[2014-03-13] Τρίκαλα: Ανακοίνωση για τη συνάντηση με την Δημοτική παράταξη «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή»

Η εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Δήμο Τρικκαίων, αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό και μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό να στείλει ισχυρό μήνυμα καταδίκης και ανατροπής της πολιτικής της βαρβαρότητας, να τιμωρήσει σκληρά τους τοπικούς της εκφραστές Λάππα-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι υλοποιούσαν τις αποφάσεις της συγκυβέρνησης και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και βουλευτή της Ν.Δ, M. Ταμήλο, αλλά και κάθε επίδοξο διαχειριστή του συστήματος της λαϊκής εξαθλίωσης.

 

Η οβ Τρικάλων της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Δημοτικής παράταξης «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή», για συνάντηση και συζήτηση για τις εκλογές του Μαΐου για τοπική διοίκηση. Στη συνάντηση αυτή, αφού ακούσαμε την πρόταση των συναγωνιστών σχετικά με την αναγκαιότητα να στηριχθεί και να στελεχωθεί το ψηφοδέλτιο τους, η οργάνωσή μας, πρώτον, ανέδειξε τις ευθύνες των οργανωμένων δυνάμεων της Αριστεράς πάνω στην αναγκαιότητα της οικοδόμησης ενιαίου μετώπου με στόχο την απόσπαση των Δήμων και Περιφερειών από τα χέρια των δυνάμεων της συγκυβέρνησης και του μνημονίου και το πέρασμά τους στα χέρια των δυνάμεων με αναφορά στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στη βάση ενός προγράμματος εξόδου από την κρίση από τη σκοπιά των δυνάμεων αυτών, για να σωθεί ο λαός από την πείνα και την εξαθλίωση.

Ευθύνες οι οποίες εντοπίζονται στο σύνολο σχεδόν των δυνάμεων της κομμουνιστικής και ευρύτερης Αριστεράς και έχουν να κάνουν με την ολιγωρία τους στην ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενιαίου μετώπου.

Και κατά δεύτερον, σε σχέση με την απάντηση και το περιεχόμενο που δίνουν στο ζήτημα της εξουσίας, είτε με την παραπομπή στο μέλλον της λύσης του προβλήματος, είτε με την προσπάθεια απαγκίστρωσης από την δεδηλωμένη βούλησή τους για την κατάργηση του μνημονίου με ότι αυτό συνεπάγεται. Στη δεύτερη δε περίπτωση οι ευθύνες της ηγεσίας είναι μεγαλύτερες, λόγο της μεγαλύτερης επιρροής και εκλογικής δύναμης, διότι με την πολιτική της και τις επιλογές της οδηγεί την εργατική τάξη σε ήττα.

 

Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της παράταξης «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή», διότι είμαστε πεισμένοι για την αναγκαιότητα να φύγουν από τη διοίκηση του Δήμου οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης και του μνημονίου, και η συγκεκριμένη παράταξη είναι η μόνη με Αριστερή αναφορά η οποία διεκδικεί με άμεσο τρόπο την εξουσία στο επίπεδο του Δήμου με ένα πρόγραμμα το οποίο θέτει φιλολαϊκούς στόχους.

 

Στη συνάντηση θέσαμε ορισμένες αρχές και ένα προγραμματικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να υπάρξει συμφωνία ως προϋπόθεση για την στήριξή του συνδυασμού «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» στις εκλογές του Μάιου. Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι, στην περίπτωση που καταλήξουμε να στηρίξουμε τον συνδυασμό, δεν θα πρόκειται για κίνηση προσχώρησης στην παράταξή τους, αλλά για εκλογική συνεργασία. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθούμε να διατηρούμε την ανεξαρτησία μας και την αυτοτέλεια μας και το δικαίωμα να προβάλουμε το συνολικό μας πρόγραμμα, πέρα από το πρόγραμμα στο οποίο από κοινού θα συμφωνήσουμε και θα στηρίξουμε.

Το συνολικό πρόγραμμά μας με αιχμές την κατάργηση του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων και των αντεργατικών νόμων, τη διαγραφή του δημόσιου χρέους (εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία), την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και την λειτουργία τους κάτω από εργατικό έλεγχο, την έξοδο από την ΟΝΕ-ΕΕ, το χωρισμό κράτους-εκκλησίας και τη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την ικανοποίηση των διεκδικήσεων του κινήματος κλπ, θα το προβάλλουμε παντού και πάντα, διότι θεωρούμε ότι είναι το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να υλοποιηθεί και να εξασφαλίσει την κατάργηση του μνημονίου.

Η κατάργηση του μνημονίου στο Δήμο Τρικάλων, όπως και σε ολόκληρη την Περιφέρεια και επικράτεια, αποτελεί δέσμευση και προτεραιότητα μας. Ως εκ τούτου, ο εκλογικός Συνδυασμός πρέπει να δεσμεύεται: να μην δεχτεί και να μην εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τα μνημόνια και να αντιταχθεί στην πράξη στην υλοποίησή τους στην περίπτωση που εξακολουθήσει να κυβερνάει μια μνημονιακή κυβέρνηση και στην περίπτωση που εξακολουθεί να ισχύει το μνημόνιο ή οι δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε να υπογράψουμε και να εφαρμόσουμε απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις μισθών, κλείσιμο σχολείων, Κέντρων Υγείας, κοινωνικών δομών, περικοπές κονδυλίων από την παιδεία, την πρόνοια, την υγεία, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου, αύξηση τελών και φόρων κ.α.

Αντίθετα, θα κινηθούμε στην κατεύθυνση της αύξησης των κονδυλίων για μισθούς, κοινωνικές δομές, παιδεία, υγεία, πρόνοια, καθώς και στη δημιουργία σχολείων, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, κέντρων και σπιτιών για τους άστεγους κλπ.

Στην πράξη θα σταθούμε σε όλους εκείνους που αδυνατούν να πληρώσουν το νερό και τα τέλη, απαλλάσσοντας τους από τέλη και φόρους και παρέχοντάς τους με συμβολική τιμή τα απαραίτητα αγαθά. Δεν θα επιτρέψουμε την διακοπή ρεύματος σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά και θα φροντίσουμε για την ρευματοδότηση καθώς και τη θέρμανση τους.

Με ευθύνη του κράτους και του Δήμου, πρέπει να καταργηθούν τα τροφεία και να καθιερωθούν συσσίτια σε ολόκληρο το εύρος της δημόσιας εκπαίδευσης, συσσίτια για τους άνεργους, καθώς και στα ΚΑΠΗ.

Για να υλοποιήσουμε μια τέτοια φιλολαϊκή πολιτική δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την αποπληρωμή των δανείων τα οποία συνάφθηκαν με τράπεζες από προηγούμενες Δημοτικές αρχές, δεν μπορούμε να πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια. Για αυτό παλεύουμε για τη διαγραφή του χρέους του Δήμου προς τις τράπεζες και καλούμε την κυβέρνηση να το νομοθετήσει. Μέχρι τότε, στην περίπτωση που ο Συνδυασμός αναλάβει την διοίκηση του Δήμου, θα προχωρήσουμε σε παύση πληρωμών προς τις τράπεζες, για να εξυπηρετήσουμε λαϊκές ανάγκες, σε κόντρα με τους τοκογλύφους και την Τρόικα.

Ο Δήμαρχος και το Δ.Σ που θα εκλεγούν με ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα πρέπει να μπουν μπροστάρηδες στον αγώνα του λαού για ψωμί, δουλειά, υγεία, πρόνοια, παιδεία, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Είναι καιρός πλέον ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να αποτινάξει τα δεσμά που του χαλκεύουν συγκυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ και τοπικοί τους υπηρέτες.

 

Τρίκαλα, 13/3/2014

Η οβ Τρικάλων της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ