακό συμβούλιο της 11ης Μαΐου που θα ενέκρινε τις μονιμοποιήσεις των νέων εργαζομένων που συμπλήρωσαν έναν χρόνο υπηρεσίας στην τράπεζα (η οποία θεωρείται δοκιμαστική περίοδος), μονιμοποιήθηκαν όλοι οι συνάδελφοι εκτός από μία εργαζόμενη. Σύμφωνα με τον κανονισμό της τράπεζας, η μονιμοποίηση της συναδέλφου θα κριθεί σε ένα εξάμηνο και αν η απόφαση είναι πάλι αρνητική, ακολουθεί νέα κρίση μετά από ένα τρίμηνο οπότε είτε θα υπάρξει απόφαση μονιμοποίησης είτε οριστική απόλυση.

Η απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου βασίστηκε σε αρνητική εισήγηση της προϊσταμένης, την οποία προσυπέγραψε και ο διευθυντής του καταστήματος στο οποίο εργάζεται η συνάδελφος. Αφού έλαβε γνώση της συγκεκριμένης εισήγησης, η συνάδελφος απάντησε γραπτά κοινοποιώντας την απάντηση και στο σωματείο. Στην απάντησή της καταρρίπτει τα επιχειρήματα της εισήγησης, ενώ προκαλεί εντύπωση το ότι – όπως αναφέρει - ο διευθυντής της άλλαξε θέση στο κατάστημα τοποθετώντας τη στο ταμείο, αμέσως μετά τη λήξη της περσινής πολυήμερης απεργίας για το ταμείο υγείας, στην οποία η συνάδελφος συμμετείχε. Μάλιστα ο διευθυντής δεν δήλωσε την τοποθέτηση της συναδέλφου σε θέση ταμία, με αποτέλεσμα αυτή να μην παίρνει το σύνολο του επιδόματος που δικαιούται παρ’ όλο που βρίσκεται στη θέση αυτή επί 8 μήνες.

Την εξέλιξη αυτή κατήγγειλε η Αγωνιστική Πρωτοβουλία με ανακοίνωσή της, ενώ αντιπροσωπεία του συλλόγου έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού ο οποίος δεσμεύτηκε προφορικά για τη μονιμοποίηση της εργαζόμενης.

Το συγκεκριμένο γεγονός δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ένα μεμονωμένο κρούσμα, αλλά σαν συνέχεια της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, στα πλαίσια της οποίας κινείται και η νέα διοίκηση της τράπεζας, όπως δείχνουν και τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της: μηδενικές αυξήσεις στην επιχειρησιακή σύμβαση, άρνηση πρόσληψης των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2009, καμία ενίσχυση για το ταμείο υγείας. Σε αυτό το κλίμα συνολικής σκλήρυνσης της στάσης της διοίκησης, δεν είναι περίεργα τα κρούσματα απειλών από ορισμένους διευθυντές σε νέους συναδέλφους με στόχο να μην συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί η ολιγωρία του συλλόγου να αναδείξει το θέμα και ιδιαίτερα του εκπροσώπου του συλλόγου που ήταν παρών στη διαδικασία του υπηρεσιακού συμβουλίου. Το γεγονός έπρεπε να δημοσιοποιηθεί άμεσα και να συζητηθεί στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που έγινε λίγες μέρες μετά (στις 15 Μαΐου). Στη συγκεκριμένη συνέλευση γίνεται ανακήρυξη των υποψηφίων για τις εκλογές και μπορεί να μπει θέμα για την απόρριψη υποψηφιότητας. Με δεδομένο, ότι οι δύο υπάλληλοι που υπέβαλαν αρνητική εισήγηση ήταν υποψήφιοι για τις εκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, η απόρριψη της υποψηφιότητάς τους ήταν το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει. Ωστόσο, η μη δημοσιοποίηση του γεγονότος από το συνδικαλιστή που ήταν παρών στη διαδικασία του υπηρεσιακού συμβουλίου (πρόσκειται στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), στέρησε αυτήν τη δυνατότητα από τη συνέλευση.

 

 


Βασίλης Θεοφανόπουλος