[2015-07-07] Θρίαμβος του ΟΧΙ

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Να υπερασπιστούμε τη νίκη της Κυριακής

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με τη συντριπτική νίκη του ΟΧΙ με 61,3%, αποτελεί έναν θρίαμβο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Η νίκη αυτή κατακτήθηκε απέναντι σε ένα μαύρο αντιδραστικό μέτωπο το οποίο σφυρηλάτησε η αστική τάξη με τη στήριξη των δανειστών και με το οποίο συντάχθηκε ολόκληρος ο αστικός πολιτικός κόσμος, δήμαρχοι και περιφερειάρχες που μέχρι πρότινος παρίσταναν τους υπερκομματικούς, η εκκλησία, οι πρυτάνεις, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ, καθώς και πλήθος καλλιτεχνών και διανοούμενων. Αυτό το μαύρο μέτωπο χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που είχε διαθέσιμα, από τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς μέχρι την εμετική προπαγάνδα που ξέρναγαν καθημερινά επί μία βδομάδα τα ιδιωτικά-καθεστωτικά ΜΜΕ.

Το αποτέλεσμα αποτελεί συντριβή για το αστικό κομματικό σύστημα, το οποίο σύσσωμο στήριξε το ΝΑΙ και ταύτισε την ψήφο στο ΟΧΙ με την επιλογή της εξόδου από την ευρωζώνη, γεγονός που καθόλου δεν πτόησε την εργατική τάξη να τοποθετηθεί με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του ΟΧΙ.

Ο χαρακτήρας του ΟΧΙ ήταν εργατικός. Αυτό αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα που έδωσαν οι φτωχογειτονιές υπέρ του ΟΧΙ, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις είναι πάνω από 75% (Ασπρόπυργος, Λιόσια, Πέραμα κ.α)!

Η στάση των κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στο Δημοψήφισμα, μας επιτρέπει να βγάλουμε ορισμένα ασφαλή και τεκμηριωμένα συμπεράσματα:

α) Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ήταν ταξικό ΟΧΙ και απηχούσε ταξικά συμφέροντα τα οποία έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα συμφέροντα των δανειστών-τοκογλύφων, του ΔΝΤ και της ΕΕ, και της ντόπιας αστικής τάξης.

β) στη μάχη για το ΟΧΙ επιτεύχθηκε ενιαίο μέτωπο της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Αντίστοιχο μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των παραπάνω δυνάμεων πρέπει να επιδιωχθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες για να μην οδηγηθούν στην ήττα οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του ΟΧΙ.

Το μπλοκ του ΟΧΙ έδωσε τη μάχη χωρίς επί της ουσίας πολιτική εκπροσώπηση, με μια διαρκώς ταλαντευόμενη ηγεσία. Οι ταλαντεύσεις αυτές εκφράστηκαν με τις δηλώσεις πανικού στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για σταμάτημα του δημοψηφίσματος και τις εκκλήσεις αυτών των στελεχών προς τον Τσίπρα να υπογράψει συμφωνία μέσα στην εβδομάδα. Το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι ήττα και γι’ αυτό το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, που υπονόμευε διαρκώς τη μάχη που έδιναν με αυταπάρνηση δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους είναι μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δώσανε τη μάχη από κοινού με μέλη άλλων οργανώσεων.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αποτελούν κόλαφο και για την ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία επέλεξε να μη δώσει τη μάχη του ΟΧΙ, ενισχύοντας ουσιαστικά το μαύρο μέτωπο της αστικής τάξης. Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ γύρισαν την πλάτη στην πρόταση του ΚΚΕ για διακριτό άκυρο, πράγμα που έγινε φανερό από την αρχή της εβδομάδας, αναγκάζοντας την ηγεσία του ΚΚΕ να κάνει ένα ακόμα βήμα στον κατήφορο που έχει πάρει, διεκδικώντας διά στόματος Κουτσούμπα το σύνολο των άκυρων ψηφοδελτίων, τα λευκά, ακόμα και την αποχή. Τα διακριτά άκυρα με την πρόταση του ΚΚΕ που πέσανε στην κάλπη της Κυριακής, είναι ένα κλάσμα της εκλογικής δύναμης που κατέγραψε το ΚΚΕ τον Γενάρη. Το ακριβές ποσοστό είναι αυτήν τη στιγμή στη διάθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε το μηχανισμό των εκλογικών αντιπροσώπων και κατέγραψε και τα άκυρα που πρότεινε το ΚΚΕ και αυτό το ποσοστό πρέπει να δημοσιοποιηθεί.

Η νίκη του ΟΧΙ είναι νίκη της Αριστεράς. Οι ναζιστές δεν έκαναν απολύτως τίποτα για τη νίκη αυτή, αντίθετα σπέρνανε σκόπιμα σύγχυση με τη διγλωσσία στην ιστοσελίδα και τα έντυπά τους και δεν κινητοποίησαν στο ελάχιστο την όποια βάση τούς έχει απομείνει. Η στάση τους είναι στάση αδυναμίας. Αναγκάστηκαν να πάρουν θέση υπέρ του ΟΧΙ για λόγους πολιτικής επιβίωσης και μόνο. Η νίκη μας δεν τους ανήκει ούτε στο ελάχιστο.

 

Να μην αφήσουμε να μας κλέψουν τη νίκη

Να υπερασπιστούμε το ΟΧΙ της Κυριακής

 

Οι δυνάμεις που δώσαμε τη μάχη για το ΟΧΙ βρεθήκαμε σε ενιαίο μέτωπο απέναντι στο μαύρο αντιδραστικό μέτωπο της αστικής τάξης. Αυτό το μέτωπο πρέπει να συνεχίσει τη δράση του και να οργανωθεί άμεσα για να υπερασπιστεί τη νίκη της 5ης Ιουλίου.

Η μάχη του δημοψηφίσματος ήταν η πρώτη από μια σειρά μάχες που πρέπει να δώσει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ήταν η πιο σημαντική μάχη μέχρι την επόμενη. Η νίκη της 5ης Ιουλίου, απλώς μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε και τις επόμενες μάχες, οι οποίες θα είναι ακόμα πιο δύσκολες και σκληρές. Με το αποτέλεσμα της Κυριακής, αποφεύχθηκε ο κίνδυνος να υπογραφεί μια συμφωνία συνέχισης του μνημονίου με λαϊκή νομιμοποίηση. Όμως, το ξήλωμα του μνημονίου θα απαιτήσει κι άλλους αγώνες.

Η εντολή της 5ης Ιουλίου είναι καθαρή: «Πάση θυσία έξοδος από τα μνημόνια». Δεν δώσαμε 61 % στο ΟΧΙ για να αναζητεί ο Τσίπρας στήριξη στα συντρίμμια του κομματικού συστήματος, που κάλεσε τη Δευτέρα το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που βλέπουμε να διαδραματίζεται λίγες μόνο ώρες μετά το μεγαλειώδες ΟΧΙ του λαού, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το αποτέλεσμα και τη βούληση των συντελεστών του.

Οι πρώτες απαραίτητες κινήσεις της κυβέρνησης μετά το Δημοψήφισμα, για να είναι συνεπής με το ΟΧΙ, πρέπει να είναι οι εξής:

α) Να βάλει «χέρι» στα καθεστωτικά ΜΜΕ και να απαιτήσει την άμεση είσπραξη των οφειλομένων εκατομμυρίων ευρώ από αυτά, προς το κράτος, και στην περίπτωση που δεν υπήρχε ανταπόκριση να προχωρήσει στο άμεσο κλείσιμό τους.

β) Να εθνικοποιήσει τις τράπεζες χωρίς αποζημίωση και να τις θέσει κάτω από δημόσιο και εργατικό έλεγχο.

γ) Να απαιτήσει την άμεση είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλομένων εκατομμυρίων ευρώ από τους μεγιστάνες του πλούτου, εντός και εκτός λιστών, και να προχωρήσει στην παραπέρα φορολόγησή τους.

δ) Να προχωρήσει στην εθνικοποίηση των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και απέλυσαν το προσωπικό τους για να το εκβιάσουν να ψηφίσει ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα.

Το αποτέλεσμα της Κυριακής ενισχύει τη λαϊκή αυτοπεποίθηση και δίνει δυνάμεις για να σταματήσουμε κάθε αντιλαϊκή συμφωνία. Και όπως είναι πλέον γνωστό, κάθε δυνατή συμφωνία θα είναι στα πλαίσια του μνημονίου, θα είναι αντιλαϊκή. Την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, το δίλημμα είναι το ίδιο με αυτό που είχαμε μπροστά μας την προηγούμενη Παρασκευή: Είτε υποταγή στο μνημόνιο είτε ρήξη με την ευρωζώνη, την Ε.Ε., τους ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες. Η μάχη του δημοψηφίσματος μας έδωσε την ευκαιρία να διαδώσουμε πλατιά αυτήν την θέση, η οποία έχει αποκτήσει πλέον μεγαλύτερη αποδοχή στις εργαζόμενες τάξεις σε σχέση με την προ του δημοψηφίσματος περίοδο.

Με τον αέρα και την εμπειρία της νίκης της Κυριακής, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να βάλουν φρένο στη συνέχιση του μνημονίου. Οι δυνάμεις της Αριστεράς, τα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Η επόμενη μάχη του πολέμου έχει ήδη αρχίσει.

 

6-7-2015, Η Πολιτική Επιτροπή της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH

 

 

Αναζήτηση

Γνώμες