Ελλίγμοι των γραφειοκρατών στο σύλλογο εργαζομένων ΑΤΕ

Ελλίγμοι των γραφειοκρατών στο σύλλογο εργαζομένων ΑΤΕ


Τη στιγμή που τα σενάρια για την Αγροτική Τράπεζα οργιάζουν, το συνδικαλιστικό κίνημα στην τράπεζα πασχίζει να διαταχθεί σε θέση μάχης. Οι κινήσεις που γίνονται από τη διοίκηση της τράπεζας και την κυβέρνηση, είναι προφανές ότι αποσκοπούν στην πώλησή της. Με βάση το μνημόνιο, η ΑΤΕ πρέπει να μειώσει το ενεργητικό της κατά 35% και να ξεφορτωθεί τις συμμετοχές της σε εταιρείες που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΤΕ πρέπει να πουλήσει τη «Δωδώνη», την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Ακόμα όμως και με την πώληση των θυγατρικών, η μείωση ενεργητικού δεν φτάνει στο επιθυμητό ποσοστό, οπότε πρέπει να αναμένεται αναδιάρθρωση και στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, κατά πάσα πιθανότητα με ανάληψη από το κράτος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε συνδυασμό με το μπλοκάρισμα των προσλήψεων - καθώς ακόμα και οι επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ δεν προσλήφθηκαν στην τράπεζα, αλλά μετατάχθηκαν στο ΙΚΑ – και τη μείωση του προσωπικού λόγω αποχωρήσεων – συνταξιοδοτήσεων, οδηγούμαστε σε μια τράπεζα με υγιές χαρτοφυλάκιο και μειωμένο προσωπικό που διαθέτει επίσης υποθήκες σε ένα μεγάλο τμήμα της αγροτικής γης της χώρας. Η κυβέρνηση με τη βοήθεια της διοίκησης της ΑΤΕ, κάνει ότι μπορεί για να κάνει την τράπεζα ελκυστική για πώληση, αποδεικνύοντας ότι τα περί «δημόσιου πυλώνα» ήταν παραμύθια, που τα πίστευαν – και δυστυχώς τα διέδιδαν μέσω του σωματείου - μόνο οι χαχόλοι της ΠΑΣΚΕ! Οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στην ΑΤΕ, έρχονται λίγο καιρό μετά τη μείωση των μισθών των εργαζομένων στην τράπεζα και ενώ αναμένεται νομοθετική παρέμβαση που θα αφορά το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων, σαρώνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις.

Οι εξελίξεις αυτές δεν έτυχαν της πρέπουσας απάντησης από το σωματείο των εργαζομένων. Στην πίεση που ασκήθηκε για να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση, η πλειοψηφία του Δ.Σ. απάντησε με περιφερειακές συνελεύσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ αρνήθηκε να προκηρύξει έκτακτη γενική συνέλευση παρά την κατάθεση 467 υπογραφών συναδέλφων που υποστήριξαν αυτό το αίτημα. Η συνέλευση τελικά προκηρύχθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού, από τα δύο μέλη του Δ.Σ. που πρόσκεινται στην ΕΣΑΚ, η συνέλευση όμως δεν μπόρεσε να έχει μαζικότητα, καθώς συμμετείχαν περίπου 80 εργαζόμενοι. Ευθύνη γι’ αυτό έχει και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Συσπείρωση) που δεν δέχτηκε να συμμετέχει, αλλά ξεκίνησε να μαζεύει εκ νέου υπογραφές για προκήρυξη συνέλευσης. Η προσπάθεια αυτή απέδωσε περίπου 700 υπογραφές, οι οποίες όμως έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης από την πλειοψηφία, η οποία και πάλι αρνήθηκε να προκηρύξει έκτακτη συνέλευση. Ταυτόχρονα, ορίστηκε από το Δ.Σ. η τακτική ετήσια συνέλευση του συλλόγου για τις 9 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη, συνέλευση που θα γίνει κατόπιν εορτής και θα πάρει το χαρακτήρα συνέλευσης – μνημόσυνου.

Σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Άμεση Αγωνιστική Απάντηση», η Αγωνιστική Πρωτοβουλία εργαζομένων στην ΑΤΕ αναφέρει:

«Καλούμε για άλλη μια φορά την πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΑΤΕ (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ) να σταματήσει τα διαδικαστικά τερτίπια και τους ελιγμούς. Να εφαρμόσει το καταστατικό του συλλόγου και το άρθρο 19 για την έκτακτη ΓΣ και την προκήρυξή τους από το ΔΣ. Επιβάλλεται ταυτόχρονα, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Συσπείρωσης, που έχουν στα συρτάρια τους τις υπογραφές, μαζί με όλους όσους θεωρούν αναγκαία τη διεξαγωγή έκτακτης ΓΣ και έχουν εκφραστεί με την υπογραφή τους, άμεσα να συνεννοηθούν και από κοινού να δράσουν, για τη διοργάνωση μιας μαζικής ΓΣ, που θα υποχρεώσει και την πλειοψηφία του ΔΣ τελικά να συμμετάσχει σ’ αυτή.»


Β.Θ.

Αναζήτηση