Εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα 2010

Εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα 2010

2010

2007

διαφορά

ψηφίσαντες

4501

4745

-244

άκυρα-λευκά

198

111

87

έγκυρα

4303

4634

-331

ψήφοι

%

έδρες

ψήφοι

%

έδρες

ψήφοι

%

έδρες

ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ)

1764

40,99

8

1598

34,48

7

166

+ 6,51

1

ΔΑΚΕ

1021

23,73

5

1512

32,63

6

-491

- 8,90

-1

Συσσπείρωση (ΣΥΡΙΖΑ

927

21,54

4

806

17,39

3

121

+ 4,15

1

ΕΣΑΚ

349

8,11

2

408

8,80

2

-59

- 0,69

-

Παρέμβαση (ανεξάρτητο δεξιό)

124

2,88

-

191

4,12

1

- 67

- 1,24

- 1

Αγωνιστική Πρωτοβουλία (εξωκ. αριστερά)

118

2,74

-

119

2,57

-

- 1

+ 0,17

-

Εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Ιουνίου στο σύλλογο εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΣΕΑΤΕ). Η συμμετοχή σημείωσε μικρή κάμψη, η οποία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μειωμένη προσέλευση στο Λεκανοπέδιο. Σε συνδυασμό με την αύξηση σε άκυρα και λευκά, το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων εμφανίζεται μειωμένο κατά 7 % σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Μεγάλος χαμένος των εκλογών η ΔΑΚΕ που απώλεσε 9 ποσοστιαίες μονάδες, χάνοντας το 1/3 των ψηφοφόρων της από τις προηγούμενες εκλογές του 2007. Τότε, τα στελέχη της ΔΑΚΕ αξιοποιώντας στο έπακρο τη σχέση τους με το κυβερνών κόμμα και με τη διοίκηση της τράπεζας επιδόθηκαν σε ένα όργιο προσωπικών εξυπηρετήσεων, ρουσφετιών και πιέσεων προς συναδέλφους, καταφέρνοντας να φτάσουν στο ιστορικό υψηλό του 32,6 % και να διεκδικήσουν για πρώτη φορά την πρώτη θέση στις εκλογές του ΣΕΑΤΕ. Η κυβερνητική εναλλαγή και η επακόλουθη αλλαγή διοικητή στην τράπεζα, στέρησε τους «γαλάζιους» «συνδικαλιστές» όχι μόνο από τις δυνατότητες τους για «εξυπηρετήσεις», αλλά και από πολλούς όψιμους «φίλους» που λίγο πριν τις εκλογές άρχισαν να «πρασινίζουν». Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε κυρίως στις κεντρικές διευθύνσεις της τράπεζας, ενώ ήταν ιδιαίτερα έντονο σε στελέχη που είναι τοποθετημένα σε αργομισθίες. Η κυβερνητική εναλλαγή έδωσε ώθηση στις δυνάμεις της ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ), το ψηφοδέλτιο της οποίας κατέγραψε σημαντική ενίσχυση και σε ψήφους και σε ποσοστό.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το γιατί δεν καταγράφει φθορά η παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα και μάλιστα σε μια περίοδο που βιώνουμε την πιο άγρια αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, όπως ότι ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων διατηρεί ένα σχετικά υψηλό επίπεδο αμοιβών έχοντας πάρει σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, ο βασικός μισθός νεοπροσληφθέντα χωρίς εργασιακή εμπειρία (κλιμάκιο 0) από 762 ευρώ την 1/1/2005, έχει διαμορφωθεί στα 1000 ευρώ την 1/1/2009, δηλαδή αυξήθηκε κατά 31 % σε τέσσερα χρόνια, ενώ ανάλογα διαμορφώνονται και οι αμοιβές στα υπόλοιπα κλιμάκια. Σε συνδυασμό με την γενικότερη κατακρήμνιση αμοιβών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ο κλάδος αναδεικνύεται σε έναν καλοπληρωμένο (τηρουμένων των αναλογιών) θύλακα. Παρά τις προσπάθειες των διοικήσεων των τραπεζών να παρακάμψουν ή και να παραβιάσουν την κλαδική σύμβαση, αυτή παραμένει μια σημαντική ασπίδα προστασίας, ιδιαίτερα σε τράπεζες – όπως η ΑΤΕ – στις οποίες τηρείται στο ακέραιο. Αυτό το δεδομένο διαμορφώνει στους εργαζόμενους του κλάδου συνείδηση προνομιούχου στρώματος, επηρεάζοντας και την πολιτική τους στάση. Επιπλέον, ο πλήρης εκφυλισμός των συλλογικών διαδικασιών (Γενική συνέλευση μια φορά το χρόνο, ελάχιστες συνελεύσεις καταστημάτων, Δ.Σ. κεκλεισμένων των θυρών) ευνοεί το συνδικαλισμό των διαδρόμων απομακρύνοντας τους εργαζόμενους από το σωματείο και δυσκολεύοντας την παρέμβαση των αγωνιστικών δυνάμεων. Δυσκολίες δημιουργεί και η διασπορά των εργαζομένων σε εκατοντάδες καταστήματα (περίπου 450 έχει η ΑΤΕ). Σαν συνέπεια, το διαδίκτυο αναδεικνύεται σε βασικό εργαλείο για την απεύθυνση στους εργαζόμενους της τράπεζας. Η αποτελεσματική χρήση αυτού του μέσου από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που διαθέτει την πλέον ενημερωμένη ιστοσελίδα - σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ – εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την ανανέωση των ψηφοδελτίων της, αλλά και τη σημαντική εκλογική άνοδό της. Κι αυτό παρά την εκκωφαντική σιωπή της συγκεκριμένης παράταξης σε σχέση με κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, αλλά και τη συμβιβαστική στάση της στις κρίσιμες συνδικαλιστικές μάχες του σωματείου.

Κι αν η παράταξη της «Συσπείρωσης» που «μιλάει σε πολλούς χωρίς να λέει τίποτα» κατέγραψε σημαντική άνοδο, οι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς δεν είχαν ανάλογα αποτελέσματα παρά το ότι είχαν να πουν πολλά. Η ΕΣΑΚ φαίνεται να πληρώνει την επιμονή της στη διασπαστική γραμμή του «Σωματείου χρηματοπιστωτικού τομέα» και στις άσφαιρες ηρωικές απεργίες του ΠΑΜΕ στις οποίες η συμμετοχή στην ΑΤΕ δεν ξεπέρναγε το 1 %, ενώ σε σχέση με τα καθ’ ημάς, η στασιμότητα της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας», πρέπει να προβληματίσει καθώς δείχνει ότι δεν έγινε κατορθωτό να διαμορφωθούν ισχυροί δεσμοί της παράταξης με τους εργαζόμενους. Σημαντικό μειονέκτημα – που έπαιξε ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα - ήταν η αδυναμία διατύπωσης μιας συγκροτημένης ενιαιομετωπικής γραμμής κάτω από την πίεση σεχταριστικών αντιλήψεων. Παρά το ότι η παράταξη δεν μπόρεσε να ενισχυθεί αποφασιστικά και να εκπροσωπηθεί στο Δ.Σ., στα θετικά καταγράφεται η ανανέωση στο ψηφοδέλτιο, αλλά και η αποφασιστικότητα των συντρόφων της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας να παρέμβουν στις σκληρές μάχες της επόμενης περιόδου, όταν και θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις σε σχέση με την πώληση ή της συγχώνευση της ΑΤΕ.

Βασίλης Θεοφανόπουλος