[2020-03-23] ΟΙ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

ΟΙ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

 

Απεικόνιση του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια του κοροναϊού. Από τη σελίδα της Wikipedia (λήμμα: Coronavirus disease 2019 )

 

Η χώρα μας, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μαστίζεται από την πανδημία του κοροναϊού. Μια νόσος που προσβάλλει, όπως η κοινή γρίπη, κύρια τα πνευμόνια. Είναι επικίνδυνη για τη ζωή για τις ευπαθείς ομάδες του γενικού πληθυσμού (με καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, υπερήλικες, καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι κ.λ.π.). Γνωρίζουμε ότι ξεκίνησε από την Κίνα, ότι πρόκειται για ένα είδος ιού που ξεκίνησε από ζώο, μάλλον άγριο, και μεταπήδησε στον άνθρωπο. Η εξέλιξη της νόσου από το ζώο προς την ανθρώπινη κοινωνία ήταν ραγδαία. Στην Ελλάδα η νόσος μεταδόθηκε όχι βέβαια από την Κίνα, αλλά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και συγκεκριμένα από την Ιταλία. Σήμερα, η γειτονική Ιταλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία βρίσκονται στο επίκεντρο της εξάπλωσης της νόσου, συνολικά όλη η Ευρώπη. Η Ιταλία και η Ισπανία μέχρι στιγμής, είναι από τις χώρες «πρωταθλήτριες» στα κρούσματα και τους θανάτους.

Ποια είναι η ιδιομορφία του ιού αυτού, που η εξάπλωση του γίνεται ραγδαία; Έχει μεγαλύτερη περίοδο επώασης από τη γρίπη, δηλαδή υπάρχει στον οργανισμό χωρίς να εκδηλώνεται η νόσος και με τον τρόπο αυτό ο ιός μεταδίδεται σε πολύ περισσότερα άτομα, από άλλους ιούς. Εδώ να σημειώσουμε ότι κοινά χαρακτηριστικά μετάδοσης με τον κοροναϊό είχαν οι ιοί του Ebola, Sars, Mers που προήλθαν από ζώα, είτε λόγω πείνας, είτε λόγω καταστροφής του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα τα άγρια ζώα να έρθουν πιο κοντά στις πόλεις και με τις μαζικές μεταφορές και μετακινήσεις της εποχής μας, να εξαπλώνονται γρήγορα στον πλανήτη ολόκληρο, σε συνδυασμό με την μεταδοτικότητα των ιών.

Το 2018 ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), σε συνάντηση με ειδικούς επιδημιολόγους, εκτίμησε ότι πιθανά να εμφανισθεί μια νέα νόσος που την ονόμασαν τότε Νόσο Χ. Θα προέρχεται από ένα νέο παθογόνο οργανισμό που μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία. Ο ιός αυτός θα προέρχεται από το ζωικό βασίλειο, από χώρες όπου η οικονομική τους κατάσταση είναι στενά συνυφασμένη με την άγρια ζωή. Το πόρισμα αυτό δόθηκε στις κυβερνήσεις όλων των χωρών, υπογραμμίζοντας, ότι η μετάδοση του, θα είναι σιωπηλή και ταχύτατη, μέσα από το δίκτυο των συγκοινωνιών και του εμπορίου, παγκόσμια. Επίσης τα ποσοστά θανάτων θα ξεπερνούσαν αυτά της εποχικής γρίπης.[1] Προφανώς, για τις κυβερνήσεις του καπιταλιστικού κόσμου, αυτές οι προειδοποιήσεις παραχώθηκαν σε κάποιο συρτάρι, γιατί είναι οικονομικά ασύμφορο να φτιάξεις τα διαλυμένα δημόσια συστήματα Υγείας, που θα αντιμετωπίσουν την Νόσο Χ, τον σημερινό κοροναϊό.

Ο Rob Wallace, ένας σοσιαλιστής βιολόγος έχει υποστηρίξει ότι οι μάστιγες δεν είναι μόνο μέρος της κουλτούρας μας, προκύπτουν από αυτή. Ο Μαύρος Θάνατος εξαπλώθηκε στην Ευρώπη στα μέσα του 14ου αιώνα με την ανάπτυξη του εμπορίου στους δρόμους του μεταξιού. Νέα στελέχη της γρίπης έχουν προέλθει από εκτρεφόμενο ζωικό κεφάλαιο (κτηνοτροφία/ πτηνοτροφία).[2]

Σήμερα εμβόλια για την αντιμετώπισή του κοροναϊού δεν υπάρχουν, δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα. Η εξάπλωση του μπορεί να σταματήσει με φυσικό τρόπο, όταν προσβάλλει το 70 με 80% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει θανάτους που μπορεί να ξεπεράσουν και το 5% του συνόλου των προσβαλλομένων. Μεγάλο λοιπόν το τίμημα για την κοινωνία.

Πώς αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται η εξάπλωσή του κοροναϊού;

Δυο τρόποι υπάρχουν, όπως απεικονίζεται και στο παρακάτω διάγραμμα του Pierre-Olivier Gourinchas:[3]

 

 

 

Στην καμπύλη με κόκκινο χρώμα δεν υπάρχει καμιά ουσιαστικά υγειονομική παρέμβαση από το κράτος. Αφήνουν ελεύθερη την μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Βλέπουμε την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην μπλε καμπύλη αντιμετωπίζεται η πανδημία με μέτρα, όπως περιορισμού της μετάδοσης και αντιμετώπιση της νόσου από το σύστημα υγείας, ανάλογα βέβαια με τα όριά του, η διάρκεια όμως είναι μεγαλύτερη, αλλά τα θύματα λιγότερα.

Τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης είναι ο έλεγχος των μετακινήσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό μιας χώρας, η απαγόρευση συναθροίσεων, η αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων που είναι κλειστοί, όπως τα σχολεία, πανεπιστήμια, χώροι αθλητικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων κ.ά., ο έλεγχος των ύποπτων κρουσμάτων με τα ειδικά τεστ, ευρύτατα στον πληθυσμό (π.χ. Κορέα, ορισμένες περιοχές της Κίνας κ.λ.π.).

Αυτό που μέχρι τώρα είδαμε είναι ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, στις αρχές της πανδημίας ακολούθησαν το πρώτο μοντέλο, παρά τις αντίθετες επιστημονικές απόψεις, κύρια του ΠΟΥ. Την ίδια αντίληψη ακολούθησε στην αρχή και η Ιταλία με τις τραγικές συνέπειες που βλέπουμε σήμερα. Ειδικότερα η κυβέρνηση Τράμπ δεν έκανε ούτε τα απαραίτητα τεστ, όχι μόνο στα ύποπτα κρούσματα αλλά και στα βαριά περιστατικά. Ο λόγος βέβαια είναι ότι οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών γνωρίζουν καλά ότι τα συστήματα Υγείας που έχουν, δεν αντέχουν στην πανδημία και ότι θα καταρρεύσουν με σοβαρές συνέπειες, κύρια για την καπιταλιστική τους οικονομία. Ακολούθησαν και ακολουθούν πιστά τη θεωρία του Μάλθους, από τους πιο αντιδραστικούς αστούς οικονομολόγους του 19ου αιώνα : ότι υπάρχουν πολλοί φτωχοί «μη παραγωγικοί» άνθρωποι στον κόσμο, και ότι η πανούκλα και οι ασθένειες είναι αναγκαίες για να κάνουν την οικονομία πιο παραγωγική.

Η πανδημία του κοροναϊού είναι η θρυαλλίδα στην μπαρουταποθήκη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που υποβόσκει καιρό τώρα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Μπροστά στο φόβο των ανυπολόγιστων καταστροφών τώρα αποφάσισαν να πάρουν μέτρα.

Όσον αφορά την κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι γεγονός ότι περίμεναν την είσοδο του ιού στη χώρα από την Κίνα και από τους πρόσφυγες. Όμως η είσοδος έγινε από την Ιταλία και όχι από τους φτωχούς και «καταραμένους» πρόσφυγες στον Έβρο και τα νησιά, αλλά από επιχειρηματίες που ταξίδεψαν στη γειτονική χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν οι κυβερνήσεις αυτών άφηναν τον ιό να εξαπλώνεται στην κοινότητα και σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία.

Το σύστημα Υγείας της Ελλάδας μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία;

Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει σε δυο επίπεδα. Το πρώτο είναι ο περιορισμός της μετάδοσης του ιού με την απομόνωση των νοσούντων και των φορέων του, βεβαιωμένων και υπόπτων, με τον τρόπο που αναφερθήκαμε παραπάνω, με τον περιορισμό όλων των μετακινήσεων στα απολύτως απαραίτητα.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι ο πληθυσμός γενικά συμμορφώνεται με αυτά τα μέτρα. Παρά και ενάντια στις μεσαιωνικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις της εκκλησίας και των λακέδων «επιστημόνων» της που επέμεναν για την μεταλαβιά και τον εκκλησιασμό.

Όμως τα μέτρα αυτά έχουν σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές  επιπτώσεις, που μια άλλη κοινωνία σοσιαλιστική, θα τις αντιμετώπιζε με επίκεντρο τον άνθρωπο, αλλά η σημερινή έχει εγκαταλείψει τον λαό, καθώς προτεραιότητά της είναι η αντιμετώπιση αυτής της πολυδιάστατης κρίσης στην ελληνική κοινωνία με το λιγότερο οικονομικό κόστος και τη διάσωση  της επιχειρηματικότητας και του καπιταλιστικού συστήματος στη χώρα μας ενόψει της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στις απολύσεις (πάνω από 40.000 ήταν οι καταγεγραμμένες στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέχρι 15/3 και πολλές άλλες με παύση εργασίας χωρίς να έχει γίνει απόλυση και αναστολή της σύμβασης εργασίας, αλλαγή εργασιακής σχέσης, απλήρωτη εργασία, αναβολή της καταβολής του δώρου Πάσχα, στην αναστολή της απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης, κ.λ.π.), στην απουσία μέτρων προφύλαξης στα εργοτάξια και τις επιχειρήσεις, στα αδιέξοδα όσων εργάζονται και έχουν παιδιά στο σπίτι, την απώλεια εισοδήματος κύρια στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την αύξηση των χρεών για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι στη κατεύθυνση της γενναίας επιδότησης των επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων, κουβέντα για όσες απολύσεις γίνανε αυτή την εποχή. Παράλληλα η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενισχύσει τον γενικό πληθυσμό με μέσα ατομικής προστασία, δηλαδή μάσκες, γάντια, αντισηπτικά όλα δωρεάν. Αντί αυτού βλέπουμε τη ληστρική λειτουργία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Υπερδεκαπλασιάζονται οι τιμές, η αισχροκέρδεια είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Η κυβέρνηση, κατά τις δηλώσεις της, απλά παρακολουθεί, αλλά στην πραγματικότητα τους ενθαρρύνει με το να μη παίρνει δραστικά μέτρα απέναντί τους. Τι περιμένει όταν μια απλή μάσκα κοστίζει 0,30 έως 0,50 ευρώ και τώρα φτάνει στα 2,5 έως 5 ευρώ; Η μείωση δε του ΦΠΑ αυτών των ειδών είναι μέτρο μάλλον επιχειρηματικής διευκόλυνσης και όχι ανακούφισης του γενικού πληθυσμού.

Γιατί μια κυβέρνηση που πραγματικά νοιάζεται για την Υγεία των εργαζομένων, όλα αυτά θα τα χορηγούσε δωρεάν.

Ένα άλλο μέσο για τον έλεγχο της νοσηρότητας στο γενικό πληθυσμό, για να υπάρχει εικόνα της πραγματικής διάδοσης του ιού είναι τα διαγνωστικά τεστ. Σήμερα αυτά γίνονται με το σταγονόμετρο 300-400 ημερησίως. Υπήρξε πρόταση από επιστήμονες, αλλά και από το σύλλογο διδασκόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών για να εφαρμόσει η κυβέρνηση την πρακτική αυτή, με βάση επιστημονικά διεθνή δεδομένα και άρθρα. Η κυβέρνηση όμως προτίμησε να αποφύγει αυτήν την επιστημονική αλήθεια και να καταφύγει στην πρακτική που ακολούθησε η Ιταλία, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ενώ η Κορέα και η Γερμανία με πολύ περισσότερο αριθμό κρουσμάτων, έχει αναλογικά πολύ λιγότερους θανάτους. Επιπρόσθετα ο ΠΟΥ στα μέτρα οδηγίες για να αντιμετωπιστεί αυτή η πανδημία περιλαμβάνει τα μαζικά διαγνωστικά τεστ.

Τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ), και των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), καταγγέλλουν ανοικτά αυτές τις πρακτικές. Τόσο με τα διαγνωστικά τεστ στην έναρξη της επιδημίας, αλλά και σήμερα που αρνούνται τα τεστ αυτά και στον χώρο των νοσοκομείων, αλλά και σε κάθε ύποπτο κρούσμα.

Από την άλλη βλέπουμε την κυβέρνηση να επιτρέπει την ύπαρξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, να παροτρύνει να κάνουν το τεστ σ’ αυτά κι ας κοστίζει 200 ευρώ και πλέον. Είναι απαραίτητο σήμερα να ακολουθηθούν πιστά επιστημονικές κατευθύνσεις για τα τεστ. Η κυβέρνηση να δώσει τα αναγκαία κεφάλαια για να εξασφαλιστεί αυτή η διαδικασία, να είναι δωρεάν για όλους. Να επιτάξει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Για τα Δημόσια Νοσοκομεία

Το δεύτερο επίπεδο αντιμετώπισης του κοροναϊού και το σημαντικότερο είναι το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι σημαντικό γιατί από τις πραγματικές του δυνατότητες θα εξαρτηθούν οι αριθμοί των θανατηφόρων κρουσμάτων, η θεραπεία των ασθενών που θα προσέλθουν, μια και ακόμα δεν υπάρχει το εμβόλιο και η αντίστοιχη φαρμακευτική θεραπεία. Η νόσος εκδηλώνεται σαν πνευμονία και μέχρι στιγμής αντιμετωπίζεται με βάση τα συμπτώματα. Που μπορεί να είναι σχετικά ελαφρά, αλλά και βαριά έως πολύ βαριά. Τότε λοιπόν σ’ αυτή την δεύτερη κατηγορία, θα φανεί η ικανότητα του συστήματος Υγείας, με τις κλίνες ΜΕΘ, τον κατάλληλο εξοπλισμό, το προσωπικό.

Από μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο εγκυρότερο ιατρικό περιοδικό Lancet στις 25/2,[4] στην Κίνα οι περιοχές που είχαν ικανοποιητική δυνατότητα πρόσβασης του γενικού πληθυσμού σε επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης, η θνητότητα ήταν 0-0,3%, ενώ σε περιοχές που δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, η θνητότητα ήταν υπερδεκαπλάσια 3-5%. Στο άρθρο συσχετίζεται η θνητότητα με την επάρκεια του συστήματος Υγείας.

Αλλά ας δούμε ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο ΕΣΥ.

Με βάση τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) από τις 25/11/2019, σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν 557 κλίνες ΜΕΘ, αντί για 3500, με βάση τα διεθνή στάνταρτ. Η θνησιμότητα εντός ΜΕΘ είναι 18-23%, εκτός ΜΕΘ είναι 45-50%, με βάση έρευνες των εντατικολόγων. Υπάρχουν 100 κλίνες ΜΕΘ κλειστές, που για να λειτουργήσουν χρειάζονται 450 νοσηλευτές και 150 γιατροί.

Επίσης οι κλίνες ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), με βάση τα διεθνή στάνταρντ είναι 7000 (διπλάσιες των κλινών ΜΕΘ).

Με βάση τις υπάρχουσες κλίνες 557 ΜΕΘ, θα έπρεπε σήμερα να υπάρχουν 1100 κλίνες ΜΑΦ, ενώ λειτουργούν μόνο 157.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), στην ανακοίνωση της στις 18/3/2020, το 20% όσων νοσήσουν από τον κοροναϊό, θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο ή/και ΜΕΘ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα χρειαστούν 1900 κλίνες, όπως λέει η ΟΕΝΓΕ και πιστεύουμε ότι τα νούμερα είναι τα ελάχιστα.

Η Δημόσια Υγεία για χρόνια θεωρούνταν ο «μεγάλος ασθενής» και στα χρόνια προ μνημονίων, αλλά κυρίως στα μνημόνια, όπου χτυπήθηκε σκληρά, με κλείσιμο νοσοκομείων, κλινικών, κλινών, μεγάλη μείωση προσωπικού, μείωση προϋπολογισμών κλπ.

Σήμερα για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα δημόσια νοσοκομεία, με βάση τις κενές θέσεις, χρειάζονται προσλήψεις πάνω από 6500 γιατρούς και 35000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Οι προσλήψεις που την τελευταία εξαετία ανάγγειλαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν γίνανε, ή γίνανε ελάχιστες. Από τις 2000 υγειονομικούς που με «δραματικό τρόπο» ζήτησε ο Κικίλιας, να προσληφθούν άμεσα, για 2 χρόνια και μετά να μονιμοποιηθούν, προσλήφθηκαν μόνο 500 νοσηλευτές, με διάρκεια 1 χρόνου μόνο. Ενώ από τους 350 επικουρικούς γιατρούς, που κάνανε αίτηση, δεν έχει προσληφθεί κανένας. Το Υπουργείο Υγείας πιθανολογεί για προσλήψεις 100 γιατρών.

Η δημόσια χρηματοδότηση για την Υγεία την περίοδο 2010-2017 έχει μειωθεί κατά 38,2%. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα για το ποια είναι η κατάσταση σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Ενώ ο ιδιωτικός τομέας με τα μνημόνια ανθίζει. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι δαπάνες για τον ιδιωτικό τομέα της υγείας είναι αυξητικές. Το 2016 έφτασε στο 39%.[5]

Μέσα λοιπόν από αυτήν την δραματική εικόνα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσπαθεί να ξεπουλήσει και άλλα φιλέτα της δημόσιας Υγείας, με τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), που εξάγγειλε πριν την πανδημία. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι βάσιμη η ανησυχία όλων των υγειονομικών, η εμπροσθοφυλακή, όπως τους αποκαλεί η κυβέρνηση, ότι μπαίνουμε στον πόλεμο του κοροναϊού χωρίς όπλα.

Από την άλλη οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ, καθηγητές ιατρικής (η θέση καθηγητή στην Ιατρική σχολή είναι πολιτική, επιστημονική είναι σε σπάνιες, φωτεινές εξαιρέσεις) καλούν τον κόσμο, αν εμφανίσει τα συμπτώματα, να μείνει σπίτι του ή να επισκεφτεί τον ιδιώτη γιατρό του. Αλλά λένε όμως ότι εν δυνάμει είμαστε όλοι φορείς του ιού.

Στην πράξη τι κάνουν; Τίποτα απολύτως, γιατί τα τεστ, που δεν θέλουν να τα κάνουν μαζικά και δωρεάν στον γενικό πληθυσμό, θα γίνονται μόνο στα σοβαρά περιστατικά. Ενώ γιατροί πρωτοβάθμιας Υγείας είναι ελάχιστοι, γιατί δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στο ΕΣΥ, ώστε να μπορεί να τους επισκέπτεται ο κάθε πολίτης. Έτσι θα πρέπει να επισκεφτούμε ιδιώτη γιατρό και να πληρώσουμε. Μεγάλο κομμάτι του λαού δεν έχει και μένει σπίτι του ή συρρέει στα νοσοκομεία, αναγκαστικά, ανατρέποντας στην πράξη τις παραδοξολογίες της κυβέρνησης, που ξέρει ότι έχει αποδυναμώσει την Υγεία, αλλά δεν θέλει να πάρει άμεσα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα. Άρα χωρίς πρώτη αντιμετώπιση από γιατρό, αφήνεται ο ασθενής στο έλεος του ιού. Η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής είναι η εξής: η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι υπόθεση ατομικής ευθύνης, όπως αρέσκονται να μας υπενθυμίζουν μέχρι αηδίας μέσα από τα ΜΜΕ οι κυβερνώντες. Η ευθύνη του κράτους βρίσκεται μόνο στην επιβολή κατασταλτικών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Όταν ο Μητσοτάκης λέει ότι το «κράτος είναι εδώ» δεν εννοεί το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά την αστυνομία και τον στρατό. Η προσφυγή σε διοικητικά και κατασταλτικά μέτρα αναδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης: δεν μπορεί αλλά και δεν θέλει να προστατέψει το γενικό πληθυσμό από την επιδημία υπερασπίζοντας τις δομές υγείας και τους εργαζόμενους. Ούτε ακόμα και τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που έλεγαν ότι θα κάνουν δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν. Η λύση για τους κυβερνώντες βρίσκεται εκεί που είναι λογικό να την βρουν οι νεοφιλελεύθεροι απολογητές του καπιταλισμού: όχι στους γιατρούς αλλά στους αστυνόμους, στην ουσία δηλαδή του αστικού κράτους, την καταστολή.

Από κοντά και ένας μεγάλος αριθμός επιδημιολόγων και λοιμοξιολόγων, που ενώ είναι συνήθως στα αζήτητα, καθώς το κράτος δεν θεωρεί προτεραιότητα την προληπτική προστασία του γενικού πληθυσμού αλλά την επί πληρωμή αποκατάσταση της υγείας, μάς παροτρύνουν και αυτοί να «μείνουμε σπίτι». Ελάχιστοι τολμούν να μιλήσουν για το τι κρύβει αυτό το σύνθημα: ότι το σύστημα δημόσιας υγείας είναι βαριά άρρωστο με ευθύνη αυτών που μας κυβερνάνε σήμερα και των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων και επομένως το κύριο είναι να υπάρξουν λίγα κρούσματα, όχι βέβαια γιατί νοιάζονται όλοι αυτοί για τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά γιατί θα φανεί η γύμνια του συστήματος, αν αυτές αυξηθούν υπέρμετρα. Ένα μεγάλο τμήμα του ιατρικού κατεστημένου απλώς φροντίζει να μειώσει τις επιπτώσεις αυτής της άθλιας πολιτικής για τη δημόσια υγεία αντί να συγκρουστεί με τις αιτίες που την προκαλούν.

Δυστυχώς, οι ομοιότητες με τη γείτονα Ιταλία είναι αρκετά ανησυχητικές. Κι αυτή είναι μια χώρα χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, νοσοκομειοκεντρική, με 12.500.000 ανασφάλιστους στα 60 εκατ. πληθυσμού, με ελλείψεις σε κλίνες, προσωπικό, υλικά κ.λ.π. αντίστοιχες με τις δικές μας, με μειώσεις προϋπολογισμών υγείας. Φυσικά τα συστήματα Υγείας παγκόσμια, εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τα καπιταλιστικά συμφέροντα και όχι τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Είναι ίσως ο κυριότερος λόγος που η πανδημία αυτή είναι επικίνδυνη για την ανθρωπότητα.

Έχει ταξικά χαρακτηριστικά αυτή η πανδημία;

Ο Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ στις 10/3 απάντησε ότι η πανδημία δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους.[6]

Ναι είναι ο πρόεδρος των νόθων συνεδρίων της ΓΣΕΕ, της συνδικαλιστικής μαφίας, όπως τους αποκαλεί το ΠΑΜΕ, της ΓΣΕΕ που στο Δημοψήφισμα του ’15 επέλεξε το «μένουμε Ευρώπη», υπακούοντας πάντα στις εντολές του κεφαλαίου κι όχι στην τάξη που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.

Να ξεκινήσουμε με ορισμένες παραδοχές. Όντως ο ιός που προσβάλλει τον άνθρωπο δεν έχει ταξικό πρόσημο. Από κει και μετά όλες οι ενέργειες που θα γίνουν ή δε θα γίνουν για την αντιμετώπιση του, έχουν ταξικό πρόσημο.

Δεν έχουν ταξικό πρόσημο οι συνθήκες που ζει κάποιος; Αν ζει σε σπίτι που τον χειμώνα δε θερμαίνεται, αν η διατροφή του είναι ανεπαρκής, δεν έχει εύκολη πρόσβαση σε γιατρούς, φάρμακα, με λίγα λόγια είναι φτωχός; Αυτός αντιμετωπίζει με μεγάλη δυσκολία τα προβλήματα υγείας, είναι ευάλωτος στον κοροναϊό. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι σε ακόμα χειρότερη μοίρα.

Δεν έχουν ταξικό πρόσημο τα συστήματα Υγείας; Ο τρόπος που ο γενικός πληθυσμός μπορεί να τα προσεγγίσει; Η επάρκεια σε προσωπικό και μέσα, δίνει τη δυνατότητα για άμεση αντιμετώπιση των ασθενών. Αντίθετα, η ανεπάρκεια δημιουργεί τις ατελείωτες ουρές σε ιατρεία και επείγοντα, την εργασιακή κόπωση του προσωπικού, τη λειψή θεραπεία και θανάτους που μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Το ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα (Στοιχεία Eurostat 2018) είναι 31,8%, πρακτικά 1 στους 3 κατοίκους είναι φτωχός. Άρα πιο ευάλωτος στην πανδημία.

Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μνημονιακές και προγενέστερες φρόντιζαν να μεταθέσουν την οικονομική κρίση από αυτούς που την δημιούργησαν, δηλαδή τους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, το κεφάλαιο, με λίγα λόγια την αστική τάξη, στην εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό. Η Υγεία – Πρόνοια μαζί με την Παιδεία είναι πάντα τα πάντα τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής. Μια πολιτική που δεν εφαρμόζεται μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ, τις περισσότερες καπιταλιστικές χώρες. Αυτές που σήμερα δεινοπαθούν από την πανδημία του κοροναϊού. Είναι μια επιθετική πολιτική του κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη, για να ξεπεράσει την κρίση του, που ονομάζεται νεοφιλελευθερισμός (σωστότερα νεοσυντηρητισμός). Αλλά για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα μέτρα που προτείνει εδώ και χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα των υγειονομικών προς όφελος της εργατικής τάξης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και όχι μόνο, χρειάζεται μια άλλη πολιτική, από μια άλλη κυβέρνηση της εργατικής τάξης. Που θα διεκδικεί και θα υλοποιεί

  • Άρνηση πληρωμής των χρεών και μη εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας που συνεπάγεται η αποπληρωμή του χρέους και εφαρμογής των μνημονίων (δηλαδή, ανατροπή της δημιουργίας υπερπλεονασμάτων, της μείωσης των κοινωνικών δαπανών, της φορομπηξίας, της συντριβής των μισθών και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, κτλ). Όλα αυτά πρέπει να ανατραπούν για να σωθεί η εργατική τάξη, οι ηλικιωμένοι, η νεολαία, οι κοινωνικές δομές προστασίας των εργαζομένων.
  • Χρήση των αποθεματικών που δημιουργηθήκαν από το ξεζούμισμα των εργαζομένων για την ενίσχυση ενός αμιγώς δημόσιου, καθολικού και δωρεάν για όλους συστήματος υγείας και ασφάλισης.
  • Εθνικοποίηση όλων των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, των τραπεζών και του συγκεντροποιημένου κεφαλαίου ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν οι δομές αυτές για την ανακούφιση των εργαζομένων (π.χ. ανακούφιση από αποπληρωμή χρεών προς τις τράπεζες του εργαζόμενου λαού, φθηνό ρεύμα-νερό-τηλέφωνο, πετρέλαιο, συγκοινωνίες, υγεία, εκπαίδευση, κτλ).
  • Μέτρα για την προστασία της εργασίας: ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, προστασία της πλήρους απασχόλησης, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, απαγόρευση δια νόμου των απολύσεων, κτλ.
  • Πλήρη χωρισμό εκκλησίας-κράτους, δήμευση όλης της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, κινητής και ακίνητης χωρίς καμία αποζημίωση, αποδημοσιοϋπαλληλοποίηση του κλήρου. Απαγόρευση απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από θρησκευτικούς οργανισμούς. Χρήση της περιουσίας αυτής προς όφελος των εργαζομένων.
  • Έξοδος από Ευρωζώνη-ΕΕ-ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, αναγκαία συνέπεια της εφαρμογής των παραπάνω μέτρων.

 

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο παγκόσμια, όσο και στη χώρα μας, συνεπάγεται ραγδαία χειροτέρευση των όρων διαβίωση της εργατικής τάξης προσθέτοντας σ’ αυτό το σοκ και το φόβο, κάτω από την ομπρέλα του οποίου γίνεται προσπάθεια χειραγώγησή της από τους κρατούντες. Στην κατάσταση αυτή απαιτείται οι εργαζόμενοι να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους μέσα από τα συλλογικά τους όργανα με πρωταρχικό τη λήψη των απαραίτητων μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας. Να εθνικοποιηθούν άμεσα μονάδες παραγωγής ιατροφαρμακευτικού υλικού και να αρχίσει άμεσα η παραγωγή του, όπως και το τεστ ελέγχου. Εξάλλου από τα προτεινόμενα φάρμακα αντιμετώπισης της νόσου από τους αντίστοιχους οργανισμούς συγκαταλέγονται φτηνά φάρμακα που οι εταιρείες δεν έχουν την προσδοκώμενη κερδοφορία. Επίσης, να διανεμηθούν στον πληθυσμό δωρεάν μάσκες, γάντια, κ.λ.π. Να επιταχθούν τώρα ιδιωτικές κλινικές, και εργαστήρια ελέγχου. Με λίγα λόγια, οι μαζικές οργανώσεις των εργαζομένων στους χώρους υγείας έχουν μια σειρά διεκδικήσεων οι οποίες χρειάζεται να υλοποιηθούν άμεσα για να εκλείψουν οι φαρισαϊσμοί τύπου Μαρέβας Μητσοτάκη. Επιπρόσθετα, στη νέα αυτή κατάσταση η ε.τ. της χώρας μας απαιτείται να προβάλει της δικές της διεκδικήσεις για καμία απόλυση, ανθρώπινες ώρες εργασίας (δεδομένου δε ότι προστίθεται η τηλεργασία στις μέρες μας με ελλιπή νομοθετικά όρια και συνεπώς υπερεκμετάλλευση), διεκδίκηση μισθών κ.λ.π.

Αν η ανθρωπότητα θέλει να επιβιώσει, μακριά από πανδημίες, πολέμους, καταστροφές πρέπει να ξεπεράσει την αστική κυριαρχία και την ταξική διαίρεση που αυτή απαιτεί. Να περάσει από την προϊστορία της, στην πραγματική ιστορία της, στον κομμουνισμό, σε μια ανώτερη κοινωνία των ελεύθερων συνεταιρισμένων παραγωγών. Το άμεσο καθήκον μας είναι να ανοίξουμε την πόρτα για την είσοδο σε αυτή την κοινωνία.

Καφαράκης Βασίλης

Μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΓΝ Ιωαννίνων “Χατζηκώστα”



[2] https://thenextrecession.wordpress.com/2020/03/15/it-was-the-virus-that-did-it/ : It was the virus that did it, Michael Roberts Blog | blogging from a marxist economist

[3]Flattening the Pandemic and Recession Curves”, Pierre-Olivier Gourinchas,  March 13, 2020

 

[4] Ji Y, Ma Z, Peppelenbosch MP, Pan Q. Potential association between COVID-19 mortality and health-care resource availability, Lancet Glob Health. 2020 Apr;8(4):e480. doi: 10.1016/S2214-109X(20)30068-1. Epub 2020 Feb 25