[2015-12-02] 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ:

 • Για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος και της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
 • Για την κατάργηση των μνημονίων και των αντεργατικών εφαρμοστικών νόμων
 • Για μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους και εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο
 • Για έξοδο από την ευρωζώνη και την Ε.Ε.
 • Για να πληρώσουν την κρίση οι κεφαλαιοκράτες

Η ανατροπή της σημερινής κατάστασης προϋποθέτει την μετωπική σύγκρουση με την κυρίαρχη τάξη!

 

Η βάρβαρη ταξική πολιτική που συμπυκνώθηκε στη λέξη «μνημόνιο» είναι μονόδρομος για τους καπιταλιστές για να βγουν από την κρίση τους και να διαιωνίσουν την εξουσία τους.

Η πάλη για μια ζωή με αξιοπρέπεια αναγκαστικά πρέπει να στοχεύει να στερήσει τα προνόμιά τους, να απαλλοτριώσει τις επιχειρήσεις και τον πλούτο τους, να συγκρουστεί και να ανατρέψει την εξουσία τους. Κατάργηση του μνημονίου δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας κι έξοδο από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Καμία «ενδιάμεση» λύση δεν μπορεί να υπάρξει, καμία φιλολαϊκή πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε., η οποία επιβάλει μια κατάσταση «μνημονίου διαρκείας» για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα με την ολοκληρωτική παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του στις απαιτήσεις των δανειστών. Οι αυταπάτες για τη δυνατότητα μιας καλύτερης «συμφωνίας» αποδείχτηκαν καταστροφικές. 

Με το νέο προϋπολογισμό το 2016 αυξάνονται οι φόροι συνολικά κατά 2,2 δις, ενώ οι δαπάνες μειώνονται κατά 2 δις. Το μεγαλύτερο μέρος της φορολογίας εισοδήματος βαρύνει φυσικά πρόσωπα, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους. Συνολικά οι έμμεσοι φόροι στο σύνολο των φόρων ανεβαίνουν στο 51,2%, σε σχέση με 49,5% το 2014.! Όσον αφορά τις δαπάνες, οι περικοπές αφορούν κυρίως μισθούς-συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Ειδικότερα οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις μειώνονται κατά 357 εκατ., ενώ οι επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικούς οργανισμούς μειώνονται κατά 452 εκατ.

Την ίδια στιγμή που καταθέτει έναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

 • Μείωσε τις κατώτερες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους τουλάχιστον κατά 20% αφού η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ από τα 486 πάει στα 392 ευρώ.
 • Καταργεί το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αρχίζοντας από το 2016 
 • Στους νέους συνταξιούχους με 4.500-5.000 ένσημα και χαμηλούς μισθούς, που δεν κατοχυρώνουν τα κατώτερα όρια, θα αποδίδεται μόνο το οργανικό μέρος της σύνταξης που αναλογεί στις εισφορές τους, αν δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση υλοποιεί και χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τους μνημονιακούς νόμους 3863/2010 και 3865/2010, τους οποίους ο τότε ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να απορριφθούν ως συνταξιοκτόνοι με δημοψήφισμα.

Οι νόμοι αυτοί σε συνδυασμό με τους καινούργιους προβλέπουν: συνταξιοδότηση στο 67ο έτος της ηλικίας για όλους τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.

 • Δικαίωμα σε ολόκληρη σύνταξη μόνο στην περίπτωση 12.000 ημερών ασφάλισης  αντί των 10.500 ενσήμων που ίσχυε πριν. 
 • Δραστική μείωση της κύριας σύνταξης, αφού ως συντάξιμος μισθός θα λογίζεται ο μέσος μισθός όλων των χρόνων εργασίας και όχι ο μισθός των τελευταίων ετών. Το ποσοστό αναπλήρωσης, από το 70% και 80% για 35 χρόνια ασφάλισης, μειώνεται με τον 3863 στο 48% για 40 χρόνια εργασίας.

Πριν ακόμα κλείσει ο πρώτος γύρος της επίθεσης, νέα επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη νέα αυτή επίθεση μέσα στο Δεκέμβρη μεταξύ άλλων θα εξεταστούν και θα ψηφιστούν: 

 • Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα εφαρμοστεί από την 1η του 2016.
 • Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.
 • Η υιοθέτηση συστάσεων του ΟΟΣΑ
 • Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
 • Η δομή και τη διακυβέρνηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

 

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι,

 

Η επίθεση της Τρόικας, των κεφαλαιοκρατών και της κυβέρνησής τους ενάντια στα δικαιώματα και τις καταχτήσεις μας, δεν έχει τέλος. Με μπαράζ μέτρων σε βάρος μας απαντούν στην δική τους κρίση η οποία δεν φαίνεται να ξεπερνιέται. Για αυτό το μόνο που έχουμε να περιμένουμε από αυτούς είναι διαρκή μνημόνια.

Επειδή οι ίδιοι γνωρίζουν την βαρβαρότητα των μέτρων που πήραν και που πρόκειται να πάρουν και τις αντιδράσεις της εργατικής τάξης που προκύπτουν αυθόρμητα κάτω από το βάρος των αντεργατικών μέτρων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση πάνω στην γραμμή της υλοποίησης των μνημονίων για να διασωθεί αυτή την πολιτική.

Η πολιτική συναίνεση πάνω στην υλοποίηση των μνημονίων που λεηλατούν την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα αποτελεί συνυπευθυνότητα στην εγκληματική μνημονιακή πολιτική, η επιτυχία της οποίας θα διασώσει τους τραπεζίτες, τους τοκογλύφους, τους κεφαλαιοκράτες και τις στρατηγικές τους επιλογές, την ευρωζώνη και την ΕΕ. Οι ταξικές αυτές επιλογές βαφτίζονται εθνική πολιτική και πάνω σε αυτή επιδιώκουν ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία στις 3 Δεκέμβρη και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας:

 • Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους-ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις-άμεσα μέτρα για τους άνεργους-προστασία της πρώτης κατοικίας
 • Ακύρωση των μνημονίων και των μνημονιακών και αντεργατικών νόμων
 • Στάση πληρωμών στους τοκογλύφους δανειστές και διαγραφή του χρέους
 • Εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με εργατικό έλεγχο
 • Κατάργηση των χαρατσιών, του ΕΝΦΙΑ και συνολικά της υπερφορολόγησης
 • Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών  προς τις τράπεζες και την εφορία 

Δεκέμβρης 2015

κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Αναζήτηση

Γνώμες