[2015-07-15] Ανακοίνωση για τη συμφωνία της κυβέρνησης

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ!

ΡΗΞΗ ΤΩΡΑ!

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ – ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Η κυβέρνηση Τσίπρα υποτάχθηκε τελικά στις απαιτήσεις των δανειστών, συμφωνώντας σε ένα νέο επαίσχυντο και δυσβάστακτο για τις εργαζόμενες τάξεις μνημόνιο που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συντριβή του εργατικού εισοδήματος, αύξηση της ανεργίας, παραπέρα λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Η επιδίωξη της κυβέρνησης να χαράξει έναν τρίτο δρόμο ανάμεσα στη βάρβαρη αντεργατική πολιτική του μνημονίου από τη μία και τη ρήξη με ευρώ – Ε.Ε. – κεφαλαιοκράτες από την άλλη, προσέκρουσε στα βράχια της πραγματικότητας και ναυάγησε. Πλέον γίνεται φανερό ότι τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Η κατάργηση του μνημονίου, η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επαναστατική ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες.

Η Αριστερή Παρένθεση έκλεισε με υπογραφή Τσίπρα

Η υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η έναρξη της διαδικασίας ψήφισης των προαπαιτούμενων στη Βουλή, σηματοδοτεί την προσχώρηση της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό μπλοκ. Σηματοδοτεί επίσης, το κλείσιμο της αριστερής παρένθεσης, καθώς μια κυβέρνηση που συμφωνεί κι εφαρμόζει μνημονιακή πολιτική παίρνει οριστικό διαζύγιο από την Αριστερά. Και η σημερινή κυβέρνηση με τη συμφωνία που έκανε, όχι μόνο διατηρεί τα δύο προηγούμενα μνημόνια – τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκαζε – αλλά φέρνει και τρίτο σκληρότερο από τα δύο προηγούμενα.

Παραβίαση της λαϊκής εντολής του 61,3%

Η συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση συνιστά διπλή παραβίαση της λαϊκής εντολής. Και της εντολής της 25ης Γενάρη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με τη διακήρυξη της κατάργησης του μνημονίου, αλλά και της λαϊκής εντολής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη. Η θλιβερή ηγετική ομάδα περί τον Τσίπρα, μετέτρεψε το 61,3 % του ΟΧΙ στην πρόταση της τρόικας, σε ΝΑΙ σε μια ακόμα χειρότερη πρόταση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πουν ΟΧΙ

Να παραιτηθούν από τη Βουλή ο Τσίπρας και η παρέα του

Η ομάδα Τσίπρα με την ταπεινωτική υποταγή της στους δανειστές, εκτός από την παραβίαση της λαϊκής εντολής, παραβιάζει τις αρχές και το πρόγραμμα του κόμματος στο οποίο ηγείται. Είναι υποχρέωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στη λαϊκή εντολή, αλλά και απέναντι στις διακηρύξεις του κόμματός τους, η καταψήφιση της επαίσχυντης συμφωνίας. Δεν πρέπει να παραιτηθούν και να παραδώσουν τις βουλευτικές έδρες τους. Αν κάποιοι πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους, είναι αυτοί που κινούνται ενάντια στη λαϊκή θέληση, αυτοί που παραβιάζουν τις αρχές του κόμματος που τους ανέδειξε.

Οι δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας

Υπάρχει εναλλακτική λύση;

Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης αναμασάνε τα επιχειρήματα των κεφαλαιοκρατών, από κοινού με τα συστημικά ΜΜΕ και τα αστικά πολιτικά κόμματα. Δεν παίρνουν άδικα τα εύσημα και τα συγχαρητήρια από τους χθεσινούς αντιπάλους τους, όπως τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Πορτοσάλτε και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Αυτό που μας λένε, είναι ότι η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα θα είναι καταστροφή και θα είναι συντριπτικό χτύπημα για το εργατικό εισόδημα. Αυτό ισχύει στην περίπτωση που η έξοδος από το ευρώ γίνει με άθικτα τα προνόμια των παρασιτικών συντεχνιών που απομυζούν τον ιδρώτα της εργατικής τάξης και το δημόσιο πλούτο.

Όμως, η εισαγωγή εθνικού νομίσματος συνεπάγεται την αδυναμία πληρωμής του δημόσιου χρέους, το οποίο είναι κυρίως σε ευρώ. Η κυβέρνηση πρέπει να διακηρύξει την άμεση στάση πληρωμών και τη μη αναγνώριση του ληστρικού χρέους. Η αδυναμία αποπληρωμής του δημόσιου χρέους συνεπάγεται την κατάταξη των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στην κατηγορία junk (σκουπίδια) και τη χρεοκοπία των τραπεζών που έχουν τέτοια ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη τότε να κρατικοποιήσει τις τράπεζες και πρέπει να το κάνει μηδενίζοντας τις μετοχές των κεφαλαιοκρατών μεγαλομετόχων. Με την κρατικοποίηση των τραπεζών, κρατικοποιείται και ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή οι επιχειρήσεις στις οποίες οι τραπεζικοί όμιλοι κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών, καθώς και αυτές οι οποίες χρωστάνε στις τράπεζες κεφάλαια δυσανάλογα μεγάλα με το μέγεθός τους.

Αυτοί οι τρεις πρώτοι αναγκαίοι κρίκοι: εθνικό νόμισμα – παύση πληρωμών – κρατικοποίηση τραπεζών της εκτός μνημονίου επιλογής, θέτει το επόμενο δίλημμα που τελικά είναι και το πραγματικό δίλημμα που θέλει να κρύψει η άρχουσα τάξη με τη βοήθεια των συστημικών κομμάτων και ΜΜΕ:

Την κρίση είτε θα την πληρώσει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είτε οι κεφαλαιοκράτες με απώλεια των προνομίων τους και απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας τους.

Η επιλογή της ρήξης σημαίνει ότι την κρίση θα την πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες και δεν ταυτίζεται μόνο με την εισαγωγή εθνικού νομίσματος.

Η επιλογή της ρήξης είναι ακόμα παρούσα

Η ομάδα Τσίπρα είναι ήδη μειοψηφία μέσα στο κόμμα της. Η κατακραυγή ενάντια στη συμφωνία και την κυβέρνηση που την υπέγραψε, ξεκινάει από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μέχρι και την Κεντρική Επιτροπή. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η κατακραυγή και η απομόνωση της κυβέρνησης από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η συμφωνία πρέπει να ανατραπεί και να ανοίξει ο δρόμος της ρήξης.

Οι πολιτικές δυνάμεις που κατανοούν ότι πρέπει να υπηρετήσουν τη ρήξη που μας έφερε μπροστά μας η ιστορία, αντί να αναζητούν μια καλύτερη ρήξη σε ένα απροσδιόριστο μέλλον, πρέπει τώρα να σχηματίσουν μέτωπο και να πάρουν την ευθύνη του άλλου δρόμου. Να διεκδικήσουν τη λαϊκή εντολή που παραβίασε η σημερινή κυβέρνηση και να τη φέρουν σε πέρας.

κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

www.anasyntaxi.gr