Εκδήλωση: Μέρες του Δεκέμβρη και Ναιολαιίστικο κίνημα
Εκδήλωση της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ στο Ρέθυμνο
Την Κυριακή 25-1 πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο εκδήλωση με θέμα «Οι μέρες του Δεκέμβρη και η απάντηση του νεολαιίστικου κινήματος» με κεντρικούς ομιλητές τους Δημήτρη Πατέλη (μέλος του μαρξιστικού ομίλου Χανίων) και Σωτήρη Λάμπρου. Η μαζική παρουσία αγωνιστών αλλά και συνδικαλιστών διαφόρων χώρων έδωσε ώθηση να διεξαχθεί πλούσια κουβέντα και φανέρωσε την αγωνία του κόσμου για παρόμοιες πρωτοβουλίες της κομμουνιστικής αριστεράς. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος της συνεχούς προσπάθειας της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για διάλογο και ζύμωση με άλλα θεωρητικά ρεύματα της κομμουνιστικής αριστεράς και να διατηρήσει μια μόνιμη συζήτηση πάνω σε πολιτικά και θεωρητικά ζητήματα στη βάση της τακτικής της ενότητας των Κομμουνιστών. Έγινε προσπάθεια να βγουν πολιτικά συμπεράσματα από το ξέσπασμα οργής του Δεκέμβρη, να ανιχνευθούν οι νομοτέλειες που κρύβονται μέσα σε τέτοιου είδους κοινωνικά γεγονότα, οι μορφές πάλης που παίρνουν και τα πολιτικά αιτήματα που διατυπώνουν απέναντι στο αστικό κράτος.
Υπήρξε συμφωνία στο ότι το ξέσπασμα του Δεκέμβρη δεν κατάφερε να ξεφύγει από την σφαίρα του αυθορμήτου, διεκδίκησε κάποια δημοκρατικά δικαιώματα ενάντια στην καταστολή αλλά με αποσπασματικό τρόπο, αμφισβήτησε ως ένα βαθμό την αστική νομιμότητα, το δικομματισμό, τους μηχανισμούς του κράτους. Αποτέλεσε γέννημα της οικονομικό-πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Μια κατάσταση η οποία βυθίζει όλο και περισσότερο την εργατική τάξη στην ανέχεια και μαυρίζει το μέλλον της. Κυρίαρχο ρόλο στα γεγονότα του Δεκέμβρη διαδραμάτισε το νεολαιίστικο κίνημα (άνεργοι νέοι, ελαστικά απασχολούμενοι, φοιτητές και κυρίως οι κινητοποιήσεις των μαθητών) το οποίο πρωτοστάτησε σ αυτήν την πρωτοφανή έκρηξη οργής. Παρόλο τον αυθόρμητο χαρακτήρα του κινήματος δε πρέπει σε καμία περίπτωση να το αντιπαραθέτουμε με τη συνειδητή και οργανωμένη πάλη, αντίθετα πρέπει να το συνδέσουμε μετατρέποντας την αυθόρμητη πάλη σε επαναστατική. Δυνάμεις της αριστεράς, κράτησαν εχθρική στάση απέναντι στον αυθόρμητο χαρακτήρα του κινήματος και το υποτίμησαν, δυσφημώντας ουσιαστικά την επαναστατική αντίληψη, που ενώ δεν υποτάσσεται στο αυθόρμητο, προσπαθεί να διαγνώσει τα όρια του και παρεμβαίνοντας να του προσδώσει ταξικά χαρακτηριστικά. Απ την άλλη, άλλα κομμάτια της αριστεράς προσπάθησαν να το καναλιζάρουν σε κοινοβουλευτικές απάτες (αριστερή κυβέρνηση στα πλαίσια του συστήματος) προσπαθώντας να απονευρώσουν το δυναμικό του χαρακτήρα. Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά προσπάθησε να υπερασπιστεί το κίνημα αυτό, θέλησε να το συνδέσει με το εργατικό κίνημα, αλλά οι χρόνιες αδυναμίες της και η έλλειψη σοβαρής σύνδεσης με τα συνδικάτα υπέσκαψαν το σωστό προσανατολισμό που έπρεπε να προσδώσει στο κίνημα.
Στα γεγονότα του Δεκέμβρη ήταν φανερή η έλλειψη επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης. Οι συνειδητές επαναστατικές δυνάμεις πρέπει να απαντήσουν στις αδυναμίες του κινήματος με την ανάπτυξη του μαρξιστικής θεωρίας, την ένταση της προσπάθειας για την ενότητα των κομμουνιστών.
Ανδρέας Οικονόμου – Σωτήρης Λάμπρου