[2015-12-23] Ανακοίνωση για την ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής

Όσοι ψηφίζουν Μνημόνιο δεν έχουν καμιά θέση στη Λαϊκή Ενότητα.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής-Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Αίσθηση προκάλεσε στο δημόσιο λόγο η υπερψήφιση του προϋπολογισμού της Ρ. Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής από στελέχη της ΛΑ.Ε. που πρόσκεινται στο Αριστερό Ρεύμα. Ένα προϋπολογισμό που στα βασικά στοιχεία του δεν διαφέρει από τις διαθέσεις που είχε εκφράσει ο Γ. Σγουρός αν κέρδιζε τις εκλογές το 2014. Γή και ύδωρ στο Μελισσανίδη και τον Αλαφούζο, υποβάθμιση και μόλυνση στο Γραμματικό, σύνολο 32 εκ. ευρώ «ανθρωπιστικής πολιτικής».

Το χρονικό. Η παράταξη της Δούρου εξαρχής απολάμβανε καθεστώς ανεξαρτησίας από το Σύριζα, ακόμα και πριν από την μνημονιακή στροφή, και ήταν προφανές ότι επεδίωκε συμβιβασμό με τις βασικές επιδιώξεις της Περιφέρειας επί Σγουρού. Το γήπεδο της ΑΕΚ (20εκ ευρώ), το γήπεδο του ΠΑΟ (7εκ ευρώ), ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό (4εκ ευρώ) είναι τρεις βασικές πτυχές και τα πιο χοντρά ζητήματα στα οποία σύρθηκε αμαχητί η «Δύναμη Ζωής». Η Ρ. Δούρου και το επιτελείο της κατάρτισαν ένα προϋπολογισμό ταιριαστό στο μνημόνιο και με σεβασμό στα «δωράκια» που έταξε η κυβέρνηση Σαμαρά στους φίλιους κεφαλαιοκράτες (π.χ. Μελισσανίδη).

Η μνημονιακή στροφή του Σύριζα, η διάσπασή του και η συγκρότηση της ΛΑ.Ε. δημιούργησε μια ασύμβατη σχέση και συνύπαρξη στην παράταξη «Δύναμη Ζωής». Κάποια μέλη της ΛΑ.Ε., προς τιμήν τους, αποχώρησαν από την παράταξη και επέλεξαν το δρόμο της σύγκρουσης με τη Δούρου δημόσια και με επιχειρήματα σε σχέση με το χαρακτήρα και τις επιδιώξεις της παράταξης ειδικά μπροστά στο ζήτημα του προϋπολογισμού του 2016.[i]  Κατά τη γνώμη μας έπραξαν ορθά καταψηφίζοντάς τον.

 

zΑντίθετα, η ηγεσία της ΛΑ.Ε., η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας (Π.Γ.) συγκεκριμένα, επέλεξε μια στάση μη-ρήξης με την παράταξη «Δύναμη Ζωής». Ήταν φως φανάρι το που βαδίζει ο προϋπολογισμός. Μάλιστα το Γραφείο Τύπου φρόντισε να επιδοθεί σε αγώνα εναντίον δημοσιευμάτων της Εφ.Συν.[ii] που στην ουσία τους είχαν δίκιο γιατί: πρώτον, ήδη μέλη της ΛΑ.Ε. ήταν και εντός και εκτός της «Δύναμης Ζωής» και δεύτερον υπήρχε δημόσια δήλωση των αποχωρησάντων ότι θα καταψηφίσουν. Άχνα δεν έβγαλαν αυτοί που συνέχισαν να στηρίζουν τη Δούρου. Η πλειοψηφία της Π.Γ. και οι «σύντροφοι» που παρέμειναν στην «Δύναμη Ζωής» και τελικά ψήφισαν (με σθένος) τον προϋπολογισμό [iii] δίκαια βρέθηκαν στο στόχαστρο. Συνεπώς δεν υπάρχει καμιά προβοκάτσια, τελικά, από την Εφ. Συν..

Το Γραφείο Τύπου άμεσα απάντησε στην Εφ. Συν.[iv] και εκτέθηκε ξανά από τα γεγονότα.  Ένα λάθος «διορθώθηκε» με λάθος. Να πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα. Η Π.Γ. πρέπει να κάνει δημόσια αυτοκριτική για τον αποτυχημένο χειρισμό της υπόθεσης και να αναλάβει τις ευθύνες της, να καταγγείλει την υπερψήφιση του προϋπολογισμού και να διακόψει κάθε πολιτική σχέση με αυτούς που ψήφισαν  το Μνημόνιο στην Περιφέρεια Αττικής.

Στη συνεδρίαση της Π.Γ. σχετικά με την στάση στον προϋπολογισμό εκφράστηκε και η άποψη της καταψήφισης του προϋπολογισμού και της διαφοροποίησης από την «Δύναμη Ζωής».[v] Κατά τη γνώμη μας η στάση αυτή είναι πιο συνεπής με τις διακηρύξεις της ΛΑ.Ε. και ήταν το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει σύσσωμη η Π.Γ..

Η σιγή ιχθύος του Γραφείου Τύπου δηλώνει ενοχή, δηλώνει αδυναμία ακόμα και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Τα μέλη, οι συλλογικότητες, οι φίλοι της ΛΑ.Ε. πρέπει να αφυπνιστούν και να κατανοήσουν ότι η διατήρηση πολιτικών δεσμών με τον μνημονιακό Σύριζα είναι ασύμβατη σε όλα τα επίπεδα: συνδικαλιστικά, αυτοδιοικητικά, πολιτικά. Η ΛΑ.Ε. είτε θα κόψει και τα τελευταία νήματα που την ενώνουν με το Σύριζα, τις χρεωκοπημένες αντιλήψεις του και τις παρατάξεις του είτε θα αποτύχει να δικαιώσει τις διακηρύξεις της.

Παρά τα προβλήματα πολιτικής «ομογενοποίησης» της ΛΑ.Ε. που εντοπίζει η ανακοίνωση της Π.Γ., δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει βάση συγκρότησης της ΛΑ.Ε. και αυτή αποτυπώνεται στην προγραμματική της διακήρυξη. Η στάση όσων στηρίζουν τη Δούρου στην περιφέρεια Αττικής είναι ασύμβατη με τη διακήρυξη αυτή.

Η ΛΑ.Ε. δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ για αυτούς που ψηφίζουν μνημόνια στην αυτοδιοίκηση ή προωθούν τον αφοπλισμό των εργατικών διεκδικήσεων στα συνδικάτα. Όσοι θέλουν καθαρή πολιτική ταυτότητα για να δρουν ως «η αριστερά της ευθύνης» κακώς εγκατέλειψαν το Σύριζα.

 

 

 

Αναζήτηση

Γνώμες