Πρωτοβουλία για μια Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση
Πρωτοβουλία για μια Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση
Επιτυχημένη εκδήλωση για τις συλλογικές συμβάσεις
Εκδήλωση με θέμα την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων και την ανατροπή του μνημονίου, διοργάνωσε στις 29 Νοέμβρη η Πρωτοβουλία για μια Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση. Ομιλητές ήταν οι: Νίκος Καβαδάς, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ιδιωτικής υγείας Πειραιά, Απόστολος Καψάλης, εργατολόγος, συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Λία Φράγκου, συνδικαλίστρια της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων και Δημήτρης Τσίτκανος, μεταλλεργάτης.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Απόστολος Καψάλης που ανέλυσε τις νομικές παραμέτρους της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται. Χαρακτήρισε τις νομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης σαν ευθεία παραβίαση της αυτονομίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανσή του ότι με βάση το Νόμο 3871 έχουμε ουσιαστική απαγόρευση των αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οποιαδήποτε σύμβαση με αυξήσεις πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μπορεί να κηρυχτεί άκυρη, γεγονός που ο ομιλητής χαρακτήρισε πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Τόνισε ότι «ο δρόμος των ατομικών συμβάσεων άνοιξε, οι μισθοί πείνας θα κυριαρχήσουν» και χαρακτήρισε τις εξελίξεις «αρχή του τέλους της ΓΣΕΕ», καθώς η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ο Νίκος Καββαδάς που πήρε αμέσως μετά το λόγο περιέγραψε την κατάσταση στον κλάδο του λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες ψάχνουν επιχειρησιακά σωματεία για να υπογράψουν συλλογική σύμβαση. Ενώ ποτέ πριν η εργοδοσία δεν ασχολούταν με τα επιχειρησιακά σωματεία τώρα πιέζουν εκεί. Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση εργοδοτικού συνδικαλιστή στο Γηροκομείο Αθηνών που πήγε μάρτυρας υπέρ της απολυθεί.
Η Λία Φράγκου επισήμανε τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται για την ύπαρξη των σωματείων, επισήμανση με την οποία συμφώνησε και ο Δημήτρης Τσίτκανος που πήρε το λόγο αμέσως μετά και τόνισε ότι το βιομηχανικό κεφάλαιο δε θέλει ούτε αυτά τα σωματεία που υπάρχουν σήμερα. Στη συνέχεια ο ομιλητής έβαλε το ερώτημα αν μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση και έθεσε την ανάγκη ύπαρξης πολιτικού πλαισίου και σχεδίου ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε σχέση με το πολιτικό πλαίσιο περιέγραψε την εργατική απάντηση στην κρίση, θέτοντας σα στόχο την ανατροπή του μνημονίου και αναδεικνύοντας σαν κρίσιμο κρίκο τη διαγραφή του χρέους. Χαρακτήρισε σαν μεγάλο θέμα την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, λέγοντας ότι είναι θέμα που θα ανοίξει άμεσα η Πρωτοβουλία για μια Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση. Περιέγραψε πάντως κάποια αναγκαία χαρακτηριστικά, απαραίτητα για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και ο έλεγχος των εργαζομένων στα σωματεία τους.
Τις αρχικές τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησε πλούσια συζήτηση από τους περίπου 90 εργαζόμενους που παρακολούθησαν την εκδήλωση. Στη συζήτηση ανοίχτηκαν όλα τα ζητήματα, από τη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος, μέχρι το αν πρέπει το κίνημα να θέτει πολιτικούς στόχους και με ποιο πολιτικό πλαίσιο. Εκεί ξεδιπλώθηκαν διαφορετικές πολιτικές γραμμές που αντιπαρατέθηκαν, φάνηκε ωστόσο ότι υπάρχει ένα σημαντικό δυναμικό που κινείται σε θετική κατεύθυνση τόσο σε σχέση με το πολιτικό πλαίσιο, όσο και σε σχέση με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα – την τακτική του συντονισμού των συνδικαλιστικών οργανώσεων.