[2020-06-02] Ο καπιταλισμός μας πνίγει!

Ο καπιταλισμός μας πνίγει!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΘΗΝΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 3/6, 7.00 μ.μ., ΣΥΝΤΑΓΜΑ πορεία προς την ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

ΠΑΤΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 3/6, 7.00 μ.μ., ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η δολοφονία του Τζωρτζ Φλόυντ από αστυνομικούς, που ήρεμα τον παρακολουθούσαν ενώ αυτός πέθαινε από την ασφυξία που του προκαλούσαν, ήταν η σπίθα για μαζικές, με διάρκεια και πολιτικό περιεχόμενο διαδηλώσεις στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Το εύφλεκτο υλικό που είχε συγκεντρωθεί αλλά και οι αντιδράσεις της άρχουσας τάξης κάνουν αυτές τις διαδηλώσεις κάτι περισσότερο από μια ευκαιριακή έκρηξη οργής για ένα ρατσιστικό έγκλημα. Το υπόβαθρο των εξεγέρσεων είναι τα εκατομμύρια άνεργοι (πάνω από 40 εκ. μέσα σε 9 εβδομάδες στις ΗΠΑ), χιλιάδες εργαζόμενοι που οδηγούνται κάτω από το όριο φτώχειας, ακόμα και στη λιμοκτονία, οι πάνω από 100 χιλ. νεκροί όχι εξαιτίας του κορωνοϊού αλλά εξαιτίας της απαίτησης καπιταλιστών να διατηρήσουν τα κέρδη τους, με τη συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών να είναι οι πιο φτωχοί των φτωχών στις ΗΠΑ, κυρίως τα μέλη της μαύρης κοινότητας και των λατίνων. Την ίδια ώρα μια χούφτα καπιταλιστές συγκεντρώνουν απίστευτο πλούτο, ενώ η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να τους κάνει ακόμα πλουσιότερους παρέχοντας τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις και άγρια καταστολή στους εργαζόμενους.

Οι αντιδράσεις της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ δείχνει ότι πραγματικά φοβούνται κάτι περισσότερο από μια τυφλή αντίδραση. Από τη μια, ο Τραμπ φασιστικοποιεί το κράτος καλώντας την αστυνομία να πυροβολεί τους «ταραξίες», ετοιμάζεται να χαρακτηρίσει την Αντίφα τρομοκρατική οργάνωση, και καλεί τους κυβερνήτες των πολιτειών να «επιβληθούν» γιατί αλλιώς θα μοιάζουν με «τσούρμο ηλιθίων». Είναι ο Πρόεδρος του Νόμου και της Τάξης (των καπιταλιστών). Από την άλλη, τα μεγάλα αφεντικά στις επιχειρήσεις τους προσπαθούν να εκτονώσουν την ένταση που μεταφέρεται πλέον στους χώρους εργασίας κάνοντας ανούσια κηρύγματα για την ανάγκη μιας πιο ανεκτικής και συνεκτικής κοινωνίας, για το πώς θα ξεπεραστεί το μίσος και η βία και άλλα τέτοια φαιδρά προσπαθώντας να αποκοιμίσουν τους εργαζόμενους.

Ο καπιταλισμός όμως δεν μπορεί να γίνει καλύτερος και πιο ανθρώπινος στη βάση των καλών προθέσεων. Η ίδια του η ύπαρξη είναι συνυφασμένη με την εκμετάλλευση, τους διαχωρισμούς και τη βία ενάντια στην εργαζόμενη πλειοψηφία. Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα εντείνει αυτά τα φαινόμενα.

Το γεγονός ότι αυτά τα φαινόμενα είναι πιο έντονα ακριβώς στη μητρόπολη του καπιταλισμού αναδεικνύει την πραγματική του φύση.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες της Ελλάδας, Έλληνες και αλλοδαποί, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στις κινητοποιήσεις των αμερικανών εργαζομένων και νέων. Έχουμε κάτι περισσότερο από απλά αισθήματα αλληλεγγύης για να το κάνουμε αυτό. Ζούμε τη μαζική ανεργία, τη φτώχεια και τον ολοένα μεγαλύτερο αυταρχισμό του κράτους και των αφεντικών απέναντί μας. Η κυβέρνηση μετέτρεψε την επιδημία σε ευκαιρία για απολύσεις, χαμηλούς μισθούς, ελαστική εργασία, και πλήρη ασυδοσία των αφεντικών. Όταν πρόκειται να βοηθήσει τις δικές μας ζωές «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα» αλλά όταν πρόκειται να βοηθήσει τους καπιταλιστές ανθίζουν ολόκληρα περιβόλια από αυτά. Ταυτόχρονα, ενισχύει τον αυταρχισμό, καλύπτει τις αγριότητες της αστυνομίας και την ενισχύει για να μπορεί να αντιμετωπίσει την οργή μας. Ο Μητσοτάκης γίνεται ο εγχώριος εκφραστής του δόγματος του Νόμου και της Τάξης.

Όπως είπε και ο λακές των αφεντικών Άδωνις Γεωργιάδης, «ζούμε στον καπιταλισμό». Πράγματι, και για αυτό δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Γιατί ο καπιταλισμός σαπίζει και δεν μπορεί να πάρει ανάσα. Ο μόνος τρόπος για να πάρει ανάσα είναι πάρει τη δική μας. Δεν θα του τη δώσουμε!

Κάτω ο καπιταλισμός!

Απαντάμε στη βία του κράτους και των αφεντικών με τη βία του οργανωμένου επαναστατικού αγώνα!

 

Η κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ συμμετέχει και καλεί στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με αφορμή τη δολοφονία του Τζωρτζ Φλόυντ και τις κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ.

ΑΘΗΝΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 3/6, 7.00 μ.μ., ΣΥΝΤΑΓΜΑ πορεία προς την ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

ΠΑΤΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 3/6, 7.00 μ.μ., ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ