[2014-03-20] Απάντηση στο ΠΡΙΝ 16/03

Αγαπητοί σύντροφοι του ΠΡΙΝ,

Διαβάσαμε στο φύλλο της Κυριακής 16/3/2014 την μομφή που μας απευθύνετε σχετικά με το υποτιθέμενο ολίσθημά μας, το οποίο το βρίσκετε αταίριαστο «σε αγωνιστές που έχουν δώσει μάχες στο εργατικό κίνημα και διακηρύσσουν κομμουνιστικό προσανατολισμό». Μομφή που στηρίζεται στο αυθαίρετο συμπέρασμά σας ότι δήθεν η κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ «κινείται σε ανοιχτή γραμμή στήριξης της διαχειριστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ», φέρνοντας σαν παράδειγμα τη συνάντηση της ο.β. Τρικάλων με την Δημοτική παράταξη «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή». Για την αποκατάσταση της αλήθειας από τυχόν παραπληροφόρηση σχετικά με την πολιτική μας, ζητάμε να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή μας.

Στο Δήμο Τρικάλων διοικούν εναλλασσόμενες για πολλά χρόνια οι δυνάμεις του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες εξυπηρετούν καπιταλιστικά συμφέροντα, εφάρμοζαν και εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των καπιταλιστικών κυβερνήσεων και υλοποιούν, εσχάτως, τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις επιταγές της Τρόικα. Προχώρησαν από κοινού σε απολύσεις συμβασιούχων και μόνιμου προσωπικού, μειώσεις μισθών, κλείσιμο δομών και δημοτικών επιχειρήσεων, αυξήσεις τελών ύδρευσης και φόρων κ.λπ. Εγκατέλειψαν στην τύχη τους τα χωριά και τις συνοικίες και προτίμησαν να εξυπηρετήσουν τους τοκογλύφους πληρώνοντας μέσα στα τρία τελευταία χρόνια 15.000.000 ευρώ σε τόκους και χρεολύσια, χρήματα που στέρησαν από το λαό των Τρικάλων. Συνεπώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκεκριμένη αντιλαϊκή δημοτική αρχή η οποία υλοποιεί το μνημόνιο με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Η ο.β. Τρικάλων της κ.ο. Ανασύνταξη κινήθηκε στο πλαίσιο απόφασης της Πολιτικής Επιτροπής της οργάνωσής μας για τις επερχόμενες εκλογές: «…Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών για διοικήσεις σε περιφέρειες και δήμους θα παίξουν ρόλο στις εξελίξεις. Στόχος των επαναστατών πρέπει να είναι η ανάδειξη συνδυασμών που δεσμεύονται ότι δεν θα εφαρμόσουν τα μνημονιακά μέτρα και θα συγκρουστούν έμπρακτα με το μνημόνιο και την κυβέρνηση που προσπαθεί να το εφαρμόσει, παραβιάζοντας και τη νομιμότητα και ρισκάροντας την καθαίρεσή τους και ακόμα και την ποινική τους δίωξη. Η συγκρότηση τέτοιων συνδυασμών μπορεί να γίνει μόνο από δυνάμεις της Αριστεράς που προσεγγίζουν το πρόγραμμά μας και στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει οπωσδήποτε (για να έχουν δυνατότητα νίκης) να περιλαμβάνει και δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής έχουν φανεί δυνατότητες συγκρότησης τέτοιων συνδυασμών που μπορούν να διεκδικήσουν τη νίκη στις εκλογές σε λίγους δήμους. Η στάση του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αποφεύγουν κάθε συνεργασία, στέκεται εμπόδιο σε μια τέτοια διαδικασία…»

Με βάση αυτή την απόφαση και παίρνοντας υπόψη μας τους συσχετισμούς δύναμης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της συγκεκριμένης παράταξης προς όλες τις δυνάμεις της κοινοβουλευτικής και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για συγκρότηση μετώπου με στόχο την απόσπαση της διοίκησης του Δήμου από τις δυνάμεις της συγκυβέρνησης και του μνημονίου. Από την πλευρά μας επισημάναμε «…τις ευθύνες των οργανωμένων δυνάμεων της Αριστεράς πάνω στην αναγκαιότητα της οικοδόμησης ενιαίου μετώπου με στόχο την απόσπαση των Δήμων και Περιφερειών από τα χέρια των δυνάμεων της συγκυβέρνησης και του μνημονίου και το πέρασμά τους στα χέρια των δυνάμεων με αναφορά στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στη βάση ενός προγράμματος εξόδου από την κρίση από τη σκοπιά των δυνάμεων αυτών, για να σωθεί ο λαός από την πείνα και την εξαθλίωση. Ευθύνες οι οποίες εντοπίζονται στο σύνολο σχεδόν των δυνάμεων της κομμουνιστικής και ευρύτερης Αριστεράς και έχουν να κάνουν με την ολιγωρία τους στην ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενιαίου μετώπου. Και κατά δεύτερον, σε σχέση με την απάντηση και το περιεχόμενο που δίνουν στο ζήτημα της εξουσίας, είτε με την παραπομπή στο μέλλον της λύσης του προβλήματος (βλ. ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), είτε με την προσπάθεια απαγκίστρωσης από τη δεδηλωμένη βούλησή τους (προγραμματική τους δέσμευση) για την κατάργηση του μνημονίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται (βλ. ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ). Στη δεύτερη δε περίπτωση οι ευθύνες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερες, λόγω της μεγαλύτερης επιρροής και εκλογικής δύναμης, διότι με την πολιτική της και τις επιλογές της οδηγεί την εργατική τάξη σε ήττα.»

Οι όροι και οι δεσμεύσεις που θέσαμε σαν προϋπόθεση για την στήριξη του συγκεκριμένου συνδυασμού, περιγράφονται σε δημόσια ανακοίνωσή μας η οποία δημοσιεύτηκε σε τοπικά ΜΜΕ και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας: «…Η κατάργηση του μνημονίου στο Δήμο Τρικάλων, όπως και σε ολόκληρη την Περιφέρεια και επικράτεια, αποτελεί δέσμευση και προτεραιότητα μας. Ως εκ τούτου, ο εκλογικός Συνδυασμός πρέπει να δεσμεύεται: να μην δεχτεί και να μην εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τα μνημόνια και να αντιταχθεί στην πράξη στην υλοποίησή τους στην περίπτωση που εξακολουθήσει να κυβερνάει μια μνημονιακή κυβέρνηση και στην περίπτωση που εξακολουθεί να ισχύει το μνημόνιο ή οι δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε να υπογράψουμε και να εφαρμόσουμε απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις μισθών, κλείσιμο σχολείων-Κέντρων Υγείας-κοινωνικών δομών, περικοπές κονδυλίων από την παιδεία, την πρόνοια, την υγεία, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου, αύξηση τελών και φόρων κ.ά. Για να υλοποιήσουμε μια τέτοια φιλολαϊκή πολιτική δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την αποπληρωμή των δανείων τα οποία συνάφθηκαν με τράπεζες από προηγούμενες Δημοτικές αρχές, δεν μπορούμε να πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια. Για αυτό παλεύουμε για τη διαγραφή του χρέους του Δήμου προς τις τράπεζες»

Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι, στην περίπτωση που καταλήξουμε να στηρίξουμε το συνδυασμό, δεν θα πρόκειται για κίνηση προσχώρησης στην παράταξή τους, αλλά για εκλογική συνεργασία. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθούμε να διατηρούμε την ανεξαρτησία μας και την αυτοτέλεια μας και το δικαίωμα να προβάλουμε το συνολικό μας πρόγραμμα, μαζί με το πρόγραμμα στο οποίο από κοινού θα συμφωνήσουμε και θα στηρίξουμε.

Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της παράταξης «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή», διότι είμαστε πεισμένοι για την αναγκαιότητα να φύγουν από τη διοίκηση του Δήμου οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης και του μνημονίου, και η συγκεκριμένη παράταξη είναι η μόνη με αριστερή αναφορά που διεκδικεί τη διοίκηση του Δήμου με ένα πρόγραμμα το οποίο θέτει φιλολαϊκούς στόχους. Με αυτούς άλλωστε βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες ενάντια στο φασισμό, για την ανατροπή της κυβέρνησης και την κατάργηση των μνημονίων. Στην πράξη δράσαμε στην κατεύθυνση του ενιαίου μετώπου.

Όσο μας αφορά, κρίνουμε ότι κινηθήκαμε με αρχές χωρίς να υποχωρήσουμε σε θέματα αρχών. Με αυτήν την τακτική επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην ήττα της κυβέρνησης, να προκαλέσουμε διάλογο με τις οργανωμένες δυνάμεις και με την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς, αποδεικνύοντας ότι η κατάργηση του μνημονίου είναι εφικτή μόνο στη βάση του δικού μας προγράμματος και να αναδειχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που θα σταθούν εμπόδιο στην εφαρμογή του μνημονιακού κυβερνητικού προγράμματος.

Αν ακόμα εξακολουθείτε να έχετε την ίδια γνώμη, σαν αυτή που δημοσιεύσατε, δικαίωμά σας. Όπως είναι και δικό μας δικαίωμα να υλοποιούμε τις αποφάσεις μας. Στις παρούσες συνθήκες θεωρούμε ότι αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί καθήκον των κομμουνιστών αλλά και όλων των Αριστερών να πάρουν θαρραλέες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενιαίου μετώπου στη βάση του μεταβατικού προγράμματος, του οποίου αιχμές αποτελούν η κατάργηση του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων και των αντεργατικών νόμων, η διαγραφή του δημόσιου χρέους (εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία), η εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και η λειτουργία τους κάτω από εργατικό έλεγχο, η έξοδος από την ΟΝΕ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, η ικανοποίηση των διεκδικήσεων του κινήματος, κ.ά., για την ανατροπή της συγκυβέρνησης και την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Να πάρουν πρωτοβουλίες ενωτικές για να σωθεί ο λαός από την πείνα!

Εμείς σε αυτές τις συνθήκες που βιώνει ο λαός παίρνουμε θέση: να ανατραπούν τώρα αυτοί που ευθύνονται για την εξαθλίωση του!

Δεν κάνουμε τον Πόντιο Πιλάτο, δεν γινόμαστε Κασσάνδρες που προδιαγράφουν την ήττα, ούτε βέβαια είμαστε μωρές παρθένες. Επιπλέον, ό,τι κάνουμε, το κάνουμε φανερά και δημόσια.

 

Τρίκαλα, 20/3/2014

ο.β. Τρικάλων της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ