Το χρονικό της απεργίας στην ΑΤΕ
Το χρονικό της απεργίας στην ΑΤΕ
Μάχη μέσα στο κατακαλόκαιρο ενάντια στην κυβέρνηση,
το τραπεζικό κεφάλαιο και τη συνομωσία σιωπής των ΜΜΕ
Παρασκευή 27 Ιουλίου: Γίνεται γνωστό το deal με την Πειραιώς. Ο ΣΕΑΤΕ καλεί σε συγκέντρωση με αναμμένα κεράκια έξω από την έδρα της ΑΤΕ στην Πανεπιστημίου 23.
Σάββατο 28 Ιουλίου: Νέα συγκέντρωση – μνημόσυνο με κεράκια στην Πανεπιστημίου 23.
Κυριακή 29 Ιουλίου: Γίνεται ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΑΤΕ και αποφασίζει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Το Γενικό Συμβούλιο κηρύσσεται σε διαρκή συνεδρίαση για να αποφασίζει για τη συνέχιση της απεργίας. Ο πρόεδρος του ΣΕΑΤΕ Αμούντζιας δηλώνει: «Αν το ποσοστό συμμετοχής είναι 15% θα κλείσω την απεργία την Τρίτη».
Δευτέρα 30 Ιουλίου: Πρώτη μέρα απεργίας. Γίνεται περιφρούρηση στο κεντρικό κτίριο της τράπεζας στην Πανεπιστημίου 4. Ταυτόχρονα, περίπου 15 απεργοί πηγαίνουν για περιφρούρηση στο κτίριο της ΑΤΕ στη Συγγρού 173, όπου στεγάζονται διευθύνσεις της τράπεζας. Στη συγκέντρωση που έχει καλέσει η ΟΤΟΕ στις 11 στην Τράπεζα της Ελλάδος συμμετέχουν περίπου 400 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι από την ΑΤΕ. Μετά τις ομιλίες των προέδρων ΣΕΑΤΕ και ΟΤΟΕ πέφτει το σύνθημα «πάμε όλοι στο σύλλογο». Εκατοντάδες απεργοί ξεκινάνε για να πάνε στα γραφεία του ΣΕΑΤΕ. Η αίθουσα του ΣΕΑΤΕ πλημμυρίζει από κόσμο, ο οποίος περιμένει το Δ.Σ. για πάνω από δύο ώρες. Όταν ξεκινάει η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στην αίθουσα βρίσκονται 250 εξαγριωμένοι απεργοί. Η συνεδρίαση μετατρέπεται σε συνέλευση, καθώς οι εργαζόμενοι παίρνουν το λόγο και τοποθετούνται, διακόπτουν τους συνδικαλιστές και γιουχάρουν το προεδρείο. Πιο χαρακτηριστική στιγμή της διαδικασίας το γιουχάρισμα του προέδρου από το σύνολο των παρευρισκόμενων, όταν αυτός επιτέθηκε φραστικά σε έναν εργαζόμενο, κατά τον τραμπούκικο τρόπο που συνηθίζει. Κάτω από την πίεση των εργαζομένων αποφασίζεται πανελλαδικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 1 Αυγούστου. Μετά το τέλος της διαδικασίας οι εργαζόμενοι κανονίζουν τις περιφρουρήσεις της επόμενης μέρας. Αποφασίζεται περιφρούρηση στο κτίριο της Συγγρού 173, όπου μεταξύ άλλων στεγάζεται η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού(ΔΑΔ).
Η συμμετοχή στην απεργία είναι 43%, ποσοστό που σε συνδυασμό με το 30% των εργαζόμενων που βρίσκεται σε άδεια, σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων δεν λειτούργησε.
Κινητοποιήσεις γίνονται και σε δεκάδες πόλεις της επαρχίας. Οι εργαζόμενοι παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους οργανώνοντας συγκεντρώσεις στα εργατικά κέντρα, κάνοντας συναντήσεις ενημέρωσης με τους αγρότες, περιφρουρώντας την απεργία, κρεμώντας πανώ στα καταστήματα, πιάνοντας επαφή με τα τοπικά ΜΜΕ και οργανώνοντας διαδηλώσεις ακόμα και σε μικρές επαρχιακές πόλεις. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την αυτενέργειά τους, ξεπέρασαν τη νωθρότητα της ηγεσίας του ΣΕΑΤΕ και μετέτρεψαν μια απεργία, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΑΤΕ υπήρχε πιθανότητα να είχε συμμετοχή 15%, σε πολιτικό γεγονός μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Τρίτη 31 Ιουλίου: Περίπου 50 απεργοί κλείνουν από τις 7 το πρωί, όλες τις εισόδους στη Συγγρού 173. Στις 7:20π.μ ο διευθυντής της ΔΑΔ (και πρώην συνδικαλιστής της ΔΗΣΥΕ) Κρανάς, προσπαθεί να μπει από το γκαράζ και τον διώχνει η περιφρούρηση. Η περιφρούρηση κρατάει μέχρι το μεσημέρι και τα περιστατικά έντασης και αντιπαράθεσης με απεργοσπάστες δε λείπουν. Όπως συνήθως, όσοι δεν μπορούν να μπουν λόγω της περιφρούρησης, δηλώνουν παρουσία τηλεφωνικά και καταγράφονται σαν εργαζόμενοι. Το ποσοστό των απεργών είναι 33%. Το μεσημέρι ενημέρωση από τους νομικούς συμβούλους του συλλόγου. Αποφασίζεται συνέχιση της απεργίας και κανονίζονται περιφρουρήσεις σε κτίρια στο κέντρο, για να βρίσκονται όλοι κοντά στο συλλαλητήριο. Η απεργία συνεχίζει να μην προβάλλεται από τα ΜΜΕ τα οποία δεν αναφέρουν απολύτως τίποτα. Ταυτόχρονα, οι διαφημίσεις της τράπεζας Πειραιώς κατακλύζουν κανάλια, εφημερίδες και ραδιόφωνα.
Το απόγευμα καταβάλλεται κανονικά η μισθοδοσία του Α' 15νθημέρου του Αυγούστου με την ένδειξη «ΑΤΕ – ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ», όπως συνήθως.
Τετάρτη 1 Αυγούστου: Εκατοντάδες εργαζόμενοι έρχονται από όλη την Ελλάδα για το συλλαλητήριο. Περίπου 1500 άτομα συγκεντρώνονται στην Πανεπιστημίου 23 έξω από την ιστορική έδρα της ΑΤΕ. Τον παλμό δίνουν οι εργαζόμενοι από Αχαΐα και Μεσσηνία με τα συνθήματά τους που φωνάζονται από όλη την πορεία: «Σάλλα, Σαμαρά Τροϊκανοί. Κάτω τα χέρια απ’ την Αγροτική», «Όλοι στον αγώνα για την Αγροτική, ο Σάλλας θα σας πάρει τα σπίτια και τη γη», «Με ξεπουλήματα μας ρίχνετε στην πείνα, ετούτη η κυβέρνηση θα πέσει σ’ ένα μήνα», «Έξω από τη χώρα όλοι οι αλήτες: Τροικανοί, κυβέρνηση κι άχρηστοι τραπεζίτες», «Σάλλα το δωράκι σου δε θα το χαρείς. Είναι μεγάλη η μπουκιά της Αγροτικής», «Λερναία Ύδρα έχουμε πρωθυπουργό στη χώρα. Κουβέλης, Μπένι, Σαμαράς τα ξεπουλάνε όλα».
Η διαδήλωση καταλήγει στο υπουργείο οικονομικών στο Σύνταγμα. Ενώ η αντιπροσωπεία του ΣΕΑΤΕ αναζητεί τον υπουργό, οι διαδηλωτές φωνάζουν συνέχεια συνθήματα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που γίνεται, η στάση του υπουργείου είναι ότι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ασφαλιστικά θέματα και στο ζήτημα της αποζημίωσης θα ρυθμιστούν με νομοθετική παρέμβαση.
Η διαδήλωση επιστρέφει στη συνέχεια στα γραφεία του συλλόγου, όπου γίνεται νέα συνέλευση, η οποία είναι πανελλαδική μια και συμμετέχουν εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα. Πλέον, γίνεται κανονική διαδικασία με τοποθετήσεις από το μικρόφωνο, ενώ έχουν τοποθετηθεί ηχεία στην αίθουσα. Για πρώτη φορά μπαίνουν ανοιχτά στη συνέλευση διασπαστικές λογικές του τύπου «όσοι μπήκαμε με ΑΣΕΠ να διεκδικήσουμε μετάταξη σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες», οι οποίες χειροκροτούνται από μεγάλο μέρος της συνέλευσης. Αποφασίζεται νέο συλλαλητήριο την Παρασκευή 3 Αυγούστου. Η συμμετοχή στην απεργία ανεβαίνει στο 37%.
Πέμπτη 2 Αυγούστου: Περιφρούρηση στα κτίρια: Συγγρού 173, Συγγρού 163, Πανεπιστημίου 4, Κρήτης. Η συνήθης πίεση από απεργοσπάστες που στο κτίριο της Κρήτης φωνάζουν την αστυνομία, η οποία καταγράφει το συμβάν και αποχωρεί. Απεργοί που ελέγχουν το κτίριο στη Συγγρού 173, βρίσκουν το παρουσιολόγιο της Διεύθυνσης Περιουσίας, από το οποίο φαίνεται ότι η μία από τους δύο περιφερειακούς συμβούλους της ΔΗΣΥΕ είναι απεργοσπάστρια. Καταγράφεται μάλιστα σαν «παρούσα» για την Τετάρτη 1 Αυγούστου, ενώ συμμετείχε στο συλλαλητήριο. Η συγκεκριμένη συνδικαλίστρια καταγγέλλεται στη συνέλευση και ζητείται η παραίτησή της. Η συμμετοχή στο 32%.
Παρασκευή 3 Αυγούστου: Νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Η συμμετοχή είναι μικρότερη από την Τετάρτη με περίπου 1000 εργαζόμενους να δίνουν το παρών. Κανένα ελληνικό κανάλι δεν καλύπτει την κινητοποίηση, η οποία εξακολουθεί να είναι «εξαφανισμένη» από τα ΜΜΕ. Κάμερες υπάρχουν μόνο από το Reuters και από κρατικό γερμανικό κανάλι. Στη συνέλευση που ακολουθεί μπαίνει θέμα για αλλαγή προσανατολισμού της απεργίας. Προτείνεται διαπραγμάτευση με την Πειραιώς για τους όρους εργασίας. Αυτή την άποψη υποστηρίζουν ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ και ΕΣΑΚ. Η Συσπείρωση κάτω από την πίεση της συνέλευσης, θέτει σαν όρο για να πάει ο ΣΕΑΤΕ σε διαπραγμάτευση, να πάρει το χαρτί της συμφωνίας, το οποίο έχει ζητήσει με εξώδικο. Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι η απεργία πρέπει να επιμείνει στο «Όχι στη διάλυση της ΑΤΕ». Στη συνέχεια αλλάζει θέση και η ΕΣΑΚ και η συνέλευση διχάζεται. Η πρόταση για διαπραγμάτευση με την Πειραιώς δεν περνάει και οι γραφειοκράτες αποχωρούν εμφανώς μουδιασμένοι. Ωστόσο στο site του συλλόγου ο πρόεδρος αναρτά ότι (μεταξύ άλλων) «αγωνιζόμαστε για την, ουσιαστική, διασφάλιση της εργασίας μας, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας, εργασιακών και ασφαλιστικών.» Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία βρίσκεται στο 40 %.
Σάββατο και Κυριακή 4,5 Αυγούστου: Αφίσα της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας με τίτλο «Γιατί απεργούμε;» στην οποία εξηγούνται οι λόγοι της απεργίας, κολλιέται στο σύνολο σχεδόν των καταστημάτων του Λεκανοπεδίου, καθώς και σε καταστήματα της Πειραιώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Δευτέρα 6 Αυγούστου: Γίνεται συγκέντρωση το πρωί στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αντιπροσωπεία του ΣΕΑΤΕ συναντιέται με εκπροσώπους της τράπεζας και παίρνει το χαρτί της συμφωνίας. Όταν οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται στα γραφεία του συλλόγου, το Δ.Σ. για πρώτη φορά από την έναρξη της απεργίας δε συνεδριάζει ανοιχτά, αλλά εν κρυπτώ. Από τη συνεδρίαση εκείνη, το Δ.Σ. βγήκε με ομόφωνη απόφαση για αλλαγή του προσανατολισμού της απεργίας και έναρξη διαπραγματεύσεων με την Πειραιώς και αυτήν την πρόταση κατέθεσε στη συνέλευση. Εντύπωση προκαλεί η στάση της ΕΣΑΚ που στοιχήθηκε πίσω από ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, όταν σε άλλες περιπτώσεις διαφοροποιείται για «ψύλλου πήδημα». Η προσπάθεια της εκπροσώπου της ΕΣΑΚ να διαφοροποιηθεί μέσα στη συνέλευση βάζοντας άλλο περιεχόμενο στην πρόταση, απαντήθηκε άμεσα από τον Αμούντζια: «Άμα είχες άλλη πρόταση να την έλεγες μέσα.». Κόντρα στην πρόταση του Δ.Σ. κατατέθηκε η πρόταση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για διατήρηση του πολιτικού χαρακτήρα της απεργίας. Η πρόταση του Δ.Σ. ψηφίστηκε από τα τρία τέταρτα της συνέλευσης.
Την ίδια μέρα η Τράπεζα Πειραιώς έστειλε mail σε όλους τους εργαζόμενους ενημερώνοντάς τους ότι: «ξεκινάει από σήμερα η διαδικασία υπογραφής των σχετικών νέων συμβάσεων εργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς με ισχύ από 28/7/2012. Σας προσκαλούμε για τη σχετική υπογραφή.»
Τρίτη 7 Αυγούστου: Ο ΣΕΑΤΕ στέλνει επιστολή στην Τράπεζα Πειραιώς στην οποία καταλήγει: «προτείνουμε άμεση συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων – μελών μας». Η Τράπεζα Πειραιώς όμως έχει ήδη στείλει επιστολή από το προηγούμενο βράδυ με την οποία απαιτεί να έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή των συμβάσεων μέχρι τη Δευτέρα 13 Αυγούστου. Οι ατομικές συμβάσεις των υπαλλήλων στέλνονται ηλεκτρονικά στους διευθυντές των καταστημάτων, στους οποίους δίνεται εντολή να τις δώσουν στους υπαλλήλους για να τις υπογράψουν. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι αυτό είναι απαραίτητο για να διεκπεραιωθεί η μισθοδοσία του Β' 15νθημέρου. Ουσιαστικά όμως, η Πειραιώς βάζει deadline στην απεργία και παρακάμπτει το σωματείο. Στην πίεση της Πειραιώς προστίθεται η πίεση της ΔΑΔ, της οποίας ο Διευθυντής στέλνει επιστολή απαιτώντας η υπογραφή των συμβάσεων να έχει τελειώσει μέχρι την Παρασκευή 10 Αυγούστου. Ο ΣΕΑΤΕ βγάζει ανακοίνωση με την οποία καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τίποτα, όμως υπάρχει διάχυτος φόβος και ανησυχία. Γίνεται περιφρούρηση στο μηχανογραφικό κέντρο της ΑΤΕ στο Πολύδροσο Αμαρουσίου.
Τετάρτη 8 Αυγούστου: Νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο μαζί με τους εργαζόμενους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίοι έχουν 24ωρη απεργία. 2500 εργαζόμενοι κάνουν πορεία στη Βουλή σε 41 βαθμούς υπό σκιά. Γίνεται η πρώτη συνάντηση του ΣΕΑΤΕ με την Τράπεζα Πειραιώς. Οι εκπρόσωποι της Πειραιώς είναι θετικοί σε όλα και δεν δεσμεύονται για τίποτα. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς διαφημίζει ότι από την Πέμπτη 9 Αυγούστου οι πελάτες της ΑΤΕ μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους και στην Πειραιώς.
Πέμπτη 9 Αυγούστου: Γίνεται περιφρούρηση στο μηχανογραφικό κέντρο της ΑΤΕ στο Πολύδροσο. Η διαφημισμένη εξυπηρέτηση των πελατών της ΑΤΕ ματαιώνεται. Κι αυτό γιατί τα μηχανογραφικά συστήματα των δύο τραπεζών εξακολουθούν να είναι ξεχωριστά και αυτό που είχε σχεδιάσει η διοίκηση της Πειραιώς ήταν να γίνεται τηλεφωνική επιβεβαίωση για τον κάθε πελάτη που πάει να εξυπηρετηθεί στην Πειραιώς. Μέσω τηλεφώνου δηλαδή να ταυτοποιείται η σχέση του πελάτη με το λογαριασμό, να επιβεβαιώνεται το ποσό που έχει ο λογαριασμός, να δεσμεύεται από την ΑΤΕ το ποσό που θέλει να κάνει ανάληψη ο πελάτης το οποίο θα δινόταν από την Πειραιώς και σε δεύτερο χρόνο θα μεταφερόταν στην Πειραιώς από το λογαριασμό του πελάτη. Αυτή η διαδικασία θα βασιζόταν σε απεργοσπάστες που θα εργάζονταν στο κτίριο της μηχανογράφησης. Οι απεργοί που περιφρουρούν το κτίριο καταλαβαίνουν ότι αυτή η κίνηση έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην Πειραιώς, αποφασίζουν η περιφρούρηση να γίνει 24ωρη και κανονίζονται επιτόπου 3 βάρδιες. Τη βάρδια 4 το μεσημέρι με 11 το βράδυ στηρίζουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από άλλες τράπεζες, καθώς οι απεργοί της ΑΤΕ συμμετέχουν στη συνέλευση. Ο αποκλεισμός της απεργίας από τα ΜΜΕ συνεχίζεται. Ρεπόρτερ του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ, παρουσιάζει την αποτυχία της Πειραιώς να εξυπηρετήσει τους πελάτες της ΑΤΕ ως εξής: «Σήμερα οι πελάτες της ΑΤΕ θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τα καταστήματα της Πειραιώς.» και τελειώνει εκεί το ρεπορτάζ. Η λέξη «απεργία» είναι αυστηρά απαγορευμένη, ακόμα κι αν χρειαστεί να ξεφτιλιστεί και κανένας δημοσιογράφος.
Η συνέλευση της Πέμπτης 9 Αυγούστου: Στη συνέλευση εμφανίζεται σημαντικός αριθμός εργαζομένων που δείχνουν αποφασισμένοι για αγώνα μέχρι τέλους. Είναι αυτοί που έχουν στηρίξει τις περιφρουρήσεις και απεργούν όλες τις μέρες. Όμως, η πλειοψηφία των εργαζόμενων βρίσκεται στα πρόθυρα του πανικού καθώς η προθεσμία της ΔΑΔ εκπνέει την επόμενη μέρα. Στο Δ.Σ. – το οποίο και πάλι συνεδριάζει μακριά από τη συνέλευση – κατατίθενται 3 προτάσεις: Η πρώτη προτείνει κλείσιμο της απεργίας και υπογραφή των συμβάσεων. Προτείνεται από μέλος της ΔΗΣΥΕ και παίρνει 2 ψήφους καθώς ψηφίζεται και από έναν σύμβουλο της ΔΑΚΕ. Η δεύτερη πρόταση που κατατίθεται από τη Συσπείρωση εισηγείται συνέχιση της απεργίας με υπογραφή των συμβάσεων. Η πρόταση αυτή πλειοψηφεί με 10 ψήφους, καθώς στηρίζεται όχι μόνο από τους 4 συμβούλους της Συσπείρωσης, αλλά και από 6 ακόμα συμβούλους της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥΕ. Η τρίτη πρόταση που κατατίθεται προτείνει συνέχιση της απεργίας και να μην υπογραφούν οι συμβάσεις. Η πρόταση αυτή κατατίθεται από την ΕΣΑΚ και εκτός από τις δύο συμβούλους της ΕΣΑΚ, ψηφίζεται από 2 συμβούλους της ΔΗΣΥΕ, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος του συλλόγου. Στη συνέλευση κατατίθεται για ψήφιση η πρόταση που πλειοψήφησε στο Δ.Σ. Στο κάλεσμα να ψηφίσουν όσοι είναι υπέρ της πρότασης δεν σηκώνεται ούτε ένα χέρι. Δεν σηκώνουν χέρι ούτε τα μέλη του Δ.Σ. που την ψήφισαν. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα αμηχανίας, το μπλοκ της περιφρούρησης ξεσπά σε χειροκροτήματα. Στη συνέχεια μπαίνουν σε ψηφοφορία οι άλλες προτάσεις. Την πρόταση για συνέχιση της απεργίας χωρίς υπογραφή των συμβάσεων την ψηφίζουν πάνω από 100 άτομα. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες όμως, δεν ψηφίζουν τίποτα και είναι αμήχανοι. Αποφασίζεται επίσης να γίνει πανελλαδική γενική συνέλευση το Σάββατο στο ξενοδοχείο NOVOTEL. Οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα περιμένουν να δουν ποια θα είναι η ανακοίνωση του συλλόγου. Στις 1 η ώρα το βράδυ αναρτάται στο site του συλλόγου η απόφαση της συνέλευσης: «Συνεχίζουμε την απεργία – Δεν υπογράφουμε» με ένα κείμενο μίας παραγράφου. Ακριβώς από κάτω αναρτάται η πρόταση του Δ.Σ.(η οποία καταψηφίστηκε) καταλαμβάνοντας πολλαπλάσιο χώρο. Η ανάρτηση όπως είναι λογικό σπέρνει σύγχυση. Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλθηκε δημόσια, εκλεγμένοι συνδικαλιστές παρότρυναν τους εργαζόμενους να υπογράψουν τις συμβάσεις υπονομεύοντας την απόφαση του συλλόγου. Συγκεκριμένα οι καταγγελίες αφορούσαν τον Α' Αντιπρόεδρο Σκούλικα (όνομα και πράγμα), τον οργανωτικό γραμματέα Βασιλείου (και οι δύο από τη ΔΗΣΥΕ) και το γραμματέα του συλλόγου Σαμπάνη από τη ΔΑΚΕ.
Παρασκευή 10 Αυγούστου: Η περιφρούρηση στη μηχανογράφηση συνεχίζεται, παράλληλα με περιφρουρήσεις σε άλλα κτίρια (Πανεπιστημίου 4, Κρήτης). Όμως, η υπονόμευση – στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο – της απόφασης της συνέλευσης έχει δραματικά αποτελέσματα και στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι σπεύδουν πανικόβλητοι στα καταστήματα για να υπογράψουν τις συμβάσεις. Μέχρι το μεσημέρι έχουν υπογράψει πάνω από 4000.
Σάββατο 11 Αυγούστου: Στη συνέλευση κυριαρχεί η απογοήτευση. Παρ’ όλη τη σχετικά μικρή προσέλευση, οι εργαζόμενοι παρακολουθούν τη διαδικασία σε αντίθεση με τις συνήθεις πανελλαδικές συνελεύσεις που ο κόσμος μαζεύεται στην αρχή και στο τέλος της διαδικασίας και ενδιάμεσα κάνει βόλτα. Μεταφέρεται σημαντική εμπειρία από τις δύο εβδομάδες της απεργίας, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κουράγιο για συνέχιση, μετά την εξέλιξη της Παρασκευής. Πρόταση για συνέχιση της απεργίας καταθέτουν οι: Αγωνιστική Πρωτοβουλία και η Συσπείρωση. Πρόταση για αναστολή καταθέτει η ΔΑΚΕ με στήριξη της ΔΗΣΥΕ. Αναστολή προτείνει και η ΕΣΑΚ. Πλειοψηφεί η πρόταση της ΕΣΑΚ με 57 ψήφους, στην οποία περιλαμβάνεται δίωρη στάση εργασίας στην Αττική για τη Δευτέρα και παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΑΔ. Ωστόσο, στην απόφαση που θα αναρτηθεί και στο site του ΣΕΑΤΕ, αλλά και σε αυτό της ΕΣΑΚ, η δίωρη στάση θα «εξαφανιστεί».
Στις 15 Αυγούστου μπαίνει η μισθοδοσία του ΄Β 15νθημέρου. Ενώ στην ΑΤΕ γινόταν παρακράτηση 2 ημερών απεργίας για κάθε μήνα, σε αυτήν τη μισθοδοσία στην οποία αναγράφεται ο τίτλος της Πειραιώς, παρακρατούνται όλες οι μέρες. Οι εργαζόμενοι που απέργησαν και τις 10 μέρες μισθοδοτούνται σε κάποιες περιπτώσεις με λιγότερα από 100 ευρώ. Το χαρτί της μισθοδοσίας γράφει στο κάτω μέρος: «Καλώς ήρθατε στην οικογένεια της Τράπεζας Πειραιώς!»
Σχετικά links:
http://www.youtube.com/watch?v=oiglmlSO6Ds&feature=related (πορεία στην Αθήνα)
http://www.youtube.com/watch?v=HTWQP_QmgpI&feature=related (Πάτρα)
http://www.youtube.com/watch?v=jtxG11PhDxk&feature=related (κατάληψη του καταστήματος της ΑΤΕ στην Κοζάνη)
www.seate.gr (Ιστοσελίδα του ΣΕΑΤΕ)
www.apeate.gr (Ιστοσελίδα της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας εργαζομένων στην ΑΤΕ)