Σκάνδαλο Μέρντοχ
Σκάνδαλο Μέρντοχ
Άκρως διδακτικές είναι οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τις υποκλοπές της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας “News of the World”, που ανήκει στο μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ, για τις σχέσεις αστικών κομμάτων – ΜΜΕ και τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν τα τελευταία στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων προς όφελος του κεφαλαίου.
Ο Ρούπερτ Μέρντοχ με τα ΜΜΕ που είχε στη διάθεση του ήταν το μεγάλο αφεντικό στα αγγλοσαξονικά, κυρίως, ΜΜΕ, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στη Μ. Βρετανία και λιγότερο, αλλά αρκετά σημαντικό, στις ΗΠΑ. Στη Μ. Βρετανία ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Θάτσερ και του Μέιτζορ και τους βοήθησε με την προπαγάνδα των ΜΜΕ που διέθετε να περάσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους. Στη συνέχεια, όταν θεωρήθηκε ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου θα τα εξυπηρετούσε καλύτερα μια κυβέρνηση των Εργατικών, με τις απαραίτητες προσαρμογές στην πολιτική τους βέβαια, συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία του “πολιτικού φαινομένου” Τόνι Μπλερ και τον βοήθησε να κυριαρχήσει σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και στις αντιστάσεις μέσα στο ίδιο του το κόμμα σε μια σειρά ζητήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεργασίας τους ήταν η προπαγάνδα και τα ψέμματα από τα ΜΜΕ του Μέρντοχ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ που βοήθησαν τον Τόνι Μπλερ να επιβάλλει τη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ χωρίς εντολή του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Στη συνέχεια βοήθησε τον Ντέιβιντ Κάμερον και τους συντηρητικούς να ανέλθουν στην εξουσία. Χαρακτηριστικό των διασυνδέσεων του Κάμερον με τον Μέρντοχ είναι ότι ο Άντι Κόλσον, στέλεχος του ομίλου Μέρντοχ που συνελήφθη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ήταν και υπεύθυνος επικοινωνίας του Κάμερον.
Τώρα βέβαια που το καράβι του Μέρντοχ δείχνει να βάζει νερά, αρκετοί πολιτικοί με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον Κάμεερον, βιάζονται να το εγκαταλείψουν ή ακόμα και να στραφούν με δηλώσεις τους εναντίον του πρώην ευεργέτη τους. Το χορό άνοιξε από το βήμα της Βουλής ο Γκόρντον Μπράουν που ισχυρίστηκε ότι εκβιάστηκε από τον Μέρντοχ. Ο Κάμερον θέλοντας να δείξει μεταμέλεια για τις σχέσεις του με το συγκρότημα δήλωσε: “η αλήθεια είναι πως είμαστε όλοι εμπλεκόμενοι σ' αυτό – ο Τύπος, οι πολιτικοί και οι ηγέτες των κομμάτων, και ναι, συμπεριλαμβανομένου και εμού”, για να συνεχίσει: “στην προηγούμενη διακυβέρνηση διεξήχθη μια αστυνομική έρευνα που ήταν ανεπαρκής. Υπήρξαν αναφορές από τον επίτροπο πληροφοριών στις οποίες δεν δόθηκε η απαιτούμενη προσοχή. Υπήρξαν αναφορές για υποκλοπές χωρίς καμία συνέχεια. Και εν μέσω όλων αυτών των προειδοποιήσεων, των ανησυχιών, η κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτα. Και ειλικρινά ούτε και αντιπολίτευση”.
Μια άλλη παράμετρος, που ίσως να έχει τη σημασία της όσον αφορά το γιατί το σκάνδαλο των υποκλοπών έσκασε τόσο βαρύγδουπα τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι το ότι ο Μέρντοχ ήταν έτοιμος να κάνει τη σημαντικότερη επιχειρηματική του κίνηση από τότε που άρχισε να δραστηριοποιείται στη Μ. Βρετανία, που θα τον έκανε το απόλυτο αφεντικό στα βρετανικά ΜΜΕ. Την εξαγορά της δορυφορικής πλατφόρμας BskyB με 10.000.000 συνδρομητές και αξίας 15 δις δολαρίων, την οποία είχε σίγουρη μέχρι το ξέσπασμα του σκανδάλου, χάρη στην υποστήριξη της κυβέρνησης Κάμερον.
Ενδεικτικό για την ποιότητα της αστικής δημοκρατίας ιδιαίτερα στις μέρες μας είναι το γεγονός ότι πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, από τους βουλευτές της βρετανικής Βουλής που κλήθηκαν να ανακρίνουν τον Μέρντοχ στις 19 Ιούλη δεν θα ήταν στη θέση τους χωρίς την υποστήριξη των ΜΜΕ του ομίλου του.