Για τις κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών

Για τις κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλείνουν αυτές τις μέρες 14 μήνες κινητοποιήσεων. Αφορμή ήτανε η οδηγία της ΕΕ για εφημερίες 48 ώρες ή 2 εφ./μήνα για τους Ειδικούς και 56 ώρες ή 4 εφ./μήνα για τους Ειδικευόμενους, που μαζί με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από το 2007.

Οι πραγματικές αιτίες όμως ήταν άλλες.


  • Οι μισθοί που είναι παγωμένοι από το 1997.

  • Ο αριθμός των εφημεριών που για τους ειδικευόμενους και τους ειδικούς της επαρχίας ξεπερνούν τις 10/μήνα.

  • Ο τρόπος πληρωμής κι η κατηγοριοποίηση των εφημεριών σε ενεργές, μεικτές και ετοιμότητας (30€/ ημέρα), οδήγησε το Υπουργείο και τις διοικήσεις των νοσοκομείων να μετατρέπει τις εφημερίες από ενεργές σε ετοιμότητας με πολύ λιγότερα χρήματα και εφημερεύοντες στα νοσοκομεία.

  • Ο μισθός του ειδικευόμενου μαζί με τις εφημερίες δεν ξεπερνά τα 1400 ευρώ, δουλεύοντας ουσιαστικά δυόμιση μήνες το μήνα.

  • Η γήρανση του ιατρικού πληθυσμού. Η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ ξεπερνά τα 50 χρόνια. Είναι διευθυντές, αναπληρωτές διευθυντές ή Επιμελητές Α΄. Το Υπουργείο φρόντιζε να αποδυναμώνει το πιο δυναμικό κομμάτι των γιατρών, τους επιμελητές Β΄ τοποθετώντας επικουρικούς γιατρούς με ετήσιες συμβάσεις, μειωμένους μισθούς και υποβαθμισμένες εργασιακές σχέσεις.


Οι ρίζες όλων αυτών των προβλημάτων είναι η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, η μείωση του προσωπικού των νοσοκομείων, η υποβάθμιση των σύγχρονων αναγκών της υγείας, η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, το φακελάκι, οι πάσης φύσεως συναλλαγές με τις εταιρείες του χώρου, η ιδιωτικοποίηση τομέων της υγείας, η ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων και η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος.


Όλα αυτά οδήγησαν στο γιγάντωμα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων στο χώρο της υγείας και σήμερα η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα παγκόσμια στις ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία. 60% στον ιδιωτικό τομέα έναντι 40% στο δημόσιο, όταν στις ΗΠΑ είναι 50 % στον ιδιωτικό τομέα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο 18%. Όλα αυτά με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.


Τους τρεις πρώτους μήνες του 2008, οι γιατροί δεν πληρώθηκαν τις εφημερίες τους επειδή ο Υπουργός Υγείας πίστευε ότι θα τους εκβίαζε να δεχθούν σαν αύξηση, την προσθήκη επιδόματος εφημερίας (ποσό 2 ενεργών εφημεριών) ανεξάρτητα του αριθμού των εφημεριών. Πρακτικά μείωση του μισθού σε όσους κάνανε πάνω από 2 εφημερίες. Η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου ΟΕΝΓΕ με τους ψήφους των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε αποφάσεις συνεδρίων και δέχτηκε την πρόταση του Υπουργείου. Σ΄ όλα τα νοσοκομεία της χώρας γίνανε πρωτόγνωρες, μαζικές συνελεύσεις και αποφάσισαν επίσχεση εργασίας και έκτακτο συνέδριο. Οι αποφάσεις αυτές ήταν επιτυχία των γιατρών που κατά κύριο λόγο ζούνε από την εργασία τους : ειδικευόμενοι, γιατροί εργαστηρίων και επιμελητές Β΄.


Στο έκτακτο συνέδριο που έγινε τον Ιούνιο, η πλειοψηφία των συνέδρων πήρε αποφάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση, με ψήφους της ΑΡΣΙ, ΓΕΝΟΒΑ- ΝΥΣΤΕΡΙ και της ΑΕΓ (συνασπισμός) και ένα πολύ μικρό κομμάτι της ΠΑΣΚ ιατρών. Η ΝΔ δια στόματος του Προέδρου Τσούκαλου δέχτηκε το ψήφισμα του ΚΚΕ, ενώ το ΚΚΕ τελικά δεν κατέβασε το δικό του ψήφισμα.


Δεν μπήκε όμως στο συνέδριο ζήτημα καθαίρεσης της ηγεσίας λόγω παραβίασης καταστατικού και αποφάσεων συνεδρίου, αλλά ορίστηκε διαπραγματευτική ομάδα. Οι αποφάσεις ζητούσαν την κατοχύρωση οικονομικά του Δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, βελτίωση των εργασιακών σχέσεων όσον αφορά το ωράριο και τις εφημερίες, προσλήψεις ιατρικού προσωπικού ώστε να πραγματοποιείται μια εφημερία την εβδομάδα κι όλα αυτά να κατοχυρωθούν με συλλογική σύμβαση εργασίας.


Με βάση τις αποφάσεις αυτές ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις στις αρχές του Σεπτέμβρη. Πραγματοποιήθηκαν μαζικές γενικές συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας όπου απέναντι στην αδιαλλαξία του Υπουργείου αποφάσισαν να εφημερεύσουν 2 και 4 εφημερίες ειδικοί και ειδικευόμενοι από το Νοέμβριο, γεγονός που θα οδηγούσε σε κλείσιμο των νοσοκομείων μετά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.


Η μόνη αντίθετη πρόταση απέναντι στις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των συνελεύσεων ήταν αυτή του ΚΚΕ, που ενώ σωστά έβαζε το ζήτημα για τις εφημερίες που πρότεινε η Ε.Ε. γιατί υπέκρυπτε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, στην ουσία συμμαχούσε με το Υπουργείο γιατί δε δεχόταν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις (το κλείσιμο των νοσοκομείων μετά τις 10 Νοεμβρίου) πρότεινε μια 48ωρη απεργία, ουσιαστικά πρόταση απεργοσπαστική. Οι ψήφοι που πήρε πανελλαδικά η πρόταση αυτή, δεν ξεπέρασαν τις λίγες δεκάδες, έχοντας τη γενική απαξίωση των γιατρών στις κινητοποιήσεις.


Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, αναδείχθηκαν δυνάμεις, μικρές σε αριθμό, που άνοιγαν το μέτωπο των αιτημάτων, στην προσπάθειά τους να συμμαχήσουν με τους συλλόγους εργαζομένων στα νοσοκομεία , τα Εργατικά Κέντρα, για το δημόσιο δωρεάν χαραχτήρα της υγείας.


Τελικά, το Υπουργείο μπροστά στον κίνδυνο να δημιουργηθεί σοβαρή αναστάτωση με το κλείσιμο των εφημεριών στα νοσοκομεία, δέχτηκε κάποιες από τις προτάσεις μας. Μέτριες αυξήσεις των μισθών σε σχέση με αυτές που προτάθηκαν, υπόσχεση για προσλήψεις 4500 γιατρών τα επόμενα δυο χρόνια, "πολυδιευθυντικό" σύστημα.


Κουβέντα όμως δεν έγινε για το σύστημα των εφημεριών, για τη δέσμευση του υπουργείου για τις προσλήψεις και για το πότε θα εφαρμοστεί η συλλογική σύμβαση. Με τη συνδρομή της ΑΕΓ (Συνασπισμός) οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, χωρίς να συζητηθούν οι προτάσεις του υπουργού στις συνελεύσεις. Σταμάτησαν τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών με τη λογική ότι οι κινητοποιήσεις μας δικαιώθηκαν. Σ’ όσα νοσοκομεία έγιναν συνελεύσεις , υπήρχαν έντονες αντιδράσεις και μάλιστα σε ορισμένα από τα μεγάλα των Αθηνών δημιουργήθηκε συντονιστικό για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων (ΑΤΤΙΚΟ, ΝΙΚΑΙΑΣ κλπ).


Όμως, το Δεκέμβριο στον προϋπολογισμό του 2009 δεν προβλεπόταν τα αντίστοιχα κονδύλια με τα οποία θα υλοποιούνταν οι υποσχέσεις του Υπουργείου. Σήμερα, στα τέλη του Γενάρη, δεν έχει έρθει η συλλογική σύμβαση εργασίας για επικύρωση από τη Βουλή με διάφορες δικαιολογίες. Οι νοσοκομειακοί γιατροί με νέες αποφάσεις προχωρούν σε κλείσιμο των εφημεριών των νοσοκομείων μετά τις 10 Φλεβάρη αν δεν επικυρωθεί έγκαιρα. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε στα αιτήματα που μπαίνουν στην συλλογική σύμβαση εργασίας. Σήμερα είναι η ευκαιρία να ανοίξουμε το μέτωπο των διεκδικήσεων συμπαρατασσόμενοι με τις ανάγκες όλων των εργαζομένων στην Υγεία για ένα δημόσιο, δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας.


Απαιτούμε:

  • Άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλο αναγκαίο προσωπικό

  • Κατάργηση των υπερτιμολογήσεων των νοσοκομειακών προϊόντων

  • Δημιουργία πραγματικού ΕΟΦ για φτηνό και αποτελεσματικό φάρμακο

  • Κλείσιμο των ιδιωτικών νοσοκομείων – διαγνωστικών κέντρων και να δοθούν στο δημόσιο μαζί με τους τομείς των νοσοκομείων που δόθηκαν σε ιδιώτες

  • Δημιουργία πραγματικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης

  • Να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα από τα ταμεία

  • Σταθερές εργασιακές σχέσεις (ωράριο , εφημερίες), όπως προτάθηκαν από το έκτακτο συνέδριο

  • Ένταξη όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα βαριά και ανθυγιεινά


Βασίλης Καφαράκης