[2020-05-12] Μια μεγάλη αλήθεια δεν μπορεί να κρύψει ένα κολοσσιαίο ψέμα

Μια μεγάλη αλήθεια δεν μπορεί να κρύψει ένα κολοσσιαίο ψέμα

Με αφορμή το άρθρο του Δ. Κουτσούμπα για τη συμφωνία των Πρεσπών

 

Στον Ριζοσπάστη της 4ης Απριλίου δημοσιεύτηκε άρθρο του γραμματέα του ΚΚΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Στο άρθρο αυτό ο Δημήτρης Κουτσούμπας γράφει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είχε στόχο την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, πράγμα που είναι αλήθεια.

Παραπέρα όμως και σε απόλυτη συμφωνία με την προ διετίας άθλια σειρά άρθρων του Ριζοσπάστη που πάσχιζε να αποδείξει την ανυπαρξία μακεδονικού έθνους, ο αρθρογράφος επιτίθεται στη χρήση του όρου «μακεδονικός» από τη γειτονική χώρα, την οποία χαρακτηρίζει μάλιστα σαν αλυτρωτισμό:

«Το σπέρμα του αλυτρωτισμού παραμένει σε αυτήν τη συμφωνία, αλλά όχι στο όνομα, στο οποίο λαθεμένα και σκόπιμα επικέντρωσαν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το όνομα μπορεί να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, όμως αυτό ανατράπηκε σε μεγάλο βαθμό, με την αποδοχή και κατοχύρωση των εννοιών της εθνικότητας του ‘μακεδόνα’ πολίτη και της ‘μακεδονικής’ γλώσσας.»

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό ζήτημα στο οποίο ο αρθρογράφος ευθυγραμμίζεται με την αστική προπαγάνδα.

Πίσω από τη μεγάλη αλήθεια, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είχε σαν στόχο την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο αρθρογράφος πλασάρει το κολοσσιαίο ψέμα για τον υποτιθέμενο «αλυτρωτισμό» της γειτονικής χώρας, στον οποίον το άρθρο αναφέρεται επανειλημμένα.

Συγκεκριμένα: «Γι' αυτόν το λόγο, άλλωστε, η όλη διαδικασία επικεντρώθηκε στη βάφτιση, για το όνομα της γειτονικής χώρας, ενώ μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα, παραπέμφθηκαν στο αβέβαιο μέλλον [...]»

«Το σπέρμα του αλυτρωτισμού παραμένει σε αυτήν τη συμφωνία, αλλά όχι στο όνομα, στο οποίο λαθεμένα και σκόπιμα επικέντρωσαν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.»

Και στην κατάληξη του άρθρου, αναφέρεται ότι η θέση του ΚΚΕ περιέχει μεταξύ άλλων και την «εξάλειψη όλων των αλυτρωτισμών από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας»:

«Όλα αυτά δικαιώνουν πανηγυρικά μόνο τη στάση αρχών, τη σταθερή και ειλικρινή θέση του ΚΚΕ, από τη σκοπιά της υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης, της ειρήνης και φιλίας των λαών. Δεν σταματήσαμε ούτε λεπτό να προβάλλουμε τη μόνη ρεαλιστική και φιλολαϊκή θέση που συνοπτικά, για την όποια συμφωνία, έλεγε:

Μακριά από ΝΑΤΟ, από ΕΕ και το ‘διαίρει και βασίλευε των ιμπεριαλιστών’. Σύνθετη ονομασία, με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, εξάλειψη όλων των αλυτρωτισμών από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας κ.λπ

Η κατηγορία περί αλυτρωτισμού στηρίζεται στο ότι τέτοιες αναφορές περιέχονται στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Παρακολουθώ το μακεδονικό ζήτημα από τότε που αναζωπυρώθηκε το 1991. Έζησα την περίοδο της εθνικιστικής υστερίας του 1991-92 και τη σχετική συζήτηση εντός της Αριστεράς. Σε μια περίοδο που το ίντερνετ ήταν άγνωστη λέξη (κι επομένως η πρόσβαση σε πληροφορίες πιο δύσκολη) και παρά τις τερατολογίες του αστικού στρατοπέδου που ξερνούσε χολή κι εθνικιστικό δηλητήριο, δεν θυμάμαι ποτέ να εκτοξεύεται από την Αριστερά η κατηγορία του αλυτρωτισμού προς το τότε νεοσύστατο κράτος και το Σύνταγμά του. Αυτές οι κατηγορίες ήταν προνόμια της δεξιάς και της άκρας δεξιάς. Σήμερα ωστόσο, παρόλο που ο καθένας έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και μπορεί εύκολα και γρήγορα να βρει οποιαδήποτε δημοσιευμένη πληροφορία (και το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας είναι μια τέτοια πληροφορία), φαίνεται ότι ο κόσμος που αναφέρεται στην Αριστερά έχει τρομακτικό έλλειμμα ενημέρωσης με αποτέλεσμα να γίνεται υποχείριο της αστικής προπαγάνδας. Κάποτε οι κομμουνιστές ήτανε πνευματική πρωτοπορία. Σήμερα ο γραμματέας του κόμματος που ονομάζεται κομμουνιστικό, γίνεται ακόλουθος της αστικής προπαγάνδας αναπαράγοντας ένα κολοσσιαίο ψέμα.

Ας ενημερωθούμε λοιπόν: Το Σύνταγμα του κράτους που ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία μπορούμε να το βρούμε εδώ:

https://www.sobranie.mk/the-constitution-of-the-republic-of-macedonia-ns_article-constitution-of-the-republic-of-north-macedonia.nspx

Και παρακάτω παρατίθενται τα άρθρα που θεωρούνται αλυτρωτικά από την αστική προπαγάνδα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του ελληνικού συντάγματος.

 

Ελληνικό Σύνταγμα

Σύνταγμα Βόρειας Μακεδονίας

Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Eπίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Eλλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια.

(Άρθρο για απόδημο ελληνισμό)

Η Δημοκρατία (το κράτος) μεριμνά για την κατάσταση και τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν στο μακεδονικό λαό (και ζει) σε γειτονικές χώρες, όπως και σε μακεδόνες εκπατρισμένους, βοηθάει την πνευματική τους ανάπτυξη και ενισχύει τους δεσμούς της μαζί τους. Η δημοκρατία μεριμνά για τα πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της στο εξωτερικό. [The Republic cares for the status and rights of those persons belonging to the Macedonian people in neighbouring countries, as well as Macedonian expatriates, assists their cultural development and promotes links with them. The Republic cares for the cultural, economic and social rights of the citizens of the Republic abroad.]

(Άρθρο 49)

Κατά την άσκηση αυτής της μέριμνας, η Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις εσωτερικές τους υποθέσεις. [In the exercise of this concern the Republic will not interfere in the sovereign rights of other states or in their internal affairs.]

(Τροπολογία 2)

Kαμία μεταβολή στα όρια της Eπικράτειας δεν μπορεί να γίνει χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

(Άρθρο 27)

τα σύνορα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας μπορούν μόνον να αλλάξουν σε συμφωνία με το Σύνταγμα και την αρχή της ελεύθερης βούλησης.

(Άρθρο 3)

 όπως επίσης και σε συμφωνία με τους γενικώς αποδεκτούς διεθνείς κανόνες

(Τροπολογια 1)

Τα Συντάγματα όλων των χωρών που έχουν σημαντικό αριθμό μεταναστών (όπως η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία) ή μειονότητες σε γειτονικές χώρες έχουν προβλέψεις για αυτούς τους πληθυσμούς. Το ίδιο κάνει και το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας. Το διάβασμα των σχετικών άρθρων αποδεικνύει ότι είναι εντελώς αβάσιμες οι τερατολογίες της αστικής προπαγάνδας, τις οποίες υιοθετεί αβασάνιστα ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας και το κόμμα του αντί να υπερασπιστούν την αλήθεια, ευθυγραμμίζονται με την αστική προπαγάνδα. Το να πούμε ότι οι κατηγορίες περί αλυτρωτισμού είναι αστήριχτες και ψευδείς είναι υποχρέωσή των κομμουνιστών, αντίστοιχη με την εναντίωσή μας στο ΝΑΤΟ. Αλλιώς αφήνουμε ένα βασικό επιχείρημα της εθνικιστικής-αστικής προπαγάνδας να διασπείρεται χωρίς αντίλογο και ενισχύουμε τον εθνικισμό. Το να αναγνωρίσουμε ότι το γειτονικό έθνος βρήκε τη θέση του στην ιστορία με το συγκεκριμένο όνομα και ότι το μακεδονικό έθνος είναι υπαρκτό, είναι στοιχειώδης σεβασμός της ιστορικής αλήθειας και της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος.

Η σύμπλευση με την αστική προπαγάνδα χαϊδεύει τα αυτιά των μικροαστών. Σε αυτούς απευθύνεται το κάλεσμα του άρθρου για αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού. Η προσπάθεια αυτή όμως μάλλον θα μείνει άκαρπη. Οι «νοικοκυραίοι» κάνουν συνήθως άλλες επιλογές στην κάλπη.

Βασίλης Θεοφανόπουλος