[2024-04-15] Απεργία 17 Απρίλη

Απεργία 17 Απρίλη

ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΓΗ, ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την επίθεσή της εναντίον μας.

Καθημερινά αυξάνει η λίστα των συναδέλφων μας που σκοτώνονται και τραυματίζονται σε γιαπιά, εργοτάξια και χώρους εργασίας για να αυξηθούν τα κέρδη των αφεντικών. Έργο της κυβέρνησης είναι αυτό.

Καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι λόγω της διάλυσης του συστήματος υγείας αλλά και λόγω των συνθηκών ζωής που έχουν επιδεινωθεί για την εργαζόμενη πλειοψηφία. Έργο της κυβέρνησης είναι και αυτό.

Καθημερινά απελπιζόμαστε για το πώς θα βγει ο μήνας, πώς θα πληρωθεί το νοίκι και το ρεύμα, πώς θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με μισθούς που δεν επαρκούν. Έργο της κυβέρνησης είναι και αυτό.

Καθημερινά δεχόμαστε την πίεση στη δουλειά, την ασυδοσία των αφεντικών, την εκμετάλλευση και σφίγγουμε τα δόντια για να μη χάσουμε τον πενιχρό μισθό μας. Έργο της κυβέρνησης είναι και αυτό.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των καλοπληρωμένων δημοσιογράφων και των δικαστών, ότι εργάζεται για να διευκολύνει την εκμετάλλευσή μας και για να αυξήσει τα κέρδη των καπιταλιστών. Και είναι ακριβώς αυτή η πολιτική, πολιτική που αναβαθμίστηκε πιο έντονα αλλά και πιο βίαια, με τα μνημόνια που οδηγεί σε εξαθλίωση, ακόμα και σε θάνατο, τη δική μας τάξη, την εργατική τάξη της χώρας.

Τα υπόλοιπα αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και διάφορες ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις) συμφωνούν στην ουσία αυτής της πολιτικής. Πολιτική που εφαρμόζεται για να ξελασπώσει τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές από την χρεοκοπία στην οποία οδήγησαν τη χώρα σε βάρος μας. Το δικό τους ενωμένο μέτωπο εκφράζει η ΝΔ και ως ο πιο γνήσιος εκφραστής της εμφανίζεται παντοδύναμη.

Όμως, δεν έχουν κερδίσει τη δική μας συμφωνία και συναίνεση σ’ αυτήν την πολιτική.

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.

Απεργούμε σαν τάξη ενάντια στην πολιτική που μας θέλει να παίρνουμε μισθούς εξαθλίωσης και να λέμε και ευχαριστώ από πάνω. Που απαιτεί την πλήρη υποταγή μας στα αφεντικά. Που εξαφανίζει τα δικαιώματά μας, που μετατρέπει τα σωματεία μας σε διακοσμητικά, την απεργία, τη συνδικαλιστική δράση και τη διαδήλωση σε έγκλημα. Που μας βάζει να πληρώνουμε για φάρμακα, θεραπείες, μόρφωση, μετακίνηση, ρεύμα, σύνταξη από την τσέπη μας, ενώ όλα αυτά προέρχονται από τη δική μας δουλειά και τα έχουμε χρυσοπληρώσει.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση αύξηση των μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων τουλάχιστον στο 20%.Να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας. Βαριές τιμωρίες για τους καπιταλιστές που εκθέτουν τους εργαζόμενους σε κινδύνους.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν δεχόμαστε να μας εμπαίζει ο Μητσοτάκης με τις αυξήσεις-ελεημοσύνη που μας δίνει. Παίρνουμε μόνοι μας μεγαλύτερες με τον αγώνα μας από τα αφεντικά μας. Να καταργηθούν όλες οι αντι-απεργιακές και αντι-συνδικαλιστικές διατάξεις. Να πάρουμε τα σωματεία στα χέρια μας.
  • Να λυθεί το πρόβλημα στέγης. Να δεσμευτεί δημόσια, εταιρική και εκκλησιαστική περιουσία για να δημιουργηθούν κατοικίες για τους εργαζόμενους. Να κατασκευαστούν εργατικές κατοικίες, φοιτητικές στέγες για όσους έχουν ανάγκη.
  • Να περάσουν στα χέρια του κράτους όλες οι μονάδες παραγωγής ενέργειας, αλλά και οι άλλες εταιρείες κοινής ωφέλειας (τηλεφωνία, ύδρευση-αποχέτευση, συγκοινωνίες) για να εφαρμοστεί πολιτική χαμηλών τιμολογίων.
  • Να αντιστραφούν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση. Δεν γίνεται «εκσυγχρονισμός και ενίσχυση» της δημόσιας υγείας με επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, ιδιώτες εργολάβους στα νοσοκομεία, ιδιώτες γιατρούς στα χειρουργεία, πληρωμή από την τσέπη μας των φαρμάκων και των διαγνωστικών ελέγχων. Δεν γίνεται «εκσυγχρονισμός και ενίσχυση» της παιδείας με ιδιωτικά πανεπιστήμια (και σχολεία), με πληρωμή για τους παιδικούς σταθμούς, με λεφτά από την τσέπη μας για φροντιστήρια. Δεν γίνεται «βιώσιμο» το ασφαλιστικό σύστημα με την ιδιωτική ατομική ασφάλιση. Το μόνο πράγμα που ενισχύεται και γίνεται βιώσιμο είναι τα κέρδη των καπιταλιστών και η εξουσία τους σε βάρος μας. Να περάσουν όλα τα ιδιωτικά ιδρύματα σε υγεία, παιδεία και ασφάλιση στα χέρια του κράτους. Να γίνουν πραγματικά δημόσια υπό εργατικό έλεγχο και πραγματικά δωρεάν.

 

Και η πιο μικρή διεκδίκηση από αυτές σκοντάφτει στο μόνιμο επιχείρημα της κυβέρνησης για τα «στενά δημοσιονομικά περιθώρια». Γι’ αυτό και διεκδικούμε ως όρο για να γίνουν τα παραπάνω:

  • Μονομερή διαγραφή του χρέους (εκτός τους χρέους του κράτους προς ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων). Έξοδος της χώρας από τη συμμαχία των δανειστών μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διεκδικούμε ακόμα:

  • Τη μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς, την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σφαγή στην Γάζα. Δεν θα πληρώνουμε τους πολέμους των αμερικανών ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους. Να βγει η χώρα από το ΝΑΤΟ και να κλείσουν οι αμερικανικές και στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Μπορούμε να νικήσουμε!

Με ενωμένο μέτωπο όλων των εργαζομένων, με ισχυρά και ζωντανά σωματεία, κόντρα στη γραφειοκρατικοποίηση και τον ρεφορμισμό.

 

Όλοι ενωμένοι στον αγώνα.

κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

 www.anasyntaxi.gr