Σχόλια για τη διεθνή επικαιρότητα

Σχόλια για τη διεθνή επικαιρότητα


Στη γραμμή «χτυπώ και φεύγω» κινείται ο τούρκικος στρατός στη σύγκρουσή του με τους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ, με τον Ερντογάν να έχει στα χέρια του το ελεύθερο από πλευράς Εθνοσυνέλευσης να εισβάλει με τακτικό στρατό. Βέβαια, η αβέβαιη κατάληξη μιας τέτοιας επίθεσης και η εκπεφρασμένη αντίθεση των ΗΠΑ, επιβάλλουν μια εύθραυστη ισορροπία. Η Τουρκία με τη στάση της, μάλλον επιδιώκει γενικότερα πολιτικά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ, καθώς η προοπτική να ελέγξει τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Β. Ιράκ φαίνεται προς το παρόν απίθανη.


Το μέχρι πρότινος «αγαπημένο παιδί» των Αμερικάνων, ο δικτάτορας του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, βρίσκεται στη δίνη της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα, η οποία θα σημάνει μάλλον και το πολιτικό του τέλος. Οι ογκώδεις διαδηλώσεις ισλαμιστών και δικηγόρων, η επάνοδος της εξορισμένης πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο και τα βίαια επεισόδια (μαζί με βομβιστικές επιθέσεις) μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, «καλούν» τις ΗΠΑ να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος επικεφαλής, σύμμαχός τους ενάντια στους Ταλιμπάν και εγγυητής των συμφερόντων τους στην περιοχή, με αφορμή τις εκλογές που εξαγγέλθηκαν.


Αναθερμαίνεται το διπλωματικό και γεωστρατηγικό «σκάκι» μεταξύ Δύσης και Ιράν, όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου. Οι απειλές και για στρατιωτικά μέτρα ποτέ δεν έλειψαν, την ώρα που οι ΗΠΑ ψάχνουν συμμάχους απέναντι στο ισχυροποιημένο πολιτικά Ιράν, όπως έδειξε και η συνάντηση Μπους – Μέρκελ στο Τέξας. Σε μια άλλη εξέλιξη, η Βόρεια Κορέα συναίνεσε στον έλεγχο των δικών της πυρηνικών, κλείνοντας έναν κύκλο έντασης.


Ένα άλλο «τσιράκι» των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ηγέτης της «επανάστασης των ρόδων», αντιμετωπίζει κι αυτός με τη σειρά του συνεχείς διαδηλώσεις που απαιτούν την απομάκρυνσή του. Ήδη έχουν προγραμματιστεί πρόωρες εκλογές, αφού πρώτα στη χώρα κηρύχτηκε στρατιωτικός νόμος. Η Ρωσία παραμονεύει να εκμεταλλευτεί προς όφελός της την έκρυθμη κατάσταση, στο πλαίσιο της δικής της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής επαναπροσεταιρισμού των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.


Τελείωσε η περίοδος χάριτος για τον Νικολά Σαρκοζί, καθώς τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει εξαγγείλει (χτύπημα στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων), έχουν ξεσηκώσει συνδικάτα και φοιτητικές ενώσεις. Ήδη πραγματοποιούνται μαζικές απεργίες σε πολλούς κλάδους και οι καταλήψεις των σχολών έχουν εξαπλωθεί. Αντιδράσεις προκαλεί και η επιλογή της αστικής τάξης να περάσει το μασκαρεμένο Ευρωσύνταγμα χωρίς δημοψήφισμα, στη χώρα που πρώτη το απέρριψε.


Συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων έγινε στη Ρωσία για την 90η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν όπως κάθε χρόνο, περνώντας από την κόκκινη πλατεία. Είναι εντυπωσιακό ότι το 1/3 των ρώσων πολιτών θεωρεί την επέτειο ως επίσημη γιορτή, την ώρα που ο παγκόσμιος καπιταλισμός προσπαθεί να σβήσει τη μνήμη της ρώσικης επανάστασης και κυρίως να τσακίσει οποιαδήποτε προσπάθεια συνέχισης και ολοκλήρωσής της.


Το Ιράκ εξελίσσεται όλο και περισσότερο στο Βιετνάμ του 21ου αιώνα, καθώς σε χιονοστιβάδα εξελίσσονται οι αποκαλύψεις για την κτηνώδη δράση παραστρατιωτικών μισθοφορικών σωμάτων που δρουν υπό τις εντολές του αμερικάνικου στρατού στο Ιράκ και τα οποία συνδέονται με αντίστοιχες ιδιωτικές εταιρείες. Βασανισμοί, εκτελέσεις και ανεξέλεγκτη βία χαρακτηρίζει τη δράση αυτών των ομάδων, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την στρατιωτική διοίκηση και το Πεντάγωνο που αναγκάζονται να απολογούνται κάτω από την πίεση των αποκαλύψεων.