[2020-03-30] Για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Αγωνιστή της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο αγωνιστής της Αριστεράς, της Αντίστασης, των κοινωνικών και λαϊκών αγώνων, Μανώλης Γλέζος. Ο Μανώλης Γλέζος μαζί με τον Λάκη Σάντα τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη χιτλερική σημαία.

Την περίοδο της Κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη. Συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948.

Τον Σεπτέμβρη του 1951, όντας φυλακισμένος, εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της Αυγής, που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ. Φυλακίζεται ξανά από το 1958 έως το 1962.

Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα του για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.

Το 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια στο Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου. Απελευθερώθηκε το 1971 από τον Ωρωπό.

Πέρασε πολλά χρόνια σε φυλακές και εξορίες και υπέστη πολλά βασανιστήρια από ξένους και ντόπιους δυνάστες.

Τη δεκαετία του ’80 εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, το 2004 εκλέχθηκε βουλευτής με το Συνασπισμό και το 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στο Δημοψήφισμα του 2015 τάχθηκε αποφασιστικά υπέρ του ΟΧΙ και κατόπιν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης Τσίπρα πρόδωσαν το ΟΧΙ, τάχθηκε με τους συνεχιστές αυτού του ΟΧΙ.

Ο Μανώλης Γλέζος θα είναι πάντα παρόν στους αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας στους δικούς του και τους οικείους του.

Αθήνα, 30/3/2020 η ΠΕ της κομμουνιστικής οργάνωσης Ανασύνταξη